fbpx

Kleine groep stakers legt Belgisch treinverkeer vrijwel lam

30 jun 2014 12:40

Slechts 23 procent van de Belgische machinisten heeft maandagochtend het werk stil gelegd. Doordat de stakers sporen en seinhuizen bezetten op strategische punten valt het treinverkeer in België toch grotendeels stil. In totaal viel 80 procent van de treinen in de ochtend uit.

De woordvoerder van de Belgische spoorbeheerder Infrabel – Frederic Petit – had er zelf ook last van. "Ik kon uiteindelijk met een trein naar Schaarbeek afreizen, een station ten noorden van Brussel. Op de as Brussel Noord – Brussel Centraal – Brussel Zuid kunnen helemaal geen treinen rijden. Vanaf Schaarbeek heb ik mijn reis met het overig openbaar vervoer moeten voortzetten" legt de woordvoerder uit.

De stakers hebben niet alleen de Noord-Zuid verbinding in Brussel lamgelegd, maar ook de sporen bij Antwerpen Berchem worden geblokkeerd. Thalys heeft alle treinen voor vandaag inmiddels opgeheven. Ook Eurostar en TGV ondervinden zware hinder van de kleine groep stakers.

In Brussel staakte slechts 3% van de machinisten, en toch was de stad nauwelijks per trein bereikbaar. In Wallonië staakte 36% van de treinbestuurders en in Vlaanderen 15%. Aan de staking doen meer conducteurs mee. Zo staakt in Brussel 44% van de treinbegeleiders, in Wallonië 46% en in Vlaanderen 22%.

De staking bij het Belgische spoor treft ook het Europees Parlement. Maandag zouden de Europarlementariërs en hun medewerkers op een speciale Thalystrein stappen om van Brussel naar Straatsburg te reizen. Maar door de staking rijdt deze trein niet. Er zijn bussen ingezet om de leden van het EU-parlement naar Straatsburg te vervoeren.

Thalys had uit voorzorg al eind vorige week bekendgemaakt dat deze trein niet zou rijden, verklaarde een woordvoerster. Verscheidene parlementariërs hebben voor een andere (trein)route of voor een ander transportmiddel gekozen om bijtijds in Straatsburg te geraken. Dinsdag wordt het nieuwe EU-parlement geïnstalleerd.

Dinsdag zal het treinverkeer naar verwachting weer normaal verlopen.

(c) Treinreiziger.nl / ANP