fbpx
Foto: de oude Gotthard route

Herstel langste treintunnel (Gotthard-basistunnel) gaat maanden duren

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

Grote schade aan Gotthard-basistunnel na ongeval

De Gotthard-basistunnel is met 57 kilometer de langste tunnel ter wereld. Hij wordt zowel gebruikt door goederentreinen als door reizigerstreinen. De treinen van Zürich naar Milaan maken normaal onder andere gebruik van de in 2016 geopende tunnel.

De schade na het ongeval in de westelijke tunnelbuis van de Gotthard-basistunnel is aanzienlijk groter dan aanvankelijk werd gedacht. De herstelwerkzaamheden zijn omvangrijk en zullen maanden in beslag nemen. In totaal moeten ongeveer acht kilometer spoor en 20.000 betonnen dwarsliggers worden vervangen. De verwachting is dat beide tunnelbuizen begin 2024 weer beperkt beschikbaar zullen zijn voor treinverkeer.

Treinreizigers via oude Gotthard-route

De prioriteit ligt momenteel bij het opnieuw in gebruik nemen van de onbeschadigde oostelijke tunnelbuis. Het goederenvervoer kan naar verwachting vanaf 23 augustus 2023 weer door deze buis rijden. Treinreizigers zullen tot nader bericht worden omgeleid via de oude Gotthard-route, die de SBB ook wel panoramaroute noemt. Op deze route rijdt bijvoorbeeld de Gotthard Panorama Express. Door de omleiding hebben reizigers te maken met 60 tot 120 minuten vertraging. Ook treinreizigers tussen Zürich en Milaan hebben hier last van.

De SBB onderzoekt hoe ook reizigerstreinen zo snel mogelijk weer door de oostelijke buis kunnen rijden. Vincent Ducrot, CEO van SBB, sprak vandaag met de media over de gevolgen van het ongeval: “De Gotthard-basistunnel is een van de veiligste ter wereld. Het feit dat zo’n ongeval kon gebeuren, raakt ons diep. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, maar er is wel aanzienlijke materiële schade.” Hij voegde eraan toe dat de SBB zich bewust is van de grote overlast voor reizigers en klanten van het goederenvervoer en bood zijn excuses aan.

SBB verwachtte in eerste instantie dat het treinverkeer deze week weer hervat kon worden. Maar dat blijkt nu niet mogelijk.

Foto: een reizigerstrein via de oude Gotthard-route.

0 0 stemmen
Artikel waardering
29 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
9 maanden geleden

“In totaal moeten ongeveer acht kilometer spoor en 20.000 betonnen dwarsliggers worden vervangen.”

Acht maanden?

Baardstaart
9 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

In een tunnel werken is natuurlijk wel extra lastig en ze zeggen niet bij wat de extra werkzaamheden is als wellicht controleren en repareren van de tunnelbuizen bijvoorbeeld. Ook kan het aanleveren van materialen een probleem zijn. Natuurlijk betekent dit oponthoud en de veel langer durende letterlijk touristische route er toe kan leiden dat mensen het vliegtuig kiezen ipv de treinverbinding. Tijd is geld. Het grote probleem met spoorwegen is als er ergens een oponthoud is kan je ook niet makkelijk omrijden zonder dat je met lange omreizen zit. Een vliegtuig en een auto/bus kan makkelijker om een verstoring heen.

Dries Molenaar
9 maanden geleden

dat was meer de electronica die opgeblazen raakte en voor de vorm heb ze een spoorstaaf met brandplekken vervangen over 5 meter.

Hier is nu 8km aan spoor met dwarsliggers verrampeneerd. Klaarblijk kun ze het niet eenvoudig heraanleggen met de gebruikelijke machines.

Anoniem
9 maanden geleden

Je moet er rekening mee houden dat het spoor ” ballastvrij” is: de dwarsliggers zijn in beton gegoten. Je moet dus eerst de hele 8 km opbreken. Bovendien moet je rekening houden met de complexiteit van het werkterrein door de temperatuur in de tunnel, die rond de 40°C ligt, wat het fysieke werk natuurlijk erg vermoeiend maakt. We moeten ook de deur herbouwen die de twee tunnels afsluit.

Dries Molenaar
9 maanden geleden

En in de trein hebben ze niet gemerkt dat er iets los hing onder de trein en veel herrie maakte en voor extra weerstand zorgde. Het zou met opzet niet lukken om zoveel schade te maken. In de oorlog hadden speciale wagons met een grote haak die in de bielzen haakte en ze zo kapot trok, om den vijand zoveel mogelijk dwars te zitten.

dit si toch van dezelfde stupidteit als de brand in de kanaaltunnel. Stoppen tegen de instructie, deuren openen tegen de instructie en dan niet meer weg kunnen komen. Tientallen mensen in levensbedreigende toestand en de tunnel ernstig beschadigd. Gelukkig zitten er wat wissels in zodat er voor een gedeelte toch gereden kon worden. Dat zal in deze Gotthardtunnel toch ook wel zo zijn.

Ron Swart
9 maanden geleden

De opening van de Gotthardtunnel op 27.05.2016 ging gepaard met bizarre rituelen en de mainstream media deed zoals gewoonlijk het zwijgen toe: https://www.zoeklicht.nl/nieuws/623

Jw Slijm
9 maanden geleden
Antwoord aan  Ron Swart

Ron: zoek even een andere hobby en boei ons niet met onzin.

Anoniem
9 maanden geleden
Antwoord aan  Jw Slijm

Nog een supporter van woke Satan…….

Anoniem
9 maanden geleden
Antwoord aan  Ron Swart

Dit is een grap toch?
Een slechte, maar toch.
Hoe durft een volwassen persoon zichzelf nog serieus te nemen als hij met dit soort onzin komt aanzetten?

Anoniem
9 maanden geleden
Antwoord aan  Ron Swart

Andere landen andere tradities…

Zal wel een afspiegeling van een Berggeest zijn of een Krampus of iets dergelijks.

Ik kom uit de Alpen en deze gebruiken horen naast de kerkelijke gebruiken. Aangezien de kerk deze vaak aan elkaar verbonden heeft om zo meer gelovigen te winnen.

Arjan Krabbenbos
9 maanden geleden

Vorig jaar november heen en weer door de langste spoortunnel ter wereld geweest. Met 57 km is dit een mijlpaal in tunnelbouw en ook de verderop gebouwde Ceneri tunnel bij Bellinzona heb ik retour een bezoek gebracht. In Luzern staat nog een stuk betonnen tunnelportaal bij het Verkehrshaus in deze mooie Zwitserse stad. Dat museum gaat over alle vormen van verkeer en vervoer, dus niet alleen spoorwegen. Ook racewagens, auto s, fietsen, vervoer in nood in berggebieden en ruimtevaart zijn hier in dit museum vertegenwoordigd. De eurotunnel of Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië is de twee na langste tunnel met 50 km lengte! Dezen laatst genoemde spoortunnel werd geopend in 1994 voor zowel vracht als passagiers! (Eurostar)!

Hanzeboog
9 maanden geleden

23 van de 32 wagons waren ontspoord:

https://www.blick.ch/schweiz/tessin/die-wichtigsten-fragen-und-antworten-das-ist-bisher-zum-gotthard-unglueck-bekannt-id18831453.html

Op een open plek midden in een weiland kun je er makkelijker bij komen. Maar in een superlange tunnel met hoge temperaturen herstelwerkzaamheden uitvoeren is geen pretje.

Op de HSL Zuid en meer delen in Nederland/Europa hebben ze betonnen wanden tussen de sporen. Maar weet niet of ze in de Gotthardbasis tunnel met 2 tunnelbuizen dat ook hebben.

Dries Molenaar
9 maanden geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

en gewoon doorrijden. Goede reclame voor de loc, of was het aflopend?

Jorden
9 maanden geleden

Wat ik me nu afvraag: kan die tunnel dan niet enkelsporig worden gebruikt? En is er niet in het midden ergens een overloopwissel/ connectie tussen die twee buizen?
Dan zou die tunnel met enig capaciteitsverlies nog enigszins gebruikt kunnen worden.

Dries Molenaar
9 maanden geleden
Antwoord aan  Jorden

Dat gaan ze ook doen, met passagierstreinen

Marcel 59
9 maanden geleden

Op Openrailwaymap zijn 4 overloopwissels (2 sets) te zien:
(selecteer “Track gauge”)

Dries Molenaar
9 maanden geleden
Antwoord aan  Jorden

Volgens berichten gaan ze juist de goederentreinen wel door de tunnel doen. Waarschijnlijk beter voor het milieu en mensen kunnen mooi weer naar buiten kijken. Ook leuk.

Marin
9 maanden geleden
Antwoord aan  Jorden

De goederentrein is volgens mij op zo’n wisselverbinding ontspoort. En in ieder geval één wagon is helemaal kapot en de inhoud ervan lag verspreid in de tunnel.

Stefan van Weerden
9 maanden geleden

@hildebrand wat ik in het persbericht van de SBB heb gelezen mis ik in jouw(jullie) stuk over de reizigerstreinen. Daarin staat namelijk dat het sturen van reizigerstreinen door de beschikbare buis niet mogelijk is, omdat namelijk bij een eventuele evacuatie nu de andere buis NIET beschikbaar is. Dat dit een van de grootste euvels is waarom er geen reizigersverkeer mogelijk is door de beschikbare buis en dat dit voor goederenverkeer geen probleem is. Ze zijn deze optie natuurlijk wel aan het onderzoeken, maar daar is nog geen duidelijkheid over https://news.sbb.ch/medien/artikel/124073/bahnverkehr-im-gotthard-basistunnel-unterbrochen

Dries Molenaar
9 maanden geleden
Antwoord aan  Stefan van Weerden

hoezo? de andere buis is er gewoon en er rijden voorlopig geen treinen. wat is het probleem?
De kanaaltunnel heeft een derde buis als service tunnel, daar kunnen de hulpdiensten ook heen en weer rijden.

Stefan van Weerden
9 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Zo’n servicetunnel is dus niet denk ik. Als er een trein in de tunnel zou stranden wordt er een evacuatietrein de andere tunnel in gereden en worden de reizigers daar naar toe begeleid. Alleen kan de evacuatietrein er niet meer uit aan de Italiaanse kant als er een evacuatie nodig is en staat deze dus opgesloten

Johan
9 maanden geleden
Antwoord aan  Stefan van Weerden

Zo’n evacuatietrein kan terug in de richting waar die vandaan kwam. Het wordt alleen een probleem als er een trein geëvacueerd moet worden halverwege die kapotte acht kilometer in de andere tunnel. Dan zouden de reizigers ondergronds tot 4 kilometer langs/door de herbouwwerkzaamheden moeten lopen naar de evacuatietrein.

Dries Molenaar
9 maanden geleden
Antwoord aan  Stefan van Weerden

Dat klinkt als erg tijdrovend, hebben ze zo’n hulptrein op hot-standby staan? Het is niets bij gas en brand. Dan is iedereen al lang overleden.

Jan-Willem Tinselboer
9 maanden geleden

Gotthardtunnel
Heel veel informatie is te vinden op de website http://www.sbb.ch
Je kunt uit vier talen kiezen (geen Nederlands).

Jan-Willem Tinselboer
9 maanden geleden

Voor veel informatie over bouw (en geschiedenis) van de Gotthardtunnel, zie:
http://www.herrenknecht.de
(de fabrikante van de tunnelboormachines)

Anoniem
9 maanden geleden

De treinreiziger kan met de panorama-trein onthaasten. En genieten van een prachtig landschap. Dat is toch wat reizen zo mooi,leuk maakt.

T,M Stoekenbroek
9 maanden geleden

Er zijn 2 Overloop Wissels Naar De Andere Buis 1 In FAIDO en 1 In SEDRUN Welke Beveiligd zijn Met Nooddeuren Die FAIDO is beschadigd En Moet gerepareerd Worden