fbpx

Gezellige drukte op het spoor vanwege huldiging

13 jul 2010 18:03

In Amsterdam hebben zich dinsdagmiddag naar schatting 500.000 fans verzameld om het Nederlands elftal toe te juichen. Dat is een voorzichtige schatting van de gemeente. De Nederlandse Spoorwegen spreekt van een gezellige drukte. Treinreizigers die via Schiphol van en naar Amsterdam willen reizen moeten rekening houden met vertraging.

De Nederlandse Spoorwegen hebben in het begin van de middag al duizenden mensen uit alle windstreken naar Amsterdam vervoerd. Ook de NS heeft te maken met een flinke stroom reizigers. "Het is gezellig druk," zegt een woordvoerder van de NS. De sfeer zit er volgens hem goed in. Er zijn nog geen incidenten gemeld. "Het is vrij rustig opgestart, maar het begint nu druk te worden. De mensen zijn vrolijk en veel reizigers zijn in oranje uitgedost, waarbij we de meest bijzondere creaties voorbij zien komen."
Volgens de NS zijn een kleine vijftigduizend mensen per spoor naar de hoofdstad gekomen.

Oranjedienstregeling
Om alle Oranjefans naar Amsterdam te kunnen brengen, rijdt de NS dinsdag een speciale Oranje-dienstregeling. Er rijden extra treinen. Ook worden treinen langer gemaakt. Niet iedereen is hier blij mee. Om de speciale dienstregeling mogelijk te maken, startten de treinen in de vroege ochtend in heel Nederland later.

Klagen
Ook reden er minder treinen in de ochtendspits. Reizigers met een andere bestemming dan Amsterdam kunnen te maken krijgen met extra overstappen en een iets langere reisduur dan gewoonlijk, kondigde de NS aan. Op Twitter klagen sommige reizigers dat hun opties om te reizen per trein naar andere steden door de aangepaste dienstregeling beperkter zijn geworden. Anderen klagen over vertraagde treinen die naar bier stinken en over treinen die ineens op andere perrons binnenkomen.

Vertraging
Treinreizigers die van de huldiging komen, moeten richting Den Haag en Rotterdam rekening houden met vertraging. Dat komt door een kapotte bovenleiding bij Schiphol. Rond de luchthaven is er beperkt treinverkeer mogelijk, meldt de ProRail Verkeersinformatie. Het treinverkeer van Amsterdam richting Den Haag wordt via Haarlem omgeleid. Naar verwachting duurt de storing rond Schiphol tot ongeveer 22:00 uur.

Gratis
In Amsterdam konden reizigers gratis het stadsvervoer van de GVB gebruiken. Ook waren van de stations speciale looproutes aangegeven om de bezoekers naar de grachten en het Museumplein te krijgen.