fbpx

GVB wil ook wel samenwerken met NS

28 sep 2012 13:30

Het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB ziet een samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen wel zitten. Dat zegt directeur Bart Schmeink in een vrijdag gepubliceerd interview met NRC Handelsblad. Wat hem betreft hoeft dat echter niet in de vorm van een overname of deelname.

Schmeink reageert hiermee op de donderdag aangekondigde verkoop van 49 procent van de aandelen van de Haagse vervoerder HTM aan NS. NS-directeur Merel van Vroonhoven – donderdagavond gekozen tot Topvrouw van het Jaar – zinspeelde toen al op een samenwerking met de vervoerbedrijven van de andere grote steden.

"Een vorm van samenwerking tussen NS en GVB is vrij logisch", reageert Schmeink tegen de krant. "Veel klanten maken gebruik van beide netwerken." De GVB spreekt al regelmatig met de NS, maar ook met HTM en het Rotterdamse RET.

Samenwerking kan volgens Schmeink miljoenen opleveren door gezamenlijke inkoop van brandstof, verzekeringen en opleidingen. Een fusie zit Schmeink niet zitten. "Dan krijg je van die organisaties die alleen maar ambtelijker en bureaucratischer worden."

Of RET ook de samenwerking wil intensiveren met het spoorbedrijf, is nog niet duidelijk.

Novum