Treinreizigers tussen Leeuwarden – Harlingen en Zwolle – Almere Oostvaarders krijgen te maken met forse hinder vanwege de introductie van het spoorbeveiligingssysteem ERTMS. Maandenlang zullen er geen treinen maar bussen rijden. Dat heeft verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen bekendgemaakt.
De eerste testen zullen plaatsvinden tussen Leeuwarden en Harlingen Haven. ¨Dit relatief eenvoudige baanvak zal ongeveer twee maanden buiten dienst gesteld worden terwijl ProRail en Arriva testen en oefenen¨ aldus de staatssecretaris.
Daarna start NS op het baanvak Zwolle – Lelystad een proefbedrijf. Niet alleen op de Hanzelijn, maar ook op het station van Lelystad en het emplacement. ¨ProRail en NS zullen hier gedurende drie tot vier maanden dag en nacht de operatie met ERTMS beproeven (zonder reizigers in de trein)¨ maakt de bewindsvrouw bekend.
Gedurende die periode zijn 29.000 treinreizigers aangewezen op bussen, dan wel alternatieve reisroutes. Omdat de testen ook rond station Lelystad plaatsvinden, zullen er eveneens geen treinen rijden tussen Lelystad en Almere Oostvaarders. Wanneer de testen zullen plaatsvinden is nog onduidelijk.
De Hanzelijn is ooit aangelegd met ERTMS. Er wordt nu gekozen voor de uitrol onder level 2. Langdurig testen is volgens de staatssecretaris nodig omdat ook de NS-treinen uitgebreid getest moeten worden. De treinen worden namelijk uitgerust met het European Train Control System, ETCS. 170 dubbeldekkers van het type VIRM moeten voor 2027 zijn omgebouwd.
De uitrol van het nieuwe beveiligingssysteem is omvangrijker dan gedacht, schrijft de staatssecretaris. Daardoor zijn er zorgen over de benodigde capaciteit en kennis. Dat komt vooral door het personeelstekort. Heijnen: ¨Zo kampt de spoorsector onder andere met tekorten aan monteurs. Voor NS is bijvoorbeeld het opleiden van personeel uit de operatie (zoals machinisten) een lastige puzzel. De winkel blijft namelijk wel open: de treinen moeten blijven rijden.¨
De bewindsvrouw meldt dat er in de spoorsector een breed gedragen inzicht is dat het niet haalbaar is om alle plannen voor de uitrol van ERTMS bijtijds uit te voeren. Ook dreigt de invoer mogelijk duurder te worden. De bedoeling was dat er nu een nieuwe planning zou komen, maar dat is niet gelukt. De staatssecretaris meldt nu zich in te spannen in het voorjaar van 2023 meer duidelijkheid te geven.
Testen met ERTMS op de Hanzelijn zijn niet nieuw. Voor de opening werd de lijn ook al getest. Toen reed er een ICE op de spoorlijn. Ook een snelle Intercity (Intercity Direct) heeft in 2019 met hogere snelheid over de lijn gereden, 160 in plaats van 140 kilometer per uur.
This post was last modified on 11 december 2022 13:55
Ben je klaar om Europa te verkennen? Goed nieuws, want Interrail biedt een ongelooflijke Black…
Vanaf juni 2024 rijdt er een half jaar lang geen directe Eurostar tussen Amsterdam en…
Tijdens de weekenden van 25 en 26 november en 2 en 3 december is er…
Bij de grote treinstoring begin juni was spoorbeheerder ProRail te optimistisch over het oplossen van…
Vanaf vandaag weer te koop: het papieren spoorboekje met de dienstregeling van 2024! Reizigersvereniging Rover…
Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling op 10 december gaan de bekende gele NS…
Bekijk reacties
Complexe operatie. Zowel testbaan en treinen worden tegelijkertijd getest met ETCS. Hadden we in Nederland maar een testcentrum zoals de befaamde Velim. Of Wildenrath. Waar gescheiden van overig verkeer getest kan worden.
In Nederland zijn er steeds meer ETCS treinen. Maar voorlopig nog te weinig om al op een aantal trajecten ETCS only te rijden.
Bij NS en ProRail kunnen ze al meekijken hoe het werkt. Vooral Denemarken en België zijn interessant voor ons omdat bestaand spoor wordt aangepast met ETCS.
Waarom word er 160 op de Hanzelijn? De lijn is geschikt voor 200
Daar is verwarring over. Het wordt afgestemd op een dienstsnelheid van 160 km p/u. Maar op het grootste gedeelte kan er met 200 km p/u gereden worden. Behalve tusse station Zwolle tot kruising A 28 bij knooppunt Hattemerbroek, rondom station Kampen Zuid met verkanting en opstelterrein Lelystad - Lelystad Centrum.
200 km p/u kan gewoon. Maar energieverbruik is voor NS dan relatief aanzienlijk hoger. Terwijl de tijdswinst gering is. Hooguit 1 minuut minder. ICE deed er 22 minuten over. De huidige IC 25 minuten inclusief stop bij Lelystad Centrum.
200 km p/u kan wel gebruikt worden om vertragingen weg te werken.
https://youtu.be/1h-rERgNcjw
Hier zie je versneld hoe ICE in 22 minuten rijdt tussen Lelystad - Zwolle.
De Hanzelijn loopt niet over het opstelterrein en heeft zijn eigen baan vanaf Lelystad Centrum. Hoe snel men daar door de bocht zou kunnen is maar de vraag. Op het station zal het toch ook minder moeten. Er is geen doorgaand spoor zonder perron en met 160 of 200 langs het perron lijkt mij wel erg hoog spel. Het wordt tijd voor hekken langs de spoorkant van het perron. In Japan heb je dat ook. Somes met schuifpoorten en soms met openingen. De trein moet dan wel voor de openingen stoppen...
En optrekken van 160 naar 200 km/h gaat heel langzaam onder 1,5kV dat in Nederland gebruikt wordt (200 is ook de maximale veilige snelheid voor deze bovenleidingspanning). Met als gevolg dat de tijdwinst best gering is omdat je alleen maar tot kampen 200 kan rijden (de bocht is te scherp om sneller dan 160 door de bocht te gaan), en het gaat ten koste van betrouwbaarheid, omdat je nu vertraging kan opvangen door wat harder te rijden.
Het trace voor de Flevolijn is ook geschikt voor 200km/h Alleen de ECTS moet nog geinstalleerd worden. En wellicht moet het aangesloten electrisch vermogen nog wat opgepiept worden.
Oostvaarders-Kampen kan dan met 200km/h gereden worden. Eigen zouden ze Weesp-Oostvaarders ook moeten doen maar door de vele stations en tweesporigheid is daar niet veel te winnen. Jammer dat men (toen NS) bij de droogvalling van de polder aanleg van een viersporig talud heeft afgezien. Daar hadden we nu al 20 jaar plezier van kunnen hebben gehad.
In 1980 is een begin gemaakt met de aanleg van de Flevolijn. Het was oorspronkelijk de bedoeling het traject in Almere viersporig aan te leggen, maar de drastische bezuinigingen tijdens het kabinet-Lubbers I (1982 - 1986) betekende een forse streep door de rekening.
Vier sporen was indertijd ook wel vrij oversized voor een spoorlijn die alleen naar Lelystad zou leiden. Hooguit dat ze het talud wat breder hadden kunnen maken in Almere.
Men had het talud kunnen aanleggen. Het spoor had dan later wel van 2 naar 4 gebracht kunnen worden. Vooral omdat het bij de drooglegging bijna gratis was ten opzichte van twee sporen talud. Ook was daarmee de reservingszone veilig gesteld. Helaas hebben de sukkels van de gemeente in Buiten veel te dicht op het spoor gebouwd waardoor het daar nu niet meer kan. Ook in de rest zal er wel veel ge-OH komen zou men het talud over grote lengte naar de geplande breedte brengen. Het aardige is dat de fietsviaducen in het spoorbaanpad geschikt zijn voor een spoor en dat alleen het vierde spoorviaduct zou moeten worden gebouwd.
NIettemin zou het alsnog flink helpen wanneer er voor Muziekwijk (of vanaf Poort) viersporig zou worden aangelegd en dat dit dat tot Centrum of voorbij Parkwijk. Dan is er een mooi passeerstuk op een druk deel. Bij Oostvaarders is er dan een tweede stuk.
Ik snap dat testen nodig is en trajecten gestremd zijn. Als Lelystedeling is het wel zuur dat we 4 maanden geen treinverbinding richting Zwolle hebben en de afgelopen maanden door werkzaamheden ook de andere richting (Almere en verder) veel weekenden behelpen was.
Dat gezegd hoop ik dat NS er tijdens de periode in gaat slagen een bus aanbod van voldoende niveau op te tuigen voor forenzen die geen optie tot thuiswerken hebben.
Het grote verschil is wel dat NS zich erop kan voorbereiden. En je mag er wel vanuit gaan dat in 2027 het personeelstekort opgelost zal zijn.
Het personeelstekort zal in 2027 helemaal niet zijn opgelost als NS zo arbeidsintensief blijft werken als nu.
En wie zijn de dupe? Idd treinreizigers, nu al overvolle treinen straks bussen die overladen zijn,ns is op dit moment een onbetrouwbare vervoerder,eerst staken, krijgen ze hun zin,dan personeel te kort, en nu dit weer,en straks 5.5 % duurder reizen, en samenreizende korting veranderd ook weer
Wellicht wordt het korter of verzinnen ze toch iets om een shuttle met een moderne trein er tussendoor te laten rijden. Dat is ook een goede test.
Wil je niet bang maken maar google maar eens op Metro Amsterdam.
Die hebben de overstap naar een nieuw beveiligings systeem inmiddels gemaakt na vooraf flink getest te hebben maar om te zeggen dat het perfect verlopen is...
het kenmerk hier is Amsterdam
Ook van het omzetten van een eenvoudige bouwschade van enkele miljoenen naar een schade van 1,5 miljard en vijf jaar vertraging.
Hanzelijn heeft Alstom smartlock beveiligingssysteem waardoor zowel ATB en ERTMS gebruikt kan worden:
https://www.infrasite.nl/rail/2011/10/03/alstom-smartlock-signaleringssysteem-nu-in-dienst-op-hanzelijn/
Het is over vijf jaar, vreemd dat iedereen doet alsof het volgend kwartaal zal zijn. Wellicht kan de periode nog beperkt worden, daar zal iedereen zijn best voor doen.
Overigens eergisteren voor het eerst ICng over de HSL zie rijden bij de Wildersekade. Twee keer zelfs. Die zal toch werkend ECTS hebben. Het is wel een slank treintje.
ERTMS project is héél complex. Hierboven lees je dat er goede monteurs voor nodig zijn. Maar ze zullen gefaseerd gaan omschakelen naar ERTMS.
Ze zijn treinmachinisten aan het opleiden. Maar vermoed dat pas in 2023 de ICNG echt ingezet gaat worden.
Het is gewoon electrotechnisch installatiewerk. Apparaten langs de baan monteren, aansluiten en klaar. Ergens nog wat administratie en de boel kan aan de gang. Ze hoeven geen programma's of dergelijk ter plekke te ontwikkelen. Voorts moet er GSM-R dekking zijn, die is er al.
Machinisten moeten een schermpje leren lezen en bedienen. Voor zulke skilled people zal dat geen probleem zijn.
Voor mij is onduidelijk of de testen in 2027 plaatsvinden, of daarvoor. Er is nu ook nog geen planning.
Eerder berichtte ze nog dat het 2025 zou worden. Maar bij de planning van ERTMS zijn er al zoveel verschillende data genoemd door de betrokken partijen. Eerst zien dan geloven.
In de pers staat gewoon 2027 genoemd. Alles op het spoor kost jaren of decennia. Jammer genoeg.
Men hoopt in 2030 dan te gaan rijden. Wat meer ambitie zou zijn om in '23 te testen en '25 te gaan rijden. NS zal dan toch voldoende materieel hebben om de Hanzelijn te benutten en zo bijvoorbeeld Groningen-Breda of zoiets te rijden en zo ook de HSL te betrekken. Amsterdam-Utrecht ligt ook al klaar. Tot '25 kun je genoeg spoor opwaarderen met ETCS. Gesteld dat er personeel is en materiaal.
Ze willen volgens mij over vijf jaar invoeren.
Het testen komt daarvoor.
Onacceptabel nu deze lijn al maanden onbruikbaar is.
Forenzen Zwolle Almere is nachtmerrie
En wat zou de hersteltijd duren als ze gewoon ATB met max. 160km/u aanleggen en in later tijd ERTMS? Het reizigersbelang is toch uiteindelijk groter dan ideologisch geneuzel.
ATB met 160 km/h kan niet/wil men niet/is niet toegestaan. Het ideologische geneuzel daarover heeft een paar jaar geduurd in de voorbereiding van de aanleg van de Hanzelijn en van de viersporigheid Amsterdam - Utrecht. Het "kan niet" komt omdat er geen code is voor 160 en het bezwaar om de hudige code voor 140 km/h (groen) 160 km/h te maken, is dat er dan op alle 140 km/h-baanvakken 160 gereden zou kunnen worden, wat de ATB betreft.
Er is wel een code gedefinieerd om met 160 km/h te kunnen rijden (ATB-code 147), maar deze is nooit geïmplementeerd en mag als gevolg van Europese regelgeving ook niet meer geïmplementeerd worden - ik meen sinds 2005 - omdat zulks de invoering van ERTMS en ETCS zou kunnen vragen.
vragen = vertragen - ik kreeg bij het plaatsen van mijn reactie error code 505.
Komt allemaal door de letter E van European. Alles moet en zal Europees worden!
lekker reizen zonder wisselen, import export zonder sores, uniforme regelgeving, enz. super!
Het grootste economische blok in de wereld.
Zorg eerst maar eens dat er een einde komt aan de afbraak van het sprintervervoer in plaats van dit soort Europese luchtkastelen.
Het zijn geen luchtkastelen. Het is er allemaal , feitelijk.
Wordt tijd dat we helemaal stoppen met treinen, dan hebben ze tenminste genoeg tijd om aan het spoor te knutselen.
...Wat een onzin is dit weer.
Misschien nog tijd genoeg om Lelystad Zuid te prepareren voor tijdelijk gebruik gedurende die maanden? Dat bespaart wie vanuit Amsterdam naar Lelystad wil het grootste deel van de narigheid... Maar: een traject kiezen waar überhaupt geen (reizigers)vervoer meer plaatsvindt was natuurlijk nóg handiger, zeker in plaats van Harlingen. Knap dan het stukje Veendam-Stadskanaal (vast) op...
De stremming begint na Almere Oostvaarders.
Niettemin zou men beter Lelystad-Zuid subiet in gebruik nemen. Wanneer het volgens berichten niet in een bocht zou mogen liggen kan het op geen enkele bruikbare plek in de buurt komen.
De Hanzelijn ligt er al een poos uit tussen Lelystad Centrum en Dronten. Dit vanwege de grote schade na confrontatie hoogspanningsleiding en bovenleiding. Als alles meezit komt dit gestremde traject per 15 december weer in dienst.Vanwege dit feit is de Veluwelijn tussen Amersfoort Centraal en Zwolle overbelast en zodoende zie je eigenlijk dat je niet zonder Lelylijn en Nedersakenlijn kunt! Als deze lijnen er komen zal ERTMS gelijk geïnstalleerd worden , de overige lijnen kennen nog het ouderwetse ATB systeem. Nu er ook personeelstekort is en voordat dat grotendeels voorbij is, duurt wel even. Hopelijk komend jaar of dat jaar er op in 2024 is het personeelstekort eindelijk voorbij. Dan komt dat jaar ook de viersporen tussen Delft Campus en Rijswijk in gebruik inclusief vergroot station Delft. Hopelijk wordt het laatste deel ook vier sporig voor 2030 tussen Schiedam Centrum en Delft Campus, waarmee de flessenhals op een van de oudste spoortrajecten voltooid is! Ro
Delft Rotterdam wordt viersporig tot Centraal. Het viaduct over de A20 is al klaar sinds 1960 of zoiets. Beter zou men dan ETCS vanaf Rijswijk of Moerwijk aanleggen.
Was het ook niet de bedoeling om de hoofdlijnen in de Randstad ETCS te maken? Het zit erin dat Denemarken en België veel eerder compleet zijn dan wij.
Dan zal er eerst iets moeten veranderen aan de ondergrond. Want de veenbodem kan nu de extra treinen al niet aan.
https://www.treinreiziger.nl/spoorbodem-zorgt-voor-problemen-snelheidsbeperkingen-voor-nieuwe-treinen-dreigen/
Ach, dat ERTMS wordt nog wel uitgesteld als de kosten duidelijk worden. En zeker als er steeds minder treinen en steeds minder reizigers komen.
ERTMS wordt niet uitgesteld. Maar het zal wel langer duren met vervangen van ATB door ERTMS op véél spoortrajecten tot 2050. Bovendien zal ook de nieuwste dubbeldeksintercity nog geleverd moeten worden. Want de ICM-M (grotendeels vervangen door ICNG) en DDZ/overige ICM-M worden vervangen door DD-NG van CAF.
Die nieuwe IC-dubbeldekkers zijn met steeds minder reizigers en steeds minder treinen niet meer nodig