Keolis sluit wc’s in trein: alleen op verzoek open

Keolis heeft de wc’s op slot gedraaid tussen Zwolle – Kampen en Zwolle – Enschede. De vervoerder zegt de toiletten gesloten te hebben vanwege de hygiëne, omdat veel reizigers de toilet misbruiken.

Alleen op verzoek

Volgens Keolis kunnen reizigers wél naar de wc. “Maar we verzoeken ze om melding te maken bij medewerkers. Die maken ze dan open.” Reizigers moeten dus pro-actief zijn. Er brandt een rood lampje. “In principe zit de deur op slot, inderdaad, maar medewerkers hebben een sleutel”, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. Op de schermen in treinen staat dat reizigers de conducteur kunnen vragen. “We willen dat de toiletten worden gebruikt door mensen die het echt nodig hebben.”

Politici

In de provincie reageren verschillende politici verontwaardigd. Ze wijzen erop dat de provincie Overijssel jaarlijks miljoenen betaald om de treinen te laten rijden. Daarbij hoort een goede dienstverlening, vinden kritische Statenleden.”Dit kan niet waar zijn”, zegt Joeri Pool (PVV), die schriftelijke vragen stelt. Ook Forum voor Democratie vindt dat.

Andere partijen zijn kritisch, meldt RTV Oost. “Het kan wat mij betreft niet zo zijn dat in treinen structureel de toiletten zijn afgesloten”, zegt Hans Nooter van de PvdA. “Voor sommige mensen is het niet mogelijk om het ’even op te houden’”, aldus Renilde Huizenga (D66).

This post was last modified on 15 juli 2020 14:30

Bekijk reacties

 • Tussen Zutphen en Oldenzaal is een permanent gesloten toilet normaal; ook voor de pandemie.

 • Dit getuigt in mijn ogen niet van klantvriendelijkheid. Ikzelf ben chronisch blaaspatiënt. Als ik moet plassen, moet ik ook echt meteen plassen en heb ik dus echt geen tijd om eerst een machinist of conducteur te zoeken. Reizen met de trein is vanwege de blaasproblemen op zich al spannend zat, maar het wordt voor mij nu gewoon onmogelijk gemaakt. Het station bij mij in de buurt heeft geen toilet en hier stopt alleen een Keolis trein. Dat werkt gewoon niet. Hoop dan ook dat dit besluit snel weer terug wordt gedraaid.

 • Geheel terecht dat de toiletten afgesloten worden. Ik reis vaak met de trein en krijg de indruk dat zwartrijders zich erin verschuilen en dat er ook drugs gebruikt en gerookt wordt op de toiletten.
  Regelmatig zit ik zelf op het balkon en vaak genoeg maak ik mee dat vreemde snuiters er gebruik van maken.

  • Fijn dat de goed willende reiziger hiervan de weer de dupe wordt. Op vervoersgebied moet veel strenger gecontroleerd worden, zwartrijders, drugsklanten, hard aanpakken zonder pardon en anders donder je ze de trein uit. Als fatsoenlijk reiziger betaal je gewoon en hou je je aan de gestelde regels. Duidelijk voor iedereen. Succes.

  • Het probleem is gewoon dat die lui weten dat ze er mee weg kunnen komen. Die lui van Keolis moeten eens echt wat doen, in plaats van omaatues boetes gaan geven omdat ze hun mondkapje even opzij doen omdat ze een slokje water nodig hebben. Het wordt eigenlijk eens een keer tijd dat Keolis goed onder de loep wordt grnomen. Ze deugen gewoon niet. Laat de NS of Arriva maar rijden!

 • Staan ze dan ook bij de wc of met zijn 3en vaak zittend in de eerste klas wat ze normaal doen

 • De goeden moeten (alweer) lijden onder de kwaden zoals vaker voorkomt en dat kan lastig zijn voor mensen die dagelijks plastabletten moeten gebruiken en het vaak niet lang kunnen ophouden. Of men drinkt zéér weinig om maar geen volle blaas te krijgen en naar het toilet te gaan, of men droogt daardoor uit wat het (trein)reizen niet plezieriger op maakt. Men wordt steeds klant ONvriendelijker in het OV heb ik soms de indruk, nu dit Kamperlijntje weer, wat is de volgende lijn en trein ?

  • Is keolis soms beledigd omdat ze dr concessie kwijt zijn door hun frauduleuze handelingen?

  • Ook wanneer er alleen goeden naar het toilet gaan wordt het toch vies. Keolis zal wel ervaring hebben. NS had het goed gezien en geen toilet in sprinters laten inbouwen. Mensen die geen treinen beheren en zelf zelden met de trein gaan weten dan wel te betogen dat dat helemaal fout is.

 • Schijt hebben aan de reiziger noem ik dit. Lang leve de marktwerking op het spoor.

 • tja, als de conducteur m/v zijn rondje door de trein maakt kan hij snel genoeg zien of de wc misbruikt wordt. zoveel toiletten zitten er niet in de korte treinen.

 • Ik onderschrijf "Jenny's" 15 Juli 3.54P.M. zienswijze geheel. Eerst nog een conducteur, zoeken, en aanspreken, ALS die al opdaagd. Kennelijk wordt dus niet aan behoeftige en gebrekkige mensen gedacht enkel aan gezonde reizigers. Inderdaad zeer klant onvriendelijk zulke regeling, evenals op kleine stations er geen openbare toiletten voorhanden zijn.

 • We zullen zien hoe de concessieverlener (prov Overijssel) daar mee omgaat. Het lijkt erop dat het niet in de voorwaarden staat?

   • Mijn ervaring met toiletten in de trein en wc-automaten op het station. A-socialen hebben schijt om deze gelegenheden netjes achter te laten. Het door Keolis op slot houden van een toilet in de trein is hierdoor een noodzakelijk kwaad. Voorstel: In Zwolle en Enschede moet het het toilet door een dame de toilette worden gereinigd. Gebeurt ook in Enschede bij aankomst van de DB treinen uit Dortmund en Muenster.

Share

Recent Posts

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

3 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

7 dagen terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

7 dagen terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

1 week terug

Ook Brusselse Eurostar-terminal krijgt opknapbeurt

Net als in Amsterdam krijgt ook de Brusselse terminal van Eurostar de komende tijd een…

1 week terug

Dit wordt de dienstregeling van de trein naar München

De Nederlandse Spoorwegen bevestigen het alsnog. In 2025 verdwijnt de ICE naar Basel en maakt…

1 week terug