fbpx

Gratis ov in Amsterdam tijdens huldiging

09 jul 2010 12:23

(Novum) – Tram, bus en metro zijn dinsdag gratis tijdens de huldiging in Amsterdam. De gemeente verwacht een enorm aantal toeschouwers voor de huldiging van Oranje. Bezoekers van buiten de stad worden dan ook opgeroepen zoveel mogelijk maandag al te komen en pas woensdag te vertrekken.

Er wordt op meer bezoekers gerekend dan bij een gemiddelde Koninginnedag. De schattingen lopen uiteen, maar er wordt gesproken over een miljoen bezoekers.

Connexxion
Het openbaar vervoer rijdt niet in de binnenstad en elders in de stad zijn de routes aangepast. De trams en bussen van het GVB die wel rijden zijn gratis. Vervoerder Connexxion rijdt niet in het centrum, maar biedt ook geen gratis vervoer aan.

Werkzaamheden dagje uitgesteld
De werkzaamheden aan de metro tussen Amstel en het Centraal Station worden voor een dag gestaakt. Daardoor rijden er die dag ook gewoon metro´s door de tunnel. Reizen naar het Centraal Station wordt vanwege de drukte echter afgeraden. Betere beginpunten zijn volgens de gemeente Station Zuid en Station Amstel.

Alcohol
De gemeente benadrukt dat er geen alcohol mag worden gedronken in de treinen en op de stations. Ook dronkenschap is uit den boze. Of er ook strengere regels omtrent alcohol gelden tijdens de huldiging in de stad zelf, is onduidelijk.

Auto
De stad zal rondom de huldiging nagenoeg onbereikbaar zijn met de auto. Amsterdammers wordt aangeraden de auto thuis te laten, omdat er grote files worden verwacht. Bezoekers kunnen het beste aan de randen van de stad parkeren en dan met openbaar vervoer of te voet komen.

Treinen
De Nederlandse Spoorwegen zal dinsdag een aangepaste dienstregeling hebben. Zo zullen de meeste internationale treinen niet van en naar Amsterdam rijden. Alleen de Thalys naar Parijs en de ICE naar Duitsland zullen wel vanuit Amsterdam rijden. De Thalys uit Parijs en de ICE uit Duitsland rijden tot Schiphol respectievelijk Utrecht. De Fyra rijdt dinsdag niet en de Benelux vervalt dinsdag tussen Rotterdam en Amsterdam. Waarschijnlijk zullen ook de binnenlandse treinen aangepast en versterkt worden. Nadere informatie hierover ontbreekt nog.

Oranjeboot
Mensen die rond de grachten wonen waardoor de eventuele kampioensboottocht wordt gemaakt, moeten hun auto wel even verplaatsen. Het ligt volgens de gemeente voor de hand dat uitzinnige fans op auto´s klimmen om een glimp van de Oranjeboot op te vangen.