fbpx

Kamervragen over treinincident Groningen

De PvdA en SP willen opheldering over een ramp met een trein met gevaarlijke stoffen waaraan Groningen vorig jaar ontsnapte. De partijen willen onder meer weten of er maatregelen zijn getroffen om te voorkomen dat een dergelijk incident zich nog eens voordoet.

Op 6 maart 2012 kwam de trein bij het toen nog in aanbouw zijnde station Europapark op een verkeerd spoor terecht, zo staat in een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dat kwam door een verkeerde tekening van spoorbeheerder ProRail. De tekening kwam niet overeen met de werkelijke situatie, waardoor er bij de bediening van de wissels iets mis ging. De machinist kon nog net voorkomen dat de trein ontspoorde of botste met andere treinen.

PvdA-Kamerleden Duco Hoogland en Tjeerd van Dekken willen van staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) weten wat de oorzaak van het incident was en wat er is gedaan om dergelijke incidenten te voorkomen.

SP-Kamerlid Farshad Bashir greep het incident aan om zijn mening over de marktwerking op het spoor duidelijk te maken. "Er zijn inmiddels zo veel partijen verantwoordelijk dat uiteindelijk niemand zich meer verantwoordelijk voelt." Hij wil weten wat het kabinet gaat doen aan bijvoorbeeld de uitbesteding van het onderhoud. "Of wacht staatssecretaris Mansveld met actie ondernemen tot er echt een ramp heeft plaatsgevonden?" Het kamerlid grijpt iedere mogelijkheid aan om te protesteren tegen de gevolgen van marktwerking.

(c) Novum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *