Herstel langste treintunnel (Gotthard-basistunnel) gaat maanden duren

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

Grote schade aan Gotthard-basistunnel na ongeval

De Gotthard-basistunnel is met 57 kilometer de langste tunnel ter wereld. Hij wordt zowel gebruikt door goederentreinen als door reizigerstreinen. De treinen van Zürich naar Milaan maken normaal onder andere gebruik van de in 2016 geopende tunnel.

De schade na het ongeval in de westelijke tunnelbuis van de Gotthard-basistunnel is aanzienlijk groter dan aanvankelijk werd gedacht. De herstelwerkzaamheden zijn omvangrijk en zullen maanden in beslag nemen. In totaal moeten ongeveer acht kilometer spoor en 20.000 betonnen dwarsliggers worden vervangen. De verwachting is dat beide tunnelbuizen begin 2024 weer beperkt beschikbaar zullen zijn voor treinverkeer.

Treinreizigers via oude Gotthard-route

De prioriteit ligt momenteel bij het opnieuw in gebruik nemen van de onbeschadigde oostelijke tunnelbuis. Het goederenvervoer kan naar verwachting vanaf 23 augustus 2023 weer door deze buis rijden. Treinreizigers zullen tot nader bericht worden omgeleid via de oude Gotthard-route, die de SBB ook wel panoramaroute noemt. Op deze route rijdt bijvoorbeeld de Gotthard Panorama Express. Door de omleiding hebben reizigers te maken met 60 tot 120 minuten vertraging. Ook treinreizigers tussen Zürich en Milaan hebben hier last van.

De SBB onderzoekt hoe ook reizigerstreinen zo snel mogelijk weer door de oostelijke buis kunnen rijden. Vincent Ducrot, CEO van SBB, sprak vandaag met de media over de gevolgen van het ongeval: “De Gotthard-basistunnel is een van de veiligste ter wereld. Het feit dat zo’n ongeval kon gebeuren, raakt ons diep. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, maar er is wel aanzienlijke materiële schade.” Hij voegde eraan toe dat de SBB zich bewust is van de grote overlast voor reizigers en klanten van het goederenvervoer en bood zijn excuses aan.

SBB verwachtte in eerste instantie dat het treinverkeer deze week weer hervat kon worden. Maar dat blijkt nu niet mogelijk.

Foto: een reizigerstrein via de oude Gotthard-route.

This post was last modified on 16 augustus 2023 17:09

Bekijk reacties

  • "In totaal moeten ongeveer acht kilometer spoor en 20.000 betonnen dwarsliggers worden vervangen."

    Acht maanden?

    • In een tunnel werken is natuurlijk wel extra lastig en ze zeggen niet bij wat de extra werkzaamheden is als wellicht controleren en repareren van de tunnelbuizen bijvoorbeeld. Ook kan het aanleveren van materialen een probleem zijn. Natuurlijk betekent dit oponthoud en de veel langer durende letterlijk touristische route er toe kan leiden dat mensen het vliegtuig kiezen ipv de treinverbinding. Tijd is geld. Het grote probleem met spoorwegen is als er ergens een oponthoud is kan je ook niet makkelijk omrijden zonder dat je met lange omreizen zit. Een vliegtuig en een auto/bus kan makkelijker om een verstoring heen.

    • Tot 2024 hebben we ruim vier maanden te gaan. Lijkt een beetje op hrt herstel van de Hanzelijn.

      • dat was meer de electronica die opgeblazen raakte en voor de vorm heb ze een spoorstaaf met brandplekken vervangen over 5 meter.

        Hier is nu 8km aan spoor met dwarsliggers verrampeneerd. Klaarblijk kun ze het niet eenvoudig heraanleggen met de gebruikelijke machines.

  • Je moet er rekening mee houden dat het spoor " ballastvrij" is: de dwarsliggers zijn in beton gegoten. Je moet dus eerst de hele 8 km opbreken. Bovendien moet je rekening houden met de complexiteit van het werkterrein door de temperatuur in de tunnel, die rond de 40°C ligt, wat het fysieke werk natuurlijk erg vermoeiend maakt. We moeten ook de deur herbouwen die de twee tunnels afsluit.

  • En in de trein hebben ze niet gemerkt dat er iets los hing onder de trein en veel herrie maakte en voor extra weerstand zorgde. Het zou met opzet niet lukken om zoveel schade te maken. In de oorlog hadden speciale wagons met een grote haak die in de bielzen haakte en ze zo kapot trok, om den vijand zoveel mogelijk dwars te zitten.

    dit si toch van dezelfde stupidteit als de brand in de kanaaltunnel. Stoppen tegen de instructie, deuren openen tegen de instructie en dan niet meer weg kunnen komen. Tientallen mensen in levensbedreigende toestand en de tunnel ernstig beschadigd. Gelukkig zitten er wat wissels in zodat er voor een gedeelte toch gereden kon worden. Dat zal in deze Gotthardtunnel toch ook wel zo zijn.

    • Dit is een grap toch?
      Een slechte, maar toch.
      Hoe durft een volwassen persoon zichzelf nog serieus te nemen als hij met dit soort onzin komt aanzetten?

    • Andere landen andere tradities...

      Zal wel een afspiegeling van een Berggeest zijn of een Krampus of iets dergelijks.

      Ik kom uit de Alpen en deze gebruiken horen naast de kerkelijke gebruiken. Aangezien de kerk deze vaak aan elkaar verbonden heeft om zo meer gelovigen te winnen.

  • Vorig jaar november heen en weer door de langste spoortunnel ter wereld geweest. Met 57 km is dit een mijlpaal in tunnelbouw en ook de verderop gebouwde Ceneri tunnel bij Bellinzona heb ik retour een bezoek gebracht. In Luzern staat nog een stuk betonnen tunnelportaal bij het Verkehrshaus in deze mooie Zwitserse stad. Dat museum gaat over alle vormen van verkeer en vervoer, dus niet alleen spoorwegen. Ook racewagens, auto s, fietsen, vervoer in nood in berggebieden en ruimtevaart zijn hier in dit museum vertegenwoordigd. De eurotunnel of Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië is de twee na langste tunnel met 50 km lengte! Dezen laatst genoemde spoortunnel werd geopend in 1994 voor zowel vracht als passagiers! (Eurostar)!

  • 23 van de 32 wagons waren ontspoord:

    https://www.blick.ch/schweiz/tessin/die-wichtigsten-fragen-und-antworten-das-ist-bisher-zum-gotthard-unglueck-bekannt-id18831453.html

    Op een open plek midden in een weiland kun je er makkelijker bij komen. Maar in een superlange tunnel met hoge temperaturen herstelwerkzaamheden uitvoeren is geen pretje.

    Op de HSL Zuid en meer delen in Nederland/Europa hebben ze betonnen wanden tussen de sporen. Maar weet niet of ze in de Gotthardbasis tunnel met 2 tunnelbuizen dat ook hebben.

  • Wat ik me nu afvraag: kan die tunnel dan niet enkelsporig worden gebruikt? En is er niet in het midden ergens een overloopwissel/ connectie tussen die twee buizen?
    Dan zou die tunnel met enig capaciteitsverlies nog enigszins gebruikt kunnen worden.

      • Of er een overloopwissel is, weet ik niet. Maar goederentreinen gaan dus weer rijden door de posterlijke tunnelbuis.

    • Volgens berichten gaan ze juist de goederentreinen wel door de tunnel doen. Waarschijnlijk beter voor het milieu en mensen kunnen mooi weer naar buiten kijken. Ook leuk.

    • De goederentrein is volgens mij op zo'n wisselverbinding ontspoort. En in ieder geval één wagon is helemaal kapot en de inhoud ervan lag verspreid in de tunnel.

  • @hildebrand wat ik in het persbericht van de SBB heb gelezen mis ik in jouw(jullie) stuk over de reizigerstreinen. Daarin staat namelijk dat het sturen van reizigerstreinen door de beschikbare buis niet mogelijk is, omdat namelijk bij een eventuele evacuatie nu de andere buis NIET beschikbaar is. Dat dit een van de grootste euvels is waarom er geen reizigersverkeer mogelijk is door de beschikbare buis en dat dit voor goederenverkeer geen probleem is. Ze zijn deze optie natuurlijk wel aan het onderzoeken, maar daar is nog geen duidelijkheid over https://news.sbb.ch/medien/artikel/124073/bahnverkehr-im-gotthard-basistunnel-unterbrochen

    • hoezo? de andere buis is er gewoon en er rijden voorlopig geen treinen. wat is het probleem?
      De kanaaltunnel heeft een derde buis als service tunnel, daar kunnen de hulpdiensten ook heen en weer rijden.

      • Zo'n servicetunnel is dus niet denk ik. Als er een trein in de tunnel zou stranden wordt er een evacuatietrein de andere tunnel in gereden en worden de reizigers daar naar toe begeleid. Alleen kan de evacuatietrein er niet meer uit aan de Italiaanse kant als er een evacuatie nodig is en staat deze dus opgesloten

        • Zo'n evacuatietrein kan terug in de richting waar die vandaan kwam. Het wordt alleen een probleem als er een trein geëvacueerd moet worden halverwege die kapotte acht kilometer in de andere tunnel. Dan zouden de reizigers ondergronds tot 4 kilometer langs/door de herbouwwerkzaamheden moeten lopen naar de evacuatietrein.

        • Dat klinkt als erg tijdrovend, hebben ze zo'n hulptrein op hot-standby staan? Het is niets bij gas en brand. Dan is iedereen al lang overleden.

Share

Recent Posts

Bijna helft van alle IC Direct-treinen op HSL vertraagd door werkzaamheden en problemen op spoor

De afgelopen maand was 47 procent van alle IC Direct-treinen op de HSL (Breda-Rotterdam-Amsterdam) vertraagd,…

23 uur terug

Spoorverzakkingen in Zeeland: mogelijk nog wekenlang hinder tussen Roosendaal en Vlissingen

ProRail heeft toch langer nodig om de spoorverzakkingen op de Zeeuwse Lijn aan te pakken.…

2 dagen terug

Nijmeegse studenten bedenken mobielvrije zones in trein: ‘Mensen worden gestimuleerd om gesprek aan te gaan’

We hebben in Nederland al stiltezones in de trein, maar voor wie juist op zoek…

2 dagen terug

Black Friday: tot 25% korting op Interrail Pass

Ben je klaar om Europa te verkennen? Goed nieuws, want Interrail biedt een ongelooflijke Black…

1 week terug

Half jaar geen rechtstreekse trein tussen Amsterdam en Londen

Vanaf juni 2024 rijdt er een half jaar lang geen directe Eurostar tussen Amsterdam en…

1 week terug

Komende twee weekenden geen treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal

Tijdens de weekenden van 25 en 26 november en 2 en 3 december is er…

1 week terug