fbpx

Goederentrein ontspoorde door mankement wagon

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) concludeert dat een niet volledig losgedraaide handrem de aanleiding is geweest voor de ontsporing van een goederentrein op maandag 23 maart 2009 bij Vleuten. Hierdoor slipten de wielen en ontstonden er op de loopvlakken van deze wielen pakketten samengeperst en versmolten staal van wiel- en railmateriaal. De trein ontspoorde door het overrijden van één of meerdere pakketten van dit staal.

De Inspectie concludeert dat de wagenmeester tijdens de technische controle en de remproef de problemen met de handrem had moeten opmerken. Hierdoor had de ontsporing voorkomen kunnen worden. Een technische controle en een remproef zijn standaardprocedures die worden uitgevoerd voordat een trein gaat rijden.

Daarnaast is de Inspectie van mening dat door een tijdige signalering van mankementen aan de wielen van de goederentrein de ontsporing voorkomen had kunnen worden. Tijdige signalering is mogelijk door meetinstallaties in de spoorbaan uit te breiden en uit te rusten met real-time systemen. Ook is ontsporingsdetectie op de wagens mogelijk. Hierdoor hadden de schade en het risico van de ontsporing verkleind kunnen worden.

De betreffende goederentrein was op maandag 23 maart 2009 onderweg van de Maasvlakte naar Duitsland. Voor Vleuten ontspoorden twee wagens in het midden van de trein. De infrastructuur werd zwaar beschadigd over een lengte van bijna 5 kilometer. Ook veroorzaakte de ontsporing schade aan het station Vleuten, een passerende reizigerstrein en geparkeerde auto’s. Het treinverkeer tussen Woerden en Utrecht was een week lang ontregeld