fbpx

Mansveld wil meer grip op ov-chipkaart

26 feb 2013 21:03

Het Rijk wil meer te zeggen krijgen over de ov-chipkaart. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. De ov-chipkaart valt nu onder de vervoerbedrijven en de regionale overheden. De samenwerking tussen deze partijen verloopt vaak moeizaam, constateert Mansveld.

Het gaat Mansveld vooral om problemen waar reizigers in het hele land last van hebben. Zo hebben vervoerders er moeite mee om afspraken te maken over het in- en uitchecken als er verschillende vervoerders worden gebruikt tijdens één reis. 

Slepende kwesties zoals het dubbele opstaptarief worden nu niet door de vervoerders zelf opgelost. Ze wil het Rijk daarom meer wettelijke bevoegdheden geven ‘indien de besluitvorming stokt’. Het ministerie kan straks besluiten nemen over ‘onderwerpen met een nationale impact’, de regels bepalen rondom de productie, beheer en uitgifte van de chipkaart.

Eerder bedachten de betrokkenen al een zogeheten Permanente Structuur, waar alle partijen om de tafel zitten. Volgens Mansveld worden discussies echter eerder via de media gevoerd dan aan de daarvoor bedoelde tafel. De samenwerking komt slechts moeizaam tot stand, constateert Mansveld.

Het is de politiek al langer een doorn in het oog dat Den Haag niet kan ingrijpen bij de ov-chipkaart. Die wordt nu gemaakt door Trans Link Systems (TLS), een privaat bedrijf waar NS en regionale vervoerders aandeelhouder van zijn. Herpositionering van TLS is volgens Mansveld dan ook noodzakelijk. Ook onderzoekt Mansveld of er een onafhankelijke toezichthouder moet komen.

De Tweede Kamer praat donderdag met Mansveld over de ov-chipkaart.

(c) Novum / ANP