fbpx

Koperdiefstal zorgt in eerste kwartaal voor meer vertraging treinen

Koperdiefstallen hebben sinds begin dit jaar al geleid tot 142 uur vertraging op het spoor. Dit is een toename ten opzichte van een jaar eerder, toen er over een heel jaar genomen 297 uur vertraging was. Dat schrijft demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag in antwoord op Kamervragen van Arie Slob (ChristenUnie).

Ook al is de totale duur van vertragingen hoger, het aantal diefstallen is in de eerste drie maanden van dit jaar relatief lager dan vorig jaar. Toen waren koperrovers 516 keer actief, tegen 115 keer in het eerste kwartaal van dit jaar.

De minister heeft in juni vorig jaar een convenant gesloten met spoorbeheerder Prorail en elektriciteitsnetbeheerder Tennet om koperdieven aan te pakken. Sindsdien zijn er meer opsporingsteams aan de slag en kunnen helikopters worden ingezet om daders te betrappen.

In de eerste drie maanden van 2012 werden tien verdachten opgepakt, tegenover 23 in het hele vorige jaar. Daarmee lijkt de pakkans van koperdieven te stijgen. De minister vindt het nog te vroeg om zich uit te laten over het slagen van het convenant.

Novum