Koningin opent Hanzelijn

Vanaf zaterdag kan iedereen met de trein over de Hanzelijn, vandaag nam koningin Beatrix alvast een voorproefje. Ze reisde donderdagmorgen onder brede belangstelling met de koninklijke trein van Lelystad naar Zwolle.

Honderden geïnteresseerden zagen de koningin donderdag rond 11:07 vertrekken vanaf Lelystad. De koninklijke trein stopte onderweg ook in Dronten en Kampen Zuid. Op die stations stapte de koningin ook even uit. In Zwolle eindigde de openingsrit. Daar droegen kinderen de koningin gedichten voor.

Koning klant
Ook NS-directeur Bert Meerstadt, ProRail-topvrouw Marion Gout en Minister Schultz van Infrastructuur zijn bij de plechtigheid aanwezig. Volgens Meerstadt is elke klant net zo belangrijk als de koningin en moet iedereen zich koning klant voelen.

Tot twintig minuten sneller
Met de komst van de Hanzelijn wordt de reistijd Zwolle – Schiphol zo´n tien minuten ingekort. De rechtstreekse trein Groningen – Schiphol wordt zelfs ruim twintig minuten sneller. Dat komt echter niet alleen door de Hanzelijn, maar ook omdat intercity´s tussen Groningen en Zwolle stations gaan overslaan.

Foto´s: Stefan Verkerk / zie ook Hanzelijn in beeld

Geen 200 km/h
Ondanks de Hanzelijn voor veel reizigers reistijdwinst biedt, is de reistijdwinst veel kleiner dan de bedoeling was. De Hanzelijn is aangelegd voor snelheden van 200 kilometer per uur, maar de treinen zullen voorlopig niet harder rijden dan 140 kilometer per uur. NS heeft nog wel de ambitie om die snelheid op termijn te verhogen naar 160 kilometer per uur, maar of en wanneer het spoorbedrijf over de lijn 200 kilometer per uur gaat rijden is nog niet duidelijk. 

Treindienst
De Hanzelijn gaat naar verwachting ruim 30.000 reizigers per dag verwerken. Met de nieuwe lijn krijgt ook Dronten een station en Kampen een tweede station. Tussen Zwolle en Lelystad gaan er twee stoptreinen en twee intercity´s per uur rijden. De stoptreinen rijden door naar Amsterdam Centraal, de intercity´s door naar Schiphol en Den Haag Centraal. De dienstregeling start zondag, maar zaterdag al kunnen reizigers gratis over de lijn reizen.

PvdA: Hanzelijn niet af
Door de ingebruikname van de Hanzelijn zal de Flevolijn nog drukker worden. Ook ontstaat er direct een knooppunt tussen Zwolle en Hattemmerbroek. Doordat dit deel tweesporig is, kunnen de treinen uit Amersfoort en Lelystad niet gelijk binnenkomen in Zwolle. Gevolg: sommige intercity´s staan in Zwolle tot 11 minuten stil. De Statenfracties van de PvdA van Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel stellen dan ook dat de Hanzelijn nog niet af is.

1 miljard
Aan de nieuwe lijn is zo´n 6 jaar gewerkt en de lijn is op tijd opgeleverd. Ook de aanleg is binnen het budget van 1 miljard gerealiseerd. Dat komt neer op circa tienduizend euro per meter spoor (en twintigduizend euro per meter dubbelspoor).

Foto´s: kleine foto´s (c) ProRail, de fotorapportage in het artikel: Stefan Verkerk – Hanzelijn-Hattem.

Share

Recent Posts

Noord/Zuidlijn volgens studie groot succes, maar niet overal

De Noord/Zuidlijn in Amsterdam is een groot succes, melden Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam…

2 dagen terug

Spoorboekje 2022 weer op papier verkrijgbaar

Het papieren spoorboekje is terug van weggeweest. Vanaf vandaag is het online te koop via OVshop.nl,…

2 dagen terug

Belgische spoorwegen promoot reizen naar Portugal, maar hoe kom je er?

Reis budgetvriendelijk naar Porto of Lissabon. Die tip geeft de Belgische spoorwegen NMBS. Maar hoe…

5 dagen terug

Rhätische Bahn presenteert nieuwe trein (en dit keer niet in het rood)

De Rhätische Bahn, bekend om haar rode treinen, heeft voor de verandering een trein gepresenteerd…

5 dagen terug

Dubbeldekkers (DDZ) keren terug op het spoor

Vanaf 6 december gaat de Nederlandse Spoorwegen stapsgewijs weer dubbeldekkers inzetten van het type DDZ.…

7 dagen terug

Thalys start (beperkt) met directe trein naar Disneyland Parijs

Vanaf 18 maart 2022 gaat hogesnelheidstrein Thalys weer rechtstreeks naar Marne la Vallée rijden, het…

7 dagen terug