fbpx
Foto: (c) SBB

Gotthard Panorama Express: per trein en boot van Luzern naar Lugano

01 feb 2024 16:00

Ontdek Zwitserland per trein. Bijvoorbeeld met de Gotthard Panorama Express, die twee van de mooiste regio’s met elkaar verbindt. De reis begint in het midden van Zwitserland in Luzern en gaat via het Vierwoudstrekenmeer en de mooie oude Gotthard-spoorlijn naar het zuidelijke kanton Ticiono. Je kunt uiteraard ook in de tegenovergestelde richting reizen.

Boottocht Luzern – Fluëlen

De reis begint in Luzern met een boottocht over het Vierwoudstrekenmeer, of zoals de Zwitsers zeggen de Vierwaldstättersee. Hiervoor wordt meestal een historische raderstoomboot ingezet, al gebruikt men soms ook wel een moderner motorschip. Tijdens de bijna drie uur durende rondvaart worden schilderachtige plekjes aangedaan. In het zuidelijke deel van het meer kun je de Tellskapelle zien staan. Volgens de legende ontsnapte de gevangengenomen Wilhelm Tell hier begin veertiende eeuw aan zijn belagers, om enige tijd later Zwitserland te stichten. Daarom werd de Gotthard Panorama Express in het verleden Wilhelm Tell Express genoemd.

Handige informatie:
Wie liever geen boottocht wil maken, kan er ook voor kiezen om de gehele reis per trein te doen. Dan reis je per reguliere trein van Luzern naar Arth Goldau, waar de Gotthard Panorama Express start. Wil je wel genieten van de boottocht over de Vierwaldstättersee? Dan stap je in Fluëlen over van de boot naar de trein.

Gotthard-route Flüelen – Lugano

In Fluëlen verruil je de boot voor de trein. Eerst volgt de spoorlijn de brede vallei van de Reuss-rivier, maar in de buurt van Amsteg wordt het dal aanmerkelijk smaller. Ondertussen klimt de trein langzaam maar zeker omhoog en komt diverse tunnels en bruggen tegen. Vooral bij Wassen moet de trein een groot hoogteverschil overwinnen. Daarvoor worden keertunnels ingezet: in de berg draait de trein omhoog. Daardoor is de kerk van Wassen wel drie keer te zien. Na het passeren van de kerk van Wassen rijdt de trein door Göschenen.

In Göschenen kan er overgestapt worden op de smalspoortrein van de Matterhorn Gotthard Bahn naar Andermatt. Ook zeer de moeite waard (en eventueel te combineren met de Glacier Express).
Na vertrek uit Göschenen rijdt de trein de vijftien kilometer lange oude Gotthard-tunnel in. Dat klinkt lang, maar de nieuwe Gotthard Basistunnel is 57 kilometer.

Na ongeveer negen minuten bereikt de Gotthard Panorama Express de andere kant van de Gotthardtunnel. Daar ligt het plaatsje Airolo. Hoewel de landsgrens niet gepasseerd is, maakt de Zwitserse sfeer hier plaats voor Italiaanse invloeden. In dit deel van Zwitserland, Ticino, wordt ook Italiaans gesproken. De Gotthard Panorama Express rijdt na Airolo over diverse bruggen en door diverse tunnels. Met de hoogste Alpentoppen in de rug daalt de trein en rijdt de trein via Bellinzona naar eindpunt Lugano.

Tip: Lees ook: Mooiste treinreizen van Zwitserland

Tip: Rondreis Grand Train Tour Zwitserland

€906 pp

Treinrondreis Zwitserland

Onze tip: maak een rondreis door Zwitserland per trein. Het meest compleet is de Grand Train Tour via de mooiste spoorlijnen van het Alpenland. U reist bijvoorbeeld met de Bernina Express, Glacier Express en de GoldenPass Line. Daarnaast doet u de grootste waterval van Europa aan, en mooie steden als Luzern en Lugano. De Grand Train Tour Zwitserland is te boeken vanaf € 906 pp.

De Gotthard Panorama Express rijdt in de zomerperiode (in 2024 van 20 april t/m 20 oktober) één keer per dag, maar niet maandags. Deze trein heeft uitsluitend eersteklas rijtuigen. Voor deze trein betaal je een toeslag. Heb je geen eersteklas treinkaartje? Dan betaal je ook voor een upgrade van de tweede naar de eerste klasse. Naast de Gotthard Panorama Express rijden er ook regionale treinen. Je geniet dan van hetzelfde uitzicht, alleen reis je niet per panoramatrein.

Dienstregeling Gotthard Panorama Express 2024

Van Luzern via Flüelen naar Bellinzona en Lugano

v. 11:12u uit Luzern per schip naar Fluëlen, a. 13:55.
v. 14:09u uit Fluëlen naar Lugano a. 16:41

Uitstappen kan ook te Göschenen (14:47), Airolo (15:09), Bellinzona a. 16:06. Trein komt uit Arth Goldau, v. 13:20. De Gotthard Panorama Express rijdt van 20 april t/m 20 oktober.

(De gehele reis per trein maken? Vertrek dan om 12:39 met de VoralpenExpress uit Luzern naar Arth Goldau, a. 13:11 en stap daar over op de Gotthard Panorma Express. Deze vertrekt om 13:20 uur uit Arth Goldau.)

Van Lugano en Bellinzona via Flüelen naar Luzern

v. 9:18 uit Lugano per trein naar Fluëlen a. 11:3.8
(Instappen kan ook te Bellinzona, v. 9:53, Airolo v. 1048, Göschenen v. 11:05. Na Fluëlen gaat de trein door naar Arth Goldau, a. 12:30).
v. 12:00 Flüelen per schip naar Luzern, a. 14:47
Reizen kan van 1 mei t/m 24 oktober, niet maandags.

(Wil je volledig per trein reizen? Stap dan in Arth Goldau over op de VoralpenExpress, v. 12:49. Deze komt om 13:21 aan in Luzern).

Dienstregeling Regionale trein via Gotthard 2024

v. 9:18 Luzern – Bellinzona a. 12:00.
Bovenstaande directe verbinding wordt elke twee uur geboden. Daarnaast is er om 10:18, 12:18, 14:18 etc. ook een verbinding, maar dient er ook te Arth Goldau te worden overgestapt.

v. 9:10 Lugano – Bellinzona a. 9:30
v. 9:40 Bellinzona – Luzern 12:41
Twee uur later is er een soortgelijke verbinding, met dat verschil dat de trein om 11:05 vertrekt uit Lugano (en niet om 11:10). Ook om 13:05 is er een vergelijkbare verbinding. Ook om 10:05, 12:05 en 14:05 kan er uit Lugano vertrokken worden, alleen is er dan zowel in Bellinzona als in Arth Goldau een overstap nodig.

Tarieven / Prijzen Gotthard Panorama Express 2024

  • Mooie treinreis door Zwitserland maken? Gebruik dan Interrail of de Swiss Pass. Dat is vaak relatief veel voordeliger. Zie kopje reizen met Interrail of Swiss Pass.
  • De toeslag voor de Gotthard Panorma Express bedraagt 24 CHF. Dit is inclusief reservering. Eersteklas ticket vereist. Deze toeslag is dus niet nodig voor de regionale trein. Je hebt een 1e klas treinpas nodig.
  • De Interrail Pass is niet geldig in de boot Luzern – Fluëlen.

Interrail en Swiss Travel Pass

Wil je Zwitserland verkennen? Dan zijn er mooie rondreizen door Zwitserland beschikbaar. Wil je zelf alles regelen? Dan is Interrail een goede optie. Interrail is ook geldig op de Gotthard spoorlijn. Heb je een 1e klas Interrail pass? Dan kun je ook mee met de Gotthard Panorama Express. Je moet dan nog wel de toeslag van 24 CHF betalen. Met je Interrail Pass krijg je 50% korting op de boot, daarvoor betaal je dus circa € 27. Handig: Interrail is ook geldig van en naar Nederland. Een andere optie is de Swiss Travel Pass. Die is niet alleen geldig op de Gotthard spoorlijn, maar ook op de boot.

Video Gotthard Panorama Express

Treinreizen Zwitserland

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
H A Druijven
10 maanden geleden

van welk punt in luzern vertrekt de boot naar fluelen