fbpx
Foto: Martin de Jongh / archieffoto

LIVE: Treinverkeer in Noord-Nederland stil door storm

Vervoerder Arriva schrapt vanaf 2 uur donderdagmiddag al het treinverkeer in Groningen en Friesland wegens de zware storm. Arriva doet dat op advies van ProRail, meldde een woordvoerster. Ook NS gaat het treinverkeer in Noord-nederland staken.

20:23u Einde liveblog
Nog niet overal is het treinverkeer hervat, maar de grooste problemen zijn opgelost. Onze redactie komt voorlopig niet meer met updates van deze blog.

20:20u In Noord-Holland nog enkele storingen
Tussen  Amsterdam – Alkmaar – Den Helder rijden er nog altijd geen treinen, ook het treinverkeer Alkmaar – Hoorn – Enkhuizen ligt stil, evenals Zandvoort – Haarlem en Hoofddorp – Leiden. Nieuw is een stremming tussen Zevenaar en Doetinchem. Het treinverkeer Amsterdam – Haarlem en Haarlem – Uitgeest rijdt weer.

19:08u Treinverkeer op de meeste plekken hervat
Het treinverkeer wordt op de meeste plekken weer hervat. Zo rijden de treinen weer ten noorden van Zwolle. Wel zijn er nog vertragingen en kunnen er treinen uitvallen. Vanuit Amsterdam rijden er echter nog geen treinen naar Haarlem, Zandvoort, Uitgeest, Hoorn, Enkhuizen en Den Helder. Wanneer het treinverkeer daar hervat wordt, is nog niet duidelijk. Dat kan echter "elk moment´´ duidelijk worden en gebeuren, aldus de zegsman van NS. Tussen Hoofddorp en Leiden ligt het treinverkeer voorlopig nog plat door een boom. Dat geldt ook voor het treinverkeer Apeldoorn – Amersfoort.

18:29u Onduidelijkheid treinverkeer Groningen
NS heeft haar calamiteitenpagina om 18:25u ververst. Ook in de update meldt NS dat de Arriva treinen nog niet van en naar Groningen rijden. Arriva meldde juist dat het treinverkeer weer hervat zou worden. Volgens NS zijn deze trajecten nog gestremd:

 • Amsterdam – Haarlem – Zandvoort aan Zee / Beverwijk – Uitgeest
 • Amsterdam – Zaandam – Alkmaar – Den Helder / Hoorn
 • Amsterdam – Hoorn – Enkhuizen
 • Leeuwarden – Groningen
 • Groningen – Roodeschool / Delfzijl / Veendam / Nieuweschans / Leer

18:22u Treinverkeer Zwolle – Groningen ook hervat
Het treinverkeer Zwolle – Groningen wordt ook hervat, meldt NS. Verder zijn de beperkingen rond Leeuwarden voorbij. Waarschijnlijk wordt dus ook het treinverkeer Leeuwarden – Zwolle hervat. Tussen Leiden en Hoofddorp is het treinverkeer juist gestaakt. Dat komt door een omgevallen boom. Volgens het storingsoverzicht van NS zijn de spoorlijnen van Arriva rond Groningen nog gestremd.

18:18u Arriva gaat weer rijden
De treinen van vervoerder Arriva in Groningen en Friesland rijden weer. Maar na een schouw van de 8 trajecten waarop Arriva in de noordelijke provincies rijdt, blijken er geen problemen meer te zijn, zo meldde de vervoersmaatschappij. Arriva heeft met een lege trein proefgereden om te kijken of er leidingbreuken zijn of dat er bomen en takken op het spoor lagen. Dat bleek niet het geval. 

18:08u Update Almere
Zoals eerder gemeld is het busstation van Almere ontruimd en rijden de bussen tot vlak voor het station. Reizigers kunnen wel gewoon het naastgelegen treinstation Almere Centrum bereiken, hoewel spoor 1 en 2 daar zijn afgesloten omdat de brandweer nog bezig is met het opruimen van gevallen glas. Treinpassagiers die uit de richting van Lelystad komen en in Almere Centrum willen uitstappen, ondervinden daar hinder van: hun treinen slaan het station over en stoppen pas bij de volgende halte, Almere Muziekwijk. Vanaf Almere Muziekwijk kunnen ze de trein terug nemen naar Almere Centrum.

17:51u Overzicht gestremde trajecten
Op een aantal trajecten, zoals tussen Zwolle en Emmen, is het treinverkeer weer hervat. De overige trajecten worden nu geschouwd. Zodra duidelijk is dat de sporen vrij zijn, wordt het treinverkeer ook daar hervat. NS meldt dat de volgende trajecten nog gestremd zijn:

 • Amsterdam – Haarlem – Zandvoort aan Zee / Beverwijk – Uitgeest
 • Amsterdam – Zaandam – Alkmaar – Den Helder/Hoorn – Enkhuizen
 • Amsterdam – Alkmaar – Den Helder / Hoorn
 • Amsterdam – Hoorn – Enkhuizen
 • Zwolle – Groningen / Leeuwarden 
 • Leeuwarden – Stavoren / Harlingen / Groningen
 • Groningen – Roodeschool/Delfzijl/Veendam/Nieuweschans/Leer
 • Fyra Amsterdam – Breda
 • Apeldoorn – Amersfoort

17:45u Busstation Almere ontruimd
Het busstation van Almere Centrum is ontruimd. Omdat er glas uit de bovenkant van het gebouw is gevallen, mogen passagiers daar niet meer in- of uitstappen. Dat heeft een woordvoerder van Connexxion laten weten. Niemand zou gewond zijn geraakt. De bussen van het vervoersbedrijf rijden in principe zo veel mogelijk hun gebruikelijke route, maar stoppen een stuk vóór de stationshalte en draaien dan om. Inzittenden moeten daar uitstappen en verder lopen. Onduidelijk is nog of buspassagiers via het busstation wel het naastgelegen treinstation Almere Centrum in kunnen.

16:55u ProRail inspecteert sporen
ProRail is begonnen met het inspecteren van de sporen in het noorden van het land. Met schouwtreinen wordt gekeken of er schade is, nu het ergste van de storm voorbij lijkt. Er wordt gekeken of harde wind, afgebroken takken en omvallende bomen bijvoorbeeld de bovenleiding of het spoor hebben beschadigd. Als een spoor in orde is, wordt dat doorgegeven aan de vervoerder. Die kan dan vervolgens langzaam maar zeker de treindienst weer opstarten.

16:29u Perrons Amsterdam soms overvol
Perrons staan in Amsterdam soms zo vol dat de politie ze tijdelijk afsluit. Medewerkers van de NS helpen reizigers met het vinden van de juiste bussen, meldt het ANP.

16:26u Beperkingen bij Gouda weer voorbij
Het treinverkeer tussen Gouda en Utrecht wordt weer hervat. Van en naar Amsterdam rijden er minder treinen. Een woordvoerder spreekt tegen dat er helemaal geen treinen rond de hoofdstad rijden, zoals eerder op ns.nl stond.

15:42u Overzicht gestremde trajetcen
NS meldt bij haar storingsoverzicht dat er geen treinen rijden rond Amsterdam en Zwolle. Toch lijken er op sommige trajecten (volgens de reisplanner) nog wel treinen te rijden. Elders op ns.nl worden de volgende trajecten als gestremd aangemerkt:

 • Amsterdam – Haarlem
 • Amsterdam – Zaandam – Alkmaar – Den Helder/Hoorn – Enkhuizen
 • Zandvoort aan Zee/Haarlem – Alkmaar – Den Helder
 • Zwolle – Leeuwarden/Groningen
 • Leeuwarden – Stavoren/Harlingen
 • Leeuwarden – Groningen
 • Groningen – Roodeschool/Delfzijl/Veendam/Nieuweschans/Leer
 • Fyra Amsterdam – Breda

15:41u Delft – Schiedam: 40 kilometer per uur
Tussen Delft en Schiedam hebben treinen last van een harde zijwind. Daarom rijden de treinen op dit traject niet harder dan 40 km per uur, zo meldt ProRail. 

15:30u Ook in het buitenland hinder
Ook het treinverkeer in Denemarken is inde loop van de middag stilgelegd vanwege de storm. In Zweden liggen tientallen trajecten plat. Eerder op de dag waren er veel problemen in Schotland. Ook daar lag het treinverkeer geruime tijd stil. Inmiddels rijden daar de treinen weer. Station Glasgow werd ontruimd nadat de hevige wind het glazen dak had beschadigd. 

15:18u Meer trajecten gestremd
Er rijden geen treinen meer van en naar Amsterdam en van en naar Zwolle, meldt NS. Ook rijden er geenn treinen tussen Gouda en Gouda Goverwelle.

14:49u Treinverkeer plat tot zeker 18:00u
Het treinverkeer ten noorden van Amsterdam, Haarlem en Zwolle ligt tot zeker 18:00 uur stil, meldt NS tegenover de NOS. Ook het treinverkeer Amsterdam – Haarlem – Zandvoort ligt plat. NS, Arriva en ProRail hebben besloten preventief het treinverkeer stil te leggen. 

14:44u Situatie spoor ongewijzigd
De trajecten die sinds 14:00 uur stil liggen (zie log van 14:00u), liggen voorlopig nog steeds stil. Er zijn verder geen storingen bijgekomen. Naast de problemen door de storm zijn er vandaag ook beperkingen door defect materieel. Zo rijden er geen stoptreinen naar Bad Bentheim, en rijdt de intercity naar Brussel alleen vanaf Roosendaal en minder frequent dan normaal. 

14:15u Rover begrijpt schrappen treindienst
Rover begrijpt dat spoorvervoerders NS en Arriva de treindiensten in Noord-Nederland hebben stilgelegd. "Het is nu wel heel extreem weer met die zware storm. We snappen dat de treinen dan niet kunnen rijden´´, zei woordvoerder Chris Vonk. Rover dringt er wel op aan dat de treinen zo snel mogelijk weer gaan rijden als de storm afneemt. 

14:10u Bussen in Noord-Nederland overvol
De bussen van vervoerders Arriva en Qbuzz in de noordelijke provincies zitten overvol met studenten en leerlingen die naar huis proberen te komen. Veel onderwijsinstellingen in vooral Friesland en Groningen hebben hun leerlingen vrijaf gegeven zodat ze thuis kunnen zijn voor de storm op zijn hoogtepunt is. De drukte in de bussen wordt nog vergroot doordat Arriva alle treinritten in het Noorden vanaf 14 uur heeft geschrapt. Qbuzz zet op enkele trajecten extra bussen in, maar waarschuwt dat vertragingen nauwelijks zijn te voorkomen. Beide vervoerders willen de dienstregeling zo lang mogelijk in stand houden. 

14:00u Overzicht gestremde trajecten
Op de volgende trajecten rijden nu geen treinen meer:

 • Amsterdam – Haarlem – Zandvoort aan Ze / Beverwijk – Uitgeest
 • Amsterdam – Zaandam – Alkmaar – Den Helder/Hoorn – Enkhuizen
 • Zwolle – Leeuwarden / Groningen / Emmen
 • Leeuwarden – Stavoren / Harlingen
 • Leeuwarden – Groningen
 • Groningen – Roodeschool / Delfzijl / Veendam / Nieuweschans – Leer

"Het is nu helaas nog niet duidelijk wanneer het treinverkeer weer hervat kan worden" meldt NS. Op de overige trajecten rijden NS en andere vervoerders in principe de normale dienstregeling. De storm kan echter ook daar voor hinder gaan zorgen.

13:54u Ook NS schrapt treinen
De Nederlandse Spoorwegen leggen vanaf 14.00 uur het treinverkeer stil in Noord-Holland, Groningen, Friesland en Drenthe. De treinen rijden daar tot nader order niet in verband met de zware storm die over met name het noorden van Nederland trekt. De risico’s van bomen op het spoor, treinen of bovenleiding zijn te groot, aldus NS. NS adviseert reizigers een alternatief te bedenken of hun reis uit te stellen.

13:48u Arriva treinen stil
Het treinverkeer Groningen – Veendam / Bad Nieuweschans / Delfzijl / Roodeschool ligt vanaf twee uur vanmiddag stil. Ook zullen er geen treinen rijden tussen Leeuwarden – Groningen / Harlingen / Stavoren. Op al deze trajecten rijdt Arriva. Of NS het treinverkeer op sommige trajecten moet staken is nog niet duidelijk. NS voert op dit moment overleg met ProRail over de situatie op het spoor. 

13:48u Start Liveblog
Het treinverkeer lijkt veel last te gaan krijgen van de zware storm die op Nederland afkomt, vandaar dat we deze liveblog zijn gestart.

NS voert op dit moment overleg met ProRail over de situatie op het spoor. 
De bussen van Arriva rijden vooralsnog wel, maar het is nog onbekend of dat zo blijft.