fbpx

Inmiddels 7000 handtekeningen voor behoud Benelux

De toeslagvrije Benelux moet blijven, zo vinden reizigersvereniging Rover en TreinTramBus. ZIj hebben via de website reizigersprotest.nl 7.000 handtekeningen opgehaald van mensen die het eveneens oneens zijn met de plannen. De petitie wordt voor de zomer aangeboen aan de Tweede Kamer.

De Benelux moet per dienstregeling 2012 vervangen worden door de Fyra. Althans, als het aan NS International en NMBS ligt. Bij de Fyra moeten internationale reizigers waarschijnlijk verplicht reserveren en moeten reizigers een toeslag betalen. 

Tarieven
Officiële tarieven voor de Fyra naar Brussel zijn nog niet bekend gemaakt. Bronnen aan treinreiziger.nl melden dat de Fyra aanzienlijk goedkoper zal worden dan de Thalys. Toch leeft de vrees bij Rover en TreinTramBus dat een goedkoop dagje België er straks niet meer in zit. Daardoor zouden reizigers de trein wel eens kunnen verruilen voor de auto. Of dat echt op grote schaal zal gebeuren is maar de vraag, nu blijven reizigers ook kiezen voor de Benelux terwijl deze vaak uitvalt of te laat is.

Politiek
In de Belgische Kamer is inmiddels gesproken over de petitie. Minister Vervotte stelde opvallend genoeg dat het niet de bedoeling is de voordelige Beneluxtrein te handhaven naast de Fyra, omdat de Fyra commercieel rendabel moet worden. Deze uitleg verrast Rover: in Nederland is de motie-Van Hijum aangenomen, deze stelt dat de frequentie of de loop van bestaande intercity’s niet mag worden veranderd louter omwille van een beter exploitatieresultaat van de HSL-Zuid.