In beeld: Arriva test bus met aanhanger

In samenwerking met de provincie Gelderland en OVnetwerk start Arriva in de regio Achterhoek Rivierenland een pilot voor de ov-branche in Nederland. De primeur betreft een bus met aanhanger. Vanaf maandag 16 maart wordt tijdens diverse ritten een aanhanger achter de bus ingezet, waardoor er een extra lange bus ontstaat die meer capaciteit biedt voor reizigers.

Vandaag hebben Conny Bieze, VVD gedeputeerde mobiliteit provincie Gelderland, Renoud Dirksen, directeur van OVnetwerk en initiatiefnemer, en Ietze van der Meer, directeur Techniek Arriva Nederland, het startschot gegeven voor deze pilot. De gedeputeerde kwam overigens zelf niet per bus naar de bijeenkomst, Bieze verkoos de auto met chauffeur naar het busstation.

De bus met aanhanger is een bekend fenomeen in andere landen zoals Duitsland en Zwitserland, maar nog binnen het openbaar vervoer in Nederland. Dat wil zeggen in het huidige openbaar vervoer, in de jaren vijtig zette ook de RET in Rotterdam bussen in met aangangers.

Door een bus met aanhanger in gebruik te nemen worden er extra zit- en staplaatsen gecreëerd voor reizigers. Groot voordeel van de aanhanger is de flexibele inzetbaarheid. In de spitsperiode kan de bus met aanhanger worden ingezet, buiten de drukke perioden kan de aanhanger worden afgekoppeld. Als de bus met aanhanger rijdt is de bus in totaal 23 meter lang.

De bus met aanhanger betreft een test en rijdt in de periode van 16 t/m 26 maart tussen Doetinchem en Groenlo (lijn 74). Na de proef wordt op basis van ervaringen van personeeel, reizigers en nader onderzoek besloten of de bus met aanhanger voldoet aan de verwachtingen en of het haalbaar is om de bus op termijn structureel in te zetten op drukke spitslijnen.

Foto´s: Bas Weeting Fotografie in opdracht van Treinreiziger.nl

 

 

 

This post was last modified on 2 januari 2018 16:27

Share

Recent Posts

NS personeel staakt vanaf 24 augustus

Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna plaatselijk het werk…

3 dagen terug

Dinsdag na 21:00 uur geen treinen van en naar Amersfoort (en geen vervangende bussen)

Van, via en naar station Amersfoort Centraal rijden dinsdag vanaf 21.00 uur geen treinen vanwege…

5 dagen terug

Tekort aan bussen bij werkzaamheden zorgt voor drukte bij station Eindhoven

Bij station Eindhoven Centraal is het zaterdag rond het middaguur erg druk. Door werkzaamheden rijden er geen…

7 dagen terug

Moeizame zomer voor internationale treinreizigers

Volle treinen. Vertraagde treinen. Of zelfs uitvallende treinen. Veel internationale treinreizigers hebben er deze zomer…

7 dagen terug

Machinist neemt (ook) bij NS vertrekproces over van conducteur tijdens proef Airport Sprinter

NS start maandag met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp.…

7 dagen terug

NS-staking dreigt: vakbonden bereiden acties voor

Werknemers van de Nederlandse Spoorwegen gaan binnenkort actievoeren. Er wordt onder meer gedacht aan estafettestakingen…

1 week terug