fbpx

GVB onderzoekt tramincident Anne Frank Huis opnieuw

13 aug 2012 14:08

Een getuige heeft bevestigd dat medewerkers van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB zich antisemitisch hebben uitgelaten toen hun tram langs het Anne Frank Huis reed. Dat zegt voorzitter Ronnie Eisenmann van de joodse gemeente Amsterdam maandag.

De joodse gemeente deed zondagavond een oproep aan getuigen om zich te melden. Naar aanleiding van die oproep meldde een wat oudere mevrouw zich maandagochtend bij RTV Noord-Holland. Ze deed op de radio anoniem haar verhaal en bevestigt de lezing van een lid van de gemeente. Zij zaten in tram 17 toen die halte Westermarkt naderde. Daar zou de conducteur in het Engels hebben omgeroepen dat dit de halte was voor de Westerkerk en het Anne Frank Huis.

"Wat zoeken al die mensen daar toch, die vrouw is toch al lang dood?", zou de bestuurder daarna hardop over de speaker hebben gezegd. "De joden moeten toch ergens hun geld aan verdienen", zou de conducteur hebben gezegd.

Het GVB ging na welke medewerkers op dat moment op die lijn zaten. Zij ontkenden zich antisemitisch te hebben uitgelaten, meldde het bedrijf vrijdag. Voor het bedrijf was de zaak daarmee afgedaan. Met de nieuwe verklaring is daar verandering in gekomen. Het Amsterdamse ov-bedrijf wil weten of de conducteur en de bestuurder blijven bij hun verklaring dat deze conversatie niet heeft plaatsgevonden. Eisenmann zegt te snappen dat het GVB aanvankelijk achter zijn medewerkers bleef staan. "Dat hoort een goed bedrijf te doen. Maar het is jammer dat ze niet zelf op zoek zijn gegaan naar getuigen. Dat was de juiste volgende stap geweest die wij nu hebben moeten nemen."

(c) Novum / Treinreiziger.nl