Herstel langste treintunnel (Gotthard-basistunnel) gaat maanden duren

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

Grote schade aan Gotthard-basistunnel na ongeval

De Gotthard-basistunnel is met 57 kilometer de langste tunnel ter wereld. Hij wordt zowel gebruikt door goederentreinen als door reizigerstreinen. De treinen van Zürich naar Milaan maken normaal onder andere gebruik van de in 2016 geopende tunnel.

De schade na het ongeval in de westelijke tunnelbuis van de Gotthard-basistunnel is aanzienlijk groter dan aanvankelijk werd gedacht. De herstelwerkzaamheden zijn omvangrijk en zullen maanden in beslag nemen. In totaal moeten ongeveer acht kilometer spoor en 20.000 betonnen dwarsliggers worden vervangen. De verwachting is dat beide tunnelbuizen begin 2024 weer beperkt beschikbaar zullen zijn voor treinverkeer.

Treinreizigers via oude Gotthard-route

De prioriteit ligt momenteel bij het opnieuw in gebruik nemen van de onbeschadigde oostelijke tunnelbuis. Het goederenvervoer kan naar verwachting vanaf 23 augustus 2023 weer door deze buis rijden. Treinreizigers zullen tot nader bericht worden omgeleid via de oude Gotthard-route, die de SBB ook wel panoramaroute noemt. Op deze route rijdt bijvoorbeeld de Gotthard Panorama Express. Door de omleiding hebben reizigers te maken met 60 tot 120 minuten vertraging. Ook treinreizigers tussen Zürich en Milaan hebben hier last van.

De SBB onderzoekt hoe ook reizigerstreinen zo snel mogelijk weer door de oostelijke buis kunnen rijden. Vincent Ducrot, CEO van SBB, sprak vandaag met de media over de gevolgen van het ongeval: “De Gotthard-basistunnel is een van de veiligste ter wereld. Het feit dat zo’n ongeval kon gebeuren, raakt ons diep. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, maar er is wel aanzienlijke materiële schade.” Hij voegde eraan toe dat de SBB zich bewust is van de grote overlast voor reizigers en klanten van het goederenvervoer en bood zijn excuses aan.

SBB verwachtte in eerste instantie dat het treinverkeer deze week weer hervat kon worden. Maar dat blijkt nu niet mogelijk.

Foto: een reizigerstrein via de oude Gotthard-route.

This post was last modified on 16 augustus 2023 17:09

Share

Recent Posts

Bizarre beelden: hoog water hindert (trein)verkeer naar Zermatt

Zwitserland kampt met overstromingen door hevige regenval en smeltwater. Vanwege de weersomstandigheden is het treinverkeer…

14 uur terug

Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan…

22 uur terug

Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt…

2 dagen terug

Vervoerregio Amsterdam steekt 111 miljoen in toegankelijkheid ov

De Vervoerregio Amsterdam gaat in drie jaar tijd in totaal 111 miljoen euro steken in…

3 dagen terug

Deze week wordt er gewerkt (met een zachte G) aan het spoor tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg/Boxtel

Door werkzaamheden bij Vught rijden er van dinsdag 18 juni t/m zondag 23 juni geen…

4 dagen terug

Trein Hengelo – Bielefeld valt nog steeds vaak uit

Nog steeds valt de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld veel vaker uit dan gemiddeld. Dit…

4 dagen terug