fbpx

Mansveld biedt excuses voor achtergehouden rapport

31 jan 2013 19:23

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) heeft haar excuses aangeboden voor het achterhouden van een kritisch rapport over ProRail. Dat deed zij donderdag tijdens een spoeddebat over deze kwestie.

Het rapport was al in juni klaar, maar werd pas woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd, nadat de Volkskrant erover had bericht. Mansveld zei donderdag dat er op haar ministerie het een en ander is misgegaan waardoor het rapport niet naar de Kamer werd gestuurd. Deze ´nieuwe informatie´ werd duidelijk nadat de staatssecretaris woensdag een brief had geschreven over het rapport.

September
Mansveld heeft haar hele departement ´binnenstebuiten´ gekeerd. Daarbij is duidelijk geworden dat minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) in september al opdracht gaf het rapport naar de Kamer te sturen. Schultz was in het vorige kabinet verantwoordelijk voor het spoor.

Terecht
Reden hiervoor was een ´discussie´ tussen twee afdelingen. Hierdoor is ook Mansveld, die in november aantrad, niet op de hoogte gesteld van de rapporten. "Ik ben daarom niet in staat geweest u te informeren, hetgeen u mij terecht zwaar aanrekent, want ik ben politiek verantwoordelijk." Daarom bood zij haar excuses aan.

Procedures
De staatssecretaris heeft inmiddels orde op zaken gesteld op haar departement. Zij noemde de gang van zaken ´niet te tolereren´. De procedures zijn aangescherpt. Vanaf nu worden alle rapporten binnen zes weken naar de Kamer gestuurd of gepubliceerd op de website van de inspectie. Ook sluit zij disciplinaire maatregelen tegen haar ambtenaren niet uit.

Excuses
De oppositie was uiterst kritisch, maar was blij met de excuses. "Dit haalt veel kou uit de lucht", zei Sander de Rouwe (CDA). Stientje van Veldhoven (D66) liet weten het ´ruiterlijke excuus´ te waarderen. Farshad Bashir (SP) zei dat het Mansveld siert dat zij excuses aanbiedt. Hij dreigde woensdag nog met een motie van wantrouwen. Ook PVV´er Machiel de Graaf was dankbaar voor de excuses. 

PvdA
Eerder in het debat betitelde PvdA-Kamerlid Duco Hoogland het rapport als een aantal ´meningen´ van mensen rond het spoor. Volgens de oppositie bagatelliseerde hij hiermee het rapport.  

Schultz
Gaande het debat vond de meerderheid van de Tweede Kamer dat minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) ook bij het debat moest aanschuiven. Schultz moest duidelijk maken wat er precies is gebeurd, nadat zij in september opdracht gaf om het gewraakte rapport naar de Kamer te sturen.

(c) Novum