fbpx
Opening Hanzelijn, met toenmalig koningin Beatrix.

Koningin opent Hanzelijn

06 dec 2012 11:17

Vanaf zaterdag kan iedereen met de trein over de Hanzelijn, vandaag nam koningin Beatrix alvast een voorproefje. Ze reisde donderdagmorgen onder brede belangstelling met de koninklijke trein van Lelystad naar Zwolle.

Honderden geïnteresseerden zagen de koningin donderdag rond 11:07 vertrekken vanaf Lelystad. De koninklijke trein stopte onderweg ook in Dronten en Kampen Zuid. Op die stations stapte de koningin ook even uit. In Zwolle eindigde de openingsrit. Daar droegen kinderen de koningin gedichten voor.

Koning klant
Ook NS-directeur Bert Meerstadt, ProRail-topvrouw Marion Gout en Minister Schultz van Infrastructuur zijn bij de plechtigheid aanwezig. Volgens Meerstadt is elke klant net zo belangrijk als de koningin en moet iedereen zich koning klant voelen.

Tot twintig minuten sneller
Met de komst van de Hanzelijn wordt de reistijd Zwolle – Schiphol zo´n tien minuten ingekort. De rechtstreekse trein Groningen – Schiphol wordt zelfs ruim twintig minuten sneller. Dat komt echter niet alleen door de Hanzelijn, maar ook omdat intercity´s tussen Groningen en Zwolle stations gaan overslaan.

Foto´s: Stefan Verkerk / zie ook Hanzelijn in beeld

Geen 200 km/h
Ondanks de Hanzelijn voor veel reizigers reistijdwinst biedt, is de reistijdwinst veel kleiner dan de bedoeling was. De Hanzelijn is aangelegd voor snelheden van 200 kilometer per uur, maar de treinen zullen voorlopig niet harder rijden dan 140 kilometer per uur. NS heeft nog wel de ambitie om die snelheid op termijn te verhogen naar 160 kilometer per uur, maar of en wanneer het spoorbedrijf over de lijn 200 kilometer per uur gaat rijden is nog niet duidelijk. 

Treindienst
De Hanzelijn gaat naar verwachting ruim 30.000 reizigers per dag verwerken. Met de nieuwe lijn krijgt ook Dronten een station en Kampen een tweede station. Tussen Zwolle en Lelystad gaan er twee stoptreinen en twee intercity´s per uur rijden. De stoptreinen rijden door naar Amsterdam Centraal, de intercity´s door naar Schiphol en Den Haag Centraal. De dienstregeling start zondag, maar zaterdag al kunnen reizigers gratis over de lijn reizen.

PvdA: Hanzelijn niet af
Door de ingebruikname van de Hanzelijn zal de Flevolijn nog drukker worden. Ook ontstaat er direct een knooppunt tussen Zwolle en Hattemmerbroek. Doordat dit deel tweesporig is, kunnen de treinen uit Amersfoort en Lelystad niet gelijk binnenkomen in Zwolle. Gevolg: sommige intercity´s staan in Zwolle tot 11 minuten stil. De Statenfracties van de PvdA van Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel stellen dan ook dat de Hanzelijn nog niet af is.

1 miljard
Aan de nieuwe lijn is zo´n 6 jaar gewerkt en de lijn is op tijd opgeleverd. Ook de aanleg is binnen het budget van 1 miljard gerealiseerd. Dat komt neer op circa tienduizend euro per meter spoor (en twintigduizend euro per meter dubbelspoor).

Foto´s: kleine foto´s (c) ProRail, de fotorapportage in het artikel: Stefan Verkerk – Hanzelijn-Hattem.