fbpx

Meerdere storingen hinderen treinverkeer in Randstad – update

16 mrt 2025 14:28

Op meerdere trajecten in de Randstad rijden zondag nauwelijks treinen door meerdere storingen aan wissels en sporen nabij Amsterdam Bijlmer. De meeste hinder is ten zuiden van Amsterdam en richting Schiphol. Spoorbeheerder ProRail waarschuwt dat er ook tijdens de ochtendspits op maandag nog hinder kan zijn.

Er rijden volgens de reisplanner van NS geen treinen tussen Amsterdam Zuid en Utrecht Centraal en geen intercity’s tussen Schiphol en Leiden. Tussen Amsterdam Centraal en Utrecht rijden geen sprinters. De NS-woordvoerder zegt dat tussen die twee stations stopbussen worden ingezet. De hinder op het spoor in de Randstad is volgens hem “behoorlijk omvangrijk”.

Hinder tot avond

Naar verwachting duren de problemen zeker nog de hele dag en wellicht ook nog maandagochtend. De defecte sporen komen bovenop al geplande werkzaamheden op het spoor dit weekend in de Randstad. Onder andere tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp en tussen Schiphol en Hilversum reden om die reden al minder treinen. Het spoor in de Schipholtunnel wordt vernieuwd. Ook is er hinder voor reizigers van en naar Rotterdam Centraal.

Flinke toestroom door wedstrijd Ajax

Volgens spoorbeheerder ProRail zijn er twaalf storingen van sporen en wissels bij de Bijlmer. “We proberen dit snel op te lossen in verband met de wedstrijd Ajax – AZ vanmiddag en de toestroom van reizigers”, meldt een woordvoerder. De aftrap van die wedstrijd in de ArenA is om 16.45 uur. Reizigers kunnen met hun NS-vervoersbewijs gebruikmaken van de metro en tram in Amsterdam.

(c) Treinreiziger.nl / ANP

4.5 2 stemmen
Artikel waardering
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
treingraag
1 maand geleden

Te koud vandaag voor verplaatsingen. NS/Prorail succes met herstellingen. Straks weer plezier hiervan. Zoals DDR – Bijlmer 1 trein (de Venlo!) Uitstekend.

Ab Normaal
1 maand geleden

Oh, dat klinkt alsof de UltraSoonTrein weer eens langs geweest is. Wel weer een blamage van de bovenste plank.

Max
1 maand geleden

De NOS meldt het volgende. Dit roept bij mij vragen op, zoals: waarom is hier sinds dinsdag niets mee gebeurd?

“De oorzaak van de problemen is volgens ProRail en de NS dat er niet snel genoeg is gereageerd op metingen van een meettrein. Die registreerde dinsdag dat de staat van het spoor ten zuiden van Amsterdam niet aan de veiligheidseisen voldoet. De veiligheidsregels schrijven voor dat daar binnen 72 uur actie op moet worden genomen, maar dit is niet gebeurd.”

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Max
Baardstaart
1 maand geleden
Antwoord aan  Max

Als ze donderdag of vrijdag de problemen hebben moeten fiksen waren de problemen voor de reizigers nog veel groter geweest en waarschijnlijk heeft Prorail de risico’s van een extra dag als acceptabel gezien. Als het toen mis was gegaan zouden de rapen helemaal gaar zijn geweest.

Wel vind ik dat dit soort plotse oponthoud als een falen van een vroege detectie systeem om het op een meer geordende manier de zaken kunnen fiksen. Dat men werkzaamheden en oefening in Rotterdam en dit ophoud nabij Amsterdam de halve randstad niet fatsoenlijk per trein bereikbaar is.

Jes.
1 maand geleden

De informatievoorziening was weer eens slecht. Of beter geschreven; die ontbrak.
In een trein van Arnhem richting Amsterdam C. (vertrek zondagochtend om ±8:30) werd helemaal niets omgeroepen over een storing. Wel vervelend voor de mensen die in Utrecht overstappen voor Amsterdam Zuid en Schiphol. Op de informatieschermen stonden simpelweg alleen de aansluitende treinen die wel zouden rijden. Alsof er volgens de dienstregeling sowieso geen treinen rijden richting Schiphol. Poortjes van de metro waren wel open, dus treinreizigers zouden met hun treinkaartje van de metro gebruik kunnen maken. Dat wordt dan niet kenbaar gemaakt, dus veel mensen gaan bovenop hun treinreis ook nog eens voor de metro betalen. Heb je bovenop het ongemak ook nog eens een hogere ritprijs.
Precies een maand geleden was er ook al iets aan de hand op het traject Utrecht – Schiphol. Met een vergelijkbaar gebrek aan informatievoorziening.
Waarom gaat dat toch keer op keer fout?

Stokbosveen
1 maand geleden
Antwoord aan  Jes.

Dat de informatievoorziening bij verstoringen ernstig tekort schiet komt omdat bij het ov (dus niet alleen bij NS!) het belang van de reiziger (lees: hun klanten) niet op de eerste plaats staat.

Hoe lang moet het nog duren voordat het bij het ov het besef komt dat hun klanten (=reizigers) op de eerste plaats komt, en daarna pas de rest. In deze hedendaagse tijd met de moderne communicatiemiddelen zou het geen groot probleem moeten zijn om de reizigers tijdig en goede informatie te geven over onvoorziene verstoringen en welke mogelijkheden er in die situatie geboden worden.

Chris
1 maand geleden

Nou ja, laten we positief blijven: Ajax is tenminste niet helemaal afgeslacht (2-2) 🤭