fbpx

ICE voor het eerst door kanaaltunnel

13 okt 2010 16:12

Woensdag heeft Deutsche Bahn (DB) een testrit gemaakt met een ICE3 door de Kanaaltunnel. Het is voor het eerst dat de Duitse spoorwegen door de kanaaltunnel razen. Momenteel is Eurostar de enige aanbieder van reizigerstreinen via de tunnel.

Maar in het kader van Europese regeleving is het omtrent concurrentie kunnen nu ook andere spoorbedrijven treinpaden aanvragen via de tunnel. Sinds 1994 is Eurostar de enige operator van hst-treinen. 

De trein van DB, een door Siemens gebouwde ICE3, behoort tot de derde generatie van de Duitse tegenhanger van de TGV. Onder het toeziend oog van personeel van Eurotunnel en een twintigtal journalisten reed de trein rond 13.30u in Calais de Kanaaltunnel in. Echt snel ging de testrit niet. De hogesnelheidstrein mocht door de tunnel slechts 30 km/u, wat de norm is voor testritten in de tunnel.

De Deutsche Bahn hoopt per december 2012 een treindienst Frankfurt – Londen op te zetten. Tot nu werden alleen reizigerstreinen van 400 meter in de kanaaltunnel toegelaten. De DB wil in de toekomst twee ICE Valaro treinstellen inzetten, welke samen een lengte van 400 meter zullen hebben.