fbpx

Kamerleden verdeeld over verbetering reizigersrechten OV

09 sep 2012 11:11

Weinig Tweede-Kamerfracties voelen er weinig voor om na de verkiezingen de aansprakelijkheid voor vertraging uit te breiden. Nu zijn vervoerders niet aansprakelijk door schade als gevolg van vertraging. De ChristenUnie wil de reiziger meer rechten geven, andere partijen twijfelen of zijn tegen. Dat blijkt uit een rondgang van de vereniging Maatschappij Voor Beter OV.

In artikel 8:108 uit het Burgerlijk Wetboek staat vastgelegd dat vervoerders niet aansprakelijk zijn voor schade door vertraging. Het artikel wordt onder andere opgevoerd bij stakingen: vervoerders stellen dan volgens de wet niet aansprakelijk te zijn voor de (gevolg)schade. Alleen NS heeft in haar Algemene Voorwaarden geregeld dat bij stakingen alternatief vervoer tot 25 euro per stakingsdag vergoed kan worden.

Ook als er bijvoorbeeld een trein uitvalt door personeelsgebrek of logistieke problemen is de vervoerder nu niet aansprakelijk. Mocht de reiziger daardoor dus een theatervoorstelling, examen of een vliegtuig missen, dan heeft de reiziger pech. Bij NS kan de reiziger vervolgens nog wel (een deel van) zijn treinkaartje vergoed krijgen, maar dat geldt niet bij de meeste andere vervoerders.

Voor Beter OV wil dat het artikel 8:108 van het Burgeljk Wetboek wordt aangepast, en polste bij de politieke partijen de bereidheid. De ChristenUnie ziet onder voorwaarden wel iets in aanpassing van het gewraakte wetsartikel. CDA, PvdA en D66 zijn geen voorstander van aanpassing van artikel 8:108. GroenLinks wilde als enige partij niet op de vraag reageren en de overige ondervraagde partijen houden het aan de orde stellen van deze zaak nog open.