fbpx

Internet in de trein wordt sneller

13 apr 2015 11:02

De Nederlandse Spoorwegen gaan de internetverbinding via wifi in de treinen sneller en stabieler maken. Deze maand begint het spoorbedrijf met de vervanging van netwerkapparatuur in de treinen om een overstap op het 4G-netwerk van T-Mobile mogelijk te maken.

Dat bevestigde het spoorbedrijf zaterdag tegenover het ANP, na een bericht van de NOS en eerder van OV-magazine hierover. In juli moeten alle treinen zijn uitgerust met het snellere 4G-netwerk. De NS werkt ook nu met T-Mobile, maar maakt nog gebruik van het langzamere en minder betrouwbare 3G-netwerk. Momenteel is er nog geen volledig landelijke dekking, maar T-Mobile breidt de dekking van 4G in juni uit. De betere verbinding moet overal leiden tot sneller internet.

Behalve een snellere verbinding wil NS wifi in de trein ook stabieler maken. Elke gebruiker krijgt een maximumsnelheid van 150 kilobyte per seconde. "Daarmee verdelen we het internet over de gebruikers, zodat niet iemand alle bandbreedte wegtrekt als die naar een filmpje kijkt. Met die ´fair use policy´ kan iedereen mailen, nieuwssites bekijken en appen´´, aldus de woordvoerder. Het gebruik van wifi in de treinen blijft gratis.

Al in 2014 begon NS met het eerlijker verdelen van het internet, toen ging het om een maximumsnelheid van 100 kb per seconde.

(c) ANP / Treinreiziger.nl