fbpx

GroenLinks wil uitcheckpaal chipkaart op bushalte

24 sep 2010 14:20

Uitcheckpaaltjes op de halte en een lagere borg kunnen helpen om reizigers te beschermen tegen hoge kosten wanneer ze vergeten uit te checken in het openbaar vervoer. Dat oppert het Rotterdamse GroenLinks raadslid Arno Bonte, al sinds de eerste proeven met de OV-chipkaart een kritisch volger van het systeem.

Uit berekeningen van het Financieele Dagblad blijkt vrijdag dat vervoersbedrijven maandelijks minimaal een half miljoen euro overhouden aan reizigers die vergeten uit te checken in tram, bus of metro en daardoor hun borg van vier euro kwijt zijn. In de trein kost een chipslippertje nog meer: twintig euro per persoon. Eerder deed het Nederlands Dagblad al een soortgelijk onderzoek.

Geen cijfers
De krant heeft cijfers opgevraagd van de drie grote stadsvervoerders GVB, HTM, RET en van de NS. Daaruit blijkt dat dagelijks zevenduizend mensen vergeten uit te checken. Veolia en Connexxion willen geen cijfers geven.

Oplossingen
Bonte presenteert vrijdag vijf mogelijke oplossingen die het aantal ´onvolledige transacties´ met negentig procent terug zouden moeten brengen. Naast de uitcheckpaaltjes wil hij dat niet het volledige borgbedrag bij een foutje wordt afgeschreven. Het systeem zou moeten herkennen als iemand een retourtje heeft. Dan is ook duidelijk wat de ritprijs zou moeten zijn.

Lagere borg
Het borgbedrag zou in de bus en de tram naar twee euro per rit kunnen, vindt Bonte. Daarin gaat het volgens hem namelijk toch vooral om korte ritjes. In de metro kan de borg op vier euro blijven en in de trein op twintig.

Bijval
Bonte krijgt in het Financieel Dagblad bijval van Pieter Nieuwenhuis. Nieuwenhuis begeleidde eerder een maatschappelijke kosten-batenanalyse van de ov-chipkaart. "De borg zit voor vervoerders erg aan de veilige kant, want de meeste ritten zijn veel goedkoper dan euro 4. Als je de borg verlaagt, krijgen consumenten tenminste niet het gevoel dat ze worden bestolen" zet hij in de krant.

Inzicht
Verder wil Bonte dat mensen bij een vergeten uitcheck een e-mail of sms krijgen. Tenslotte zou het ook mogelijk moeten worden om ingehouden borg bij een foute uitcheck via internet terug te vragen. Nu kan dat alleen met een formulier.

  •