fbpx

Kamerleden gaan op inspectie bij Fyra

27 feb 2013 13:12

De Tweede Kamerleden die steeds debatteren over de falende hogesnelheidstrein Fyra willen nu met eigen ogen weleens zien wat er precies mis is met deze treinstellen. Ze gaan in maart op werkbezoek om zich te laten voorlichten over de problemen met de treinen, lieten VVD-Kamerlid Betty de Boer en CDA-Kamerlid Sander de Rouwe woensdag weten.

"We horen van alles over de problemen met de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda, dus daar willen we eens met deskundigen over praten. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gaan om mensen van de TU Delft of deskundigen uit het buitenland´´, aldus De Boer. Ze vindt dat ze veel te weinig informatie krijgt van NS over deze kwestie. "Uiteindelijk moeten we vaststellen of we nog wel vertrouwen hebben in de Fyra. Dat kan alleen als we voldoende informatie hebben.´´

Eigen ogen
"We praten er steeds over, maar ik wil het nu weleens met eigen ogen zien´´, zegt De Rouwe. "Ik wil de medewerkers van AnsaldoBreda die hier aan het werk zijn spreken.´´ Kortom: "Uit de vergaderzaal en naar de werkplaats in Amsterdam.´´

 

Watergraafsmeer
Een afvaardiging van zo´n acht Kamerleden zal zich daarvoor naar het rangeerterrein bij Watergraafsmeer in Amsterdam begeven, waar de Fyra´s momenteel gestald zijn in afwachting van een besluit over hun lot.

Nog niet officieel
Een woordvoerder van de Tweede Kamer laat weten dat er nog een officieel voorstel voor een dergelijk werkbezoek moet komen. Over twee weken neemt de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu, waar onder meer De Boer en De Rouwe deel van uitmaken, een besluit.

Fyra problemen
De Fyra reed sinds begin december. Er was meteen al veel vertraging en uitval. Toen de trein onder winterse omstandigheden ook nog eens plaatwerk verloor, besloot de Belgische inspectie de trein voorlopig voor commerciële ritten te verbieden. Intussen is er een tijdelijke intercityverbinding; een structurele oplossing is vooralsnog niet in zicht.

 

(c) ANP / Novum