KiM: Langeafstandsbus maakt potentie niet waar door slecht imago en onbekendheid
30 mei 2025 9:59
De langeafstandsbus heeft veel meer potentie maar maakt dit niet waar omdat de bus onbekend is en kampt met een slecht imago. Dat concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) dat het rapport ’Als beste uit de bus’ opstelde over internationaal busvervoer.
Busdiensten kunnen volgens het KiM een veel grotere rol spelen voor stedentrips tot ongeveer 500 kilometer. En zelfs voor bestemmingen tot 1000 kilometer ver is de bus een goed alternatief als de bestemming niet per trein of vliegtuig is te bereiken, zoals sommige wintersportbestemmingen, of als er een slaapbus rijdt, zo blijkt uit het onderzoek dat deze week uitkwam.
Busvervoer onderbelicht
De onderzoekers schrijven dat bij verduurzaming van internationale reizen de aandacht vaak uitgaat naar het vervangen van vluchten door treinritten. ’’Het internationale busvervoer blijft in deze discussie vaak onderbelicht. Dat terwijl de langeafstandsbus een relatief lage CO2-uitstoot per passagierskilometer heeft en daarnaast, in vergelijking met de trein, beter scoort op het gebied van flexibiliteit, infrastructuurkosten en vaak ook op kosten.’’
Waarom de langeafstandbussen hun potentie niet waarmaken, ligt vooral aan het feit dat de busdiensten onbekend zijn. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer drie op de tien Nederlanders helemaal niet weet dat de internationale bussen bestaan. Mensen denken bij busreizen vooral aan pakketreizen voor ouderen en ze zien de overigen busdiensten vooral als iets voor jongeren. Daarnaast is het imago van de bus ook slecht. Meer dan een derde van de Nederlanders beschouwt de bus als oncomfortabel.
Wekelijks ruim duizend bussen van en naar Nederland
De meeste ongebruikte potentie ligt bij de internationale busdiensten die je los kunt boeken. In Nederland domineren het Duitse FlixBus en het Franse BlaBlaCar de busmarkt. Wekelijks rijden de twee bedrijven zo’n 1000 tot 1300 bussen van en naar Nederland waar Amsterdam het belangrijkste knooppunt is. Beide bedrijven zijn in heel Europa actief.
Er zijn geen openbare gegevens over het aantal mensen dat met deze bussen reist. De onderzoekers schatten op basis van hun werk dat er jaarlijks 3,2 tot 3,6 miljoen mensen de bus van en naar Nederland pakken, dat is inclusief de buitenlandse bezoekers. De markt van deze busdiensten is volgens het onderzoek daarmee 3 tot 3,5 keer zo groot als die van de pakketreizen waarbij de busreis en het verblijf samen zijn geboekt.
Sterke groei busdiensten
Bij de pakketreizen zien de onderzoekers weinig groei, in tegenstelling tot de andere busdiensten waarbij er over de laatste vijftien jaar van een sterke groei wordt gesproken. Maar ondanks die groei houden, volgens de onderzoekers, een langere reistijd, comfort en imago het marktaandeel van de de bus beperkt. ’’Toch zien we voor deze markt potentie voor een grotere rol in het internationale vervoer voor stedelijke bestemmingen tot een afstand van grofweg 500 km.’’
Over deze afstand is de bus qua reistijd ’redelijk concurrerend’. Het verschil zou veelal een tot anderhalf uur zijn, in het nadeel van de bus. Daarnaast biedt de bus het voordeel dat het bestemmingen kan bereiken die niet met het spoor zijn ontsloten. ’’Het draait hier qua potentie vooral om het opschalen van het bestaande aanbod.’’
Groot voordeel van de bus is de prijs. De bus is, in vergelijking met de trein, enkele euro’s tot zelfs meer dan 20 euro goedkoper dan de voordeligste treinoptie. ’’Vergeleken met de auto is de bus vanaf drie reizigers nauwelijks voordeliger als alleen benzinekosten worden meegerekend. Deze beperkte prijsvoordelen vinden veel reizigers niet opwegen tegen de extra reistijd en het lagere comfort.’’
Kansen voor slaapbussen
Boven de 500 kilometer kan de bus succesvol zijn naar bestemmingen die niet per trein of vliegtuig zijn te bereiken of als bussen als slaapbussen door de nacht kunnen rijden. Maar het is wettelijk nog niet mogelijk om bussen met bedden door Europa te rijden. De onderzoekers schrijven dat, als de overheid het gebruik van de bus wil bevorderen, een wettelijke regeling voor slaapbussen in samenwerking met Europa gemaakt moet worden.
Meer aandacht geven in beleid
De onderzoekers schrijven dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kan helpen om de langeafstandsbus populairder te maken door de bus meer aandacht te geven in het beleid en de communicatie over duurzaam reizen. ’’Hierbij kan ook worden gedacht aan een campagne. Als meer Nederlanders de bus een kans geven, kan het imago veranderen. Momenteel zien met name huidige treinreizigers de bus als alternatief. Het stimuleren van een verschuiving van trein naar bus kan daarmee ruimte bieden voor de verschuiving van vliegtuig naar trein.’’
Ook zien de onderzoekers betere kansen voor de bus als het ministerie richtlijnen opstelt voor haltes en voorzieningen. ’’Goede haltelocaties zijn essentieel voor de aantrekkelijkheid van de bus. Veel haltes vallen onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. Het ministerie kan met richtlijnen komen om een minimaal voorzieningenniveau en aansluiting op andere vervoeropties te waarborgen.’’
(c) Treinreiziger.nl
Zelf heb ik het niet zo met de bus op de (middel)lange afstand. Bij Flixbus zit je opeengepakt met onbekenden, weinig comfortabel en wordt je vaak afgezet in het holst van de nacht. Brussel-Zuid
is wat dat betreft “berucht”; een “afwerkplek” in een duistere parkeergarage.
Ik neem de trein wel! Een duurdere ticket heb ik er graag voor over, ondanks vaak vertraging
onderweg met name in Duitsland. Bij voorkeur dagtreinen (ICE), maar ook de nieuwe NightJet
lonkt met plek in diverse categorien (zit, lig en slaaprijtuigen) waarbij je goedkoop (vanaf
35 euro) tot duur kunt boeken;diverse bestemmingen in Oostenrijk en Zwitserland.
Ondanks de reputatie groeit Flixbus als kool. En met name in Duitsland zie je busstations met voorzieningen. Maar inderdaad liever de trein!
Die groei van FX is nogal regionaal en vooral door ”overname/integratie” van tot dan zelfstandig rijdende ondernemers. FX biedt een uitstekend en prima bijgehouden IT-program voor bookings/meldingen etc.-dat wordt steeds moeilijker en kostbaarder om zelf nog bij te houden of particulier uit te besteden.
Mijn eigen ervaring met FX is hooguit 50/50 terwijl ik in de grond toch eerder bus-als treintjes gericht ben (te duur-en de hobbyvereniging NVBS vooral op het mag wat kosten en liever luxe en alles geregeld).
Laatste reis was nog recent van Wien naar Bratislava-uurdienst, in direkte concurrentie met SlovakLines-FX pak goedkoper, bleek Blaguss reizen te zijn, BusBHF Erdberg in Wien bleek een tochtig en kil deel van een parkeergarage te zijn-wel heel wat bussen van andere Balkan ondernemers.
Persoonlijk beste ervaringen met RegioJet uit CZ. En de rode PolskiLines-voordat die ook in de FX opgingen. En denk soms nog wel eens aan vorige eeuw lange tochten doorheen die USA met die grijze Greyhound.
Overigens vooroordeel weer grondig bevestigd dag of wat terug: juist die groene FX wordt er door de weer ingestelde controles van de BundesGrenzSchutz van Duitsland uitgezocht voor grondige =dus tijdrovende controles. Werd open+bloot zo op een Duitse TV-zender gemeld.
Want in de trein of vliegtuig zit uw alleen met bekenden?
“En zelfs voor bestemmingen tot 1000 kilometer ver is de bus een goed alternatief als de bestemming niet per trein of vliegtuig is te bereiken”
Dan zou ik er eerder voor kiezen om met de trein naar het dichtsbijzijnde station te gaan en het laatste stukje met een regionale bus.
En bovendien, ook langeafstandsbussen stoppen niet in elk gat. Ook daar zal je busstations in de grotere plaatsen hebben.
Slecht imago, of gewoon slecht product?
Vooral een goedkoop product.
Waarom zou je zo’n rapport (laten) schrijven over iets dat iedere reiziger al weet?
Het KiM schrijft dit soort rapporten in opdracht van het ministerie van I&M. Ze dienen als input voor het te voeren beleid.
In dit geval zal wellicht de conclusie zijn dat het beter is om meer in te zetten op langeafstandsbussen dan op internationale treinen.
Onbekend maakt onbemind, is een bekend spreekwoord en is op de lange afstandsbusdiensten in Nederland zeker van toepassing.
Misschien moeten ze tijdens komende reisbeurzen in Utrecht, Den Bosch of waar dan ook beter aan de weg timmeren als het redelijke alternatief voor trein of vliegreizen. In Maastricht onder andere zie ik wel de Flixbus, er is dus wel sprake van vraag en aanbod en kijk eens op Amsterdam Sloterdijk.
Zelf heb ik (nog) geen ervaring met deze vorm van vervoer, maar als de prijs aanvaardbaar is naar een bestemming van mijn keuze zou ik het zeker overwegen, mits het voldoende comfort te bieden heeft.
Ik denk niet dat een reisbeurs erg zinvol is voor een bedrijf als Flixbus. Ik denk dat zij hun klanten elders vandaan halen.
Klopt. Klanten van Flixbus zul je niet op vakantiebeurzen zien.
Ik heb wisselende ervaringen. Enige tijd geleden nam ik een Flixbus vanwege stakingen op het Duitse spoor. Dat was een rit uit de hel.
In Schotland neem ik ook wel eens de Flixbus. Dat is meestal wel prima te doen en vaak sneller en goedkoper dan de trein.
Een rit UIT de stakingshel.
Dat klinkt positief.
Of bedoel je dat je niet de enige was die, omdat hij niet meer de trein kon, de bus nam 😏
Ik reis toch altijd het liefste per trein dan per bus! Meer capaciteit dan een bus, eigen reisroute samenstellen ( boemelen of wat sneller naar je bestemming), diversiteit aan landschappen en de plaatsen die je doorkruist en meer bewegingsvrijheid. Je rijdt dan niet altijd langs de snelweg waar de bussen het grootste deel wel over tuffen en je kunt de diversiteit aan soorten treinen ook zien, bij de grootste stopplaatsen. Interrail is ook mijn favoriete treinkaart voor vakantiereizen en ik volg You Tube geregeld voor nieuwe inspiratie voor een nieuwe trip door die filmpjes van dat kanaal. maar ook voor een weekend of dagtrip kun je via de belevenissen van andere you tube treinfans veel leuke ideeën krijgen. Ook andersom gebeurt dat, als ik wat te vertellen heb.
Het Youtube kanaal Planes, Trains and everything is wel leuk. Hier zijn ervaringen te zien op bijv. lange busreizen met Flixbus.
Een goedkoop product trekt een bepaald soort publiek aan,meestal niet het meeste verfijnde soort der natie.Je zit al vrij snel opgezadeld met hasjkikkers en drugslanterfanters.Gebrek aan toezicht en handhaving.Misschien dat het verhogen van de prijs het betere publiek kan verleiden?
Dat moet dan een ander bedrijf doen dat niet besmet is met imago van Flix.
Volgens mij bezit Flixbus exact het imago dat het wenst.
Bert, helaas is dat óók mijn ervaring. Ik heb hier een stukje over mijn ervaringen met FLiXBUS geschreven. Mogelijk niet door een ieder te waarderen.
Ik reis regelmatig met de flixbus naar vliegveld charles de gaulle. Een rechtstreekse bus, vanuit Enschede, Armhem, Nijmegen, Eindhoven, Utrecht of Rotterdam. Mijn ervaring is dat deze eigenijk altijd vol zijn.
Daarnaast komt de bus op logischere tijden aan dan de trein, s avonds weg, ochtends aankomen. En dat ook nog eens voor een fractie van de prijs van de trein. Trein is prettiger reizen. Maar 130 of 40 euro enkele reis vind ik een te groot verschil.
Ja, ik snap wel dat er een markt is voor bussen. Ik zou zelf niet snel kiezen voor een nacht op een stoel, maar ik begrijp wel dat je een voorkeur voor nachtreizen kunt hebben.
Hoelang doet de Flixbus erover vanuit Rotterdam?
Hangt er van af waar u naar toe wil. Ze hebben overigens een mooie website waarin je dat kan opzoeken.
Rudie Clames heeft het over Charles de Gaulle.
Ze hebben overigens een mooie website waarin je dat kan opzoeken.
Als ze nou beginnen met controle systeem van bagage in de ruimte onder de bus wat alleen door de werkelijkr eigenaar meegenomen kan worden en stoppen met bodemprijzen die in de praktijk hoger blijken.
Welke bodemprijzen blijken in de praktijk hoger? De prijzen die in de app worden weergegeven, zijn in principe de prijzen waartegen je kunt reizen.
Het is denk ik heel erg afhankelijk van waar je bent en heen wilt, en van welke vervoerder je gebruikmaakt. Wij komen regelmatig in de Baltische staten en daar gaat vrijwel al het langeafstandsvervoer per bus, ook tussen de landen onderling. Tot nu toe uitsluitend positieve ervaringen. Wij boeken altijd bij Lux Express. Heldere website, veel ritten per dag (op sommige internationale verbindingen zelfs 12 of meer), prima bussen met relatief weinig stoelen (lees: veel beenruimte), gratis stoelselectie online, gratis koffie, thee en water, wc on board, opvallend vriendelijke chauffeurs. En de prijzen zijn absurd laag. Als ik nu voor morgen een ticket Tallinn-Riga (4,5 uur rijden) koop, kost dat me 19 euro. Snap eerlijk gezegd niet waar ze het van doen.
Ik heb wisselende ervaringen met LuxExpress. Ik kan me een erg goede rit herinneren en veel matige. Als het kan, kies ik voor de Relax stoelen (dan zijn er maar 3 stoelen in de breedte). Ik vind dat de boel soms erg smerig is. Vooral langs de zijkant van de stoelen. Alsof er nooit goed wordt schoongemaakt. Ook vaak meegemaakt dat de chauffeur Wit-Russisch was en geen enkele andere taal sprak. Op zich zou het nog wellicht nog wel een concept kunnen zijn dat in Nederland kan werken. Vooral het wat luxere deel.
Overigens zijn de wegen in de Baltische staten natuurlijk hartstikke saai en is het verschrikkelijk om er zelf te moeten rijden. In de LuxExpress kun je in elk geval nog een filmpje kijken om de tijd door te komen.
Misschien moet u ook eens rekening houden met het loonniveau in de verschillende landen. Tallinn-Riga voor €19 is met een Nederlands inkomen goedkoop maar voor iemand uit Estland of Letland een behoorlijke prijs.
Misschien moet u ook eens niet zo belerend doen. Het gemiddelde salaris in Estland ligt rond 2.000 euro per maand. Bij goed beheer van de persoonlijke financiën is 19 euro voor zo’n rit prima te betalen; de belastingdruk is ook laag. Ik heb sinds midden jaren negentig jarenlang in Rusland, Estland en Letland gewoond en gewerkt (vandaar dat ik er nog regelmatig heen ga; niet naar Rusland nu uiteraard). Er is ook een levendige grijze en zwarte economie.
Iemand die een Lets minimumloon verdient, zie ik niet zomaar een retourtje van 38 euro naar Tallinn aanschaffen. Overigens gaat het nu vooral om de lonen van de chauffeurs. Die liggen veel lager, waardoor de dienst goedkoper kan worden aangeboden dan bij ons. Al kun je voor 19 euro met Flixbus ook best ver komen, volgens mij.
Ik zie iemand in de bijstand ook geen 62 euro uitgeven aan een retourtje Den Helder-Maastricht met NS. Maar ja. Kan het nog goedkoper, denkt u? 19 euro voor een reis van 4,5 uur. Brandstofkosten, afschrijvingskosten, personeelskosten, kosten voor koffie, thee, schoonmaakkosten enz. Dan moet het worden gesubsidieerd (en misschien gebeurt dat al).
NB. Ik zie uw edit. Ik ben niet op de hoogte van de lonen van de chauffeurs. Die kunnen inderdaad een groot verschil maken in de prijsstelling, vermoed ik zo.
Het moge minder comfortabel, goedkoop en onmogelijke aankomsttijden zijn, maar het biedt de reiziger wel weer een mogelijkheid om van A naar B te komen.Zou het zelf ook niet snel pakken en ook geen nachtbussen als ik de keus heb. Maar toen ik een stuk jonger was (bijna 30 jaar terug) was ik met een vriend van mij wel met bussen in de UK en Ierland gegaan, omdat het treinverkeer daar zo slecht en veul te duur was. Dus dit soort bussen vervullen weldegelijk een rol en vooral als in de toekomst het treinverkeer echt onderuit gaat. (Ben geen optimist, want ik kijk naar wat er gebeurd en niet wat men zegt.)
Ik denk dat er behoefte is aan een kwaliteits langeafstands busnet dat beter publiek aantrekt en een betere dienstverlening biedt dan Flixbus. Dat mag best wat kosten. De kleur moet anders zijn om het onderscheid te tonen met Flixbus.
Flixbus kan allerlei verbeteringen doorvoeren, maar het imago krijgen ze nooit meer kwijt.
Flix laat bussen van anderen rijden. Chauffeurs worden overal vandaan geplukt en hanteren eigen regels. Overstappen kan plaatsvinden midden in de nacht. Dit kunnen unheimische plaatsen zijn.
Een aantal bussen vervoert fietsen. Dit kun je vooraf tegen bij betaling boeken. Het komt echter voor dat op een overstap de volgende bus uitvalt. Er wordt dan een vervangende bus ingezet, maar het is niet zeker dat deze bus fietsen vervoert Dan staan passagiers dan met hun fietsen midden in de nacht op een unheimische plek.
Busje komt zo!
Het beeld van extreem lage prijzen bij Flixbus is iets wat na Corona ook bijstelling behoeft. De prijzen zijn behoorlijk omhoog gegaan, zeker op drukke dagen in en rond het weekend.
Alles is stukken duurder geworden. Daar ontkomt ook Flix niet aan. Het imago is nog altijd beneden de maat.
Als je weinig betaalt dan hoef je ook niet veel te verwachten. Voor veel reizigers is dat geen probleem.
Dat is precies zoals het is. De doelgroep begrijpt dat ook gewoon. Die regelen alles met de app en willen gewoon zo goedkoop mogelijk op reis. Alles beter dan het minimum is mooi meegenomen. En ze willen niet betalen voor een coulante klantenservice met een engelengeduld voor 65-plussers. Take it or leave it! De doelgroep kijkt bovendien geen Max op reis of Kassa, waar ze er hoogstwaarschijnlijk schande van spreken.
De beelden van de verstekeling met een fles drank in zijn handen achterop het rek van de de bus en het bagageruim dat werd leeggeroofd zijn driftig rond gegaan op social media. Er rust een schone taak bij Flix om van dat imago af te komen.
Ja, en zo gaan er ook voldoende filmpjes rond over NS, DB en NMBS waardoor mensen er niet over piekeren om ooit in een trein te gaan zitten.
Voor veel andere reiziger wel.
Voor veel Flixbus reizigers ook
Precies dat. Zelfs de overstapplekken zijn soms te afgelegen en smerig voor woorden. Zonder voorzieningen voor koffie/thee of toilet.
Dan verlies je klanten
Hoezo verliest Flixbus klanten? Ze groeien als kool.
En op die plekken staan ook vaak de FLiX-chauffeurs zelf te urineren: tweemaal meegemaakt.
Flix gaat ook eigen snelle treinen inzetten. Dat is denk ik een doorbraak. De huidige nationale treinmaatschappijen kunnen maar aan prutsen door gebrek aan concurrentie. De huidige treinprijzen zijn 2 x te duur. Met alleen maar klm’s en geen Ryanairs zou vliegen ook altijd 5 x duurder zijn.
Als die groene treinen hetzelfde imago krijgen als de Flixbussen, dan zullen veel reizigers deze ontwijken. Ook al zijn ze nog zo goedkoop.
Genoeg reizigers die deze treinen zullen nemen. Klanten van Flix zijn niet zo veeleisend.
KLM en Ryanair bedienen twee verschillende doelgroepen. Overigens vliegt Ryanair alleen in Europa.
Ik zit momenteel in de Flix maar ik vind het geweldig. De route Ansterdam London is great. Ook naar Berlijn is prima. Waarom meer betalen als het met flix beter kan. Ze mogen wel wat meer steun krijgen van de gemeente.
Ik woon in Frankrijk en ben in het verleden vaak met de bus naar NL gereisd. En idd ik vind de bus niet heel erg comfortabel.
Ik ben wat ouder en moet vaak plassen, na ça 100 km zijn de wc’s in de bus al stinkend smerig. Na ca 200/300 km lopen ze soms over en kunnen niet meer worden gebruikt.
De zitplaatsen zijn zo krap, dat je moeilijk in en uit jouw plekje komt, om naar die wc toe te gaan. De geur in de bus is vaak die van dieselachtige, bedompte… Tja hoe noem je dat. Ventilatie/ramen kunnen vaak niet open. En op de route die ik moet nemen, zijn vaak jonge Franse hashkopers de klanten.
Aan het beleid zal eea veranderd moeten worden om het comfortabel te maken.
Deze manier van vervoer is vooral gericht op jongeren. Die bovendien nauwelijks de benen hoeven strekken.
Persoonlijk vind ik de lanfeafstandsbussen een goede optie op lange reizen. Maar voor mij persoonlijk zit er 1 probleem aan: de bagagebeperkingen, ik ben musicus en moet vaak met een viool (die prima in de vakken boven de stoelen past) reizen. Deze moet volgens de bagageregels als speciaalbagage onderin, of mag helemaal niet mee (aansprakelijkheid). Ik hoor vergelijkbare problemen van collegas die kleinere instrumenten bespelen die gedwongen worden een tas met instrument onderin te leggen.
En ik ben dus overgeleverd aan het oordeel van de chaffeur. Dat is geen optie als je op tijd staat of snachts reist. Daarom kies ik met instrument voor trein of auto (als er alleen maar busopties zijn..)
Ook voor gehandicapten/ andere mensen die uitrusting nodig hebben is t lastig met de bus. Je hebt veel minder garantie dat er ook echt plek is.
Ik denk niet dat Flixbus zijn beleid gaat afstemmen op muziekinstrumenten.
Zelf ben ik een keer of 8 met de FLiXBUS naar Zürich gereisd toen de City Night Line er mee was gestopt. Dit is me slecht bevallen. Ten eerste sommige onbeschofte chauffeurs die proberen bij het boarden je exta geld af te trochelen, zogenaamd vanwege te veel bagage en dreigen met problemen bij de grens. Als hem geld betaalde zou ik die problemen voorkómen. Dan hoe ze met je bagage smijten. Dan tijdens de reis: slapen lukt totaal niet vanwege ruw rijgedrag en steeds in- en uitstappende ongure types in de nacht. Tijdens de stops ben je er niet zeler van of je bagage uit het ruim wordt gepikt of verwissel (ondanks goed labellen). Toilet buiten werking. Bij de grens in Basel 2 x 1,5 uur oponthoud gehad vanwege een Labrador drugshond die succesvol er lieden uitpikt. Ieder uit de bus en aantonen welek bagage van jou was. Na een uur komt een medepassagier weer in de bus; ze haden hem zelfs in zijn achterste gecontroleerd. Dus: veel te late aankomst en geradbraakt en doodmoe ter plaatse. Dan nog de ‘klantenservice’ die geld terug slecht wil begrijpen… Conclusie: FLiXBUS NEVER AGAIN!
Nooit meer een toer bus ook geen flixbus, met fybromyalgie zo veel pijn erna gehad bij thuiskomst, van 9 uur reizen en niet normaal kunnen liggen, er moeten echt bedden komen, want pak tegenwoordig wel het vliegtuig