fbpx

Grontmij krijgt opdracht van Deense spoorbeheerder

23 apr 2013 10:04

De Deense overheid wil de reistijd per trein verminderen tot één uur per traject op de spoorlijnen Kopenhagen-Odense, Odense-Aarhus en Aalborg-Aarhus. Grontmij heeft opdracht van Rail Net Denmark om de reistijd te verminderen tussen Kopenhagen en Odense. De projectsom bedraagt € 1,1 miljoen.

Søren Larsen, country managing director van Grontmij Denemarken: “Het is nu onze taak te verkennen welke mogelijkheden er zijn om treinen op deze lijn tot 200 kilometer per uur te laten rijden. Dat wil zeggen dat we in kaart moeten brengen op welke trajecten de snelheid op veilige wijze kan worden verhoogd om ook die laatste vijf minuten te winnen. Dit is een grote uitdaging op een gebied waarin Grontmij al over gedegen expertise beschikt." Om die minuten winst te realiseren moeten misschien bepaalde sporen worden rechtgetrokken om ‘tijdrovende’ bochten te elimineren. Dan zijn er de bruggen en bovenleidingen; die moeten wellicht worden verhoogd of zelfs verwijderd. 

Grontmij is al in Denemarken actief, op het traject tussen Køge en Næstved is het bedrijf betrokken bij de snelheidsverhoging van 120 naar 160 kilometer per uur. Dit traject wordt momenteel ook geëlektrificeerd als onderdeel van het streven om reistijden te verkorten en de verontreiniging door het treinverkeer te verminderen. Het Deense team is ook actief bij de ontwikkeling van het Carlsberg S-station in Kopenhagen.