fbpx

MegaBus: zeer voordelig naar o.a. Londen en Parijs

28 jan 2015 19:49

Er rijden steeds meer internationale bussen naar Nederland. Voor Treinreiziger.nl reden om de belangrijkste busbedrijven te testen, waaronder Megabus. Megabus rijdt vanuit Amsterdam twee keer per dag via België naar Londen en Parijs. De tickets zijn relatief voordelig en tijdens onze test hadden we bij Megabus meer beenruimte dan bij Eurolines. Minpunt is de reisinformatie en de frequentie van de bussen.

Wachten in de kou
Wij testen Megabus tussen Rotterdam en Antwerpen. Op de plek waar de bus in Rotterdam en Antwerpen hoort te vertrekken is er geen haltepaal. Het is dus een gok of je op de goede plek staat te wachten. Zeker als de bus te laat is, is dat vervelend. Dan kan je gaan twijfelen of de bus misschien toch niet vanaf een ander punt vertrokken is. Ook is er geen wachtruimte. Dat is in de winter of bij regenachtig weer vervelend. Helemaal omdat je geacht wordt 30 minuten voor vertrek aanwezig te zijn. Peter Hoornweg van Megabus erkent het probleem: "We groeien zo snel dat dit soort dingen zijn blijven liggen", legt hij uit.

Comfort in de bus
Het comfort in de bus is redelijk, al is de beenruimte voor lange mensen beperkt. Redacteur Hildebrand van Kuijeren: "De stoelen zijn verstelbaar. De zitting is vergelijkbaar met die van een gemiddelde touringcar. Maar het comfort wordt voor mij vooral bepaald door de beenruimte. Ik ben 1 meter 90, de beenruimte was voor mij redelijk, maar zeker niet ruim. Het was wel een stuk beter dan de krappe bus die ik bij Eurolines trof. Ik kon mijn Sony Xperia Z-tablet precies tussen de zitting en de volgende stoel plaatsen. Dat lukt bij Thalys niet, al voelt een Thalys-stoel voor mij gevoelsmatig wel comfortabeler aan."

Services in de bus
In onze bus zaten Britse stopcontacten. Volgens Megabus zijn er ook bussen met Europese stopcontacten. Het bedrijf zet nieuwe moderne bussen in, voorzien van Wifi. Tijdens onze test bleef de verbinding echter steken op "IP-adres ophalen". We konden dus geen gebruik maken van de wifi. Dat gebeurt waarschijnlijk vaker, want Megabus meldt duidelijk op de homepage dat er geen terugbetaling plaatsvindt als wifi niet werkt. 

Bustickets vanaf 1 euro
Megabus is in verhouding met andere bedrijven vaak erg goedkoop. Het bedrijf benadrukt zelf al bustickets te verkopen vanaf 1 euro (exclusief 50 cent boekingskosten). En inderdaad, dat tarief hebben we tijdens een prijscheck met veel moeite incidenteel op sommige routes kunnen vinden. Volgens het bedrijf zit er in iedere bus iemand die voor 1 euro een kaartje heeft gekocht. Ook als het 1 euro-tarief niet beschikbaar is, zijn de bussen alleszins betaalbaar. Ook bij vertrek binnen een week vonden we hele goedkope tickets. Bijvoorbeeld voor 13,50 euro naar Parijs (exclusief 50 cent boekingskosten) of 23,50 euro (+0,50 euro) naar Barcelona. Op zondagen en vrijdagen zijn de tickets vaak duurder dan op andere dagen.

Kinderen betalen het volle pond
De tarieven zijn weliswaar voordelig, maar ook ondoorzichtig. Wij boekten ons ticket een maand voor vertrek. Als we hadden gewacht tot een dag voor vertrek hadden we minder betaald. Op de vertrekdag zijn de tickets vaak weer duurder. Een ander nadeel is dat kinderen het volle pond moeten betalen. Alleen kinderen jonger dan drie jaar reizen gratis.

Boekingsmodule kan duidelijker
Het boeken van een busticket op de website van Megabus lukt zonder moeite. Handig is ook dat er betaald kan worden met iDEAL. Toch vinden we dat de boekingsmodule duidelijker kan. Zo wordt niet duidelijk gecommuniceerd of er een rechtstreekse bus rijdt. Naar Barcelona moet er bijvoorbeeld worden overgestapt in Parijs, maar dat wordt nergens vermeld. Alleen wie de dienstregeling bekijkt, zou door de dubbele vermelding van Parijs misschien de conclussie kunnen trekken dat er overgestapt moet worden. Verder worden de boekingskosten van 50 cent niet in de prijs meegenomen. 

Bustickets zijn wijzigbaar
Een goed bewaard geheim van Megabus is dat tickets tot 24 uur voor vertrek zijn om te wisselen. Tijdens het boeken benadrukt Megabus duidelijk dat tickets niet te annuleren zijn, maar dat tickets wel te wijzigen zijn wordt angstvallig stilgehouden. Ook bij de boekingsbevestiging wordt die mogelijkheid niet benoemd. Alleen op de Klantenservice-pagina´s ondekken we de optie omruilen. De wijzigingskosten bedragen 1 euro plus het prijsverschil van het nieuwe ticket. Daarmee zijn de wijzigingskosten veel lager dan bij concurrenten. Vind je een goedkoper ticket? Dan krijg je het prijsverschil niet terug.

Netwerk Megabus
Vanuit Amsterdam vertrekken er meerdere bussen. Zo vertrekt er twee keer per dag een bus via Rotterdam, Antwerpen, Gent en Lille naar Londen. Die bussen zijn tussen de 10 en 12 uur onderweg. Ook rijden er dagelijks twee bussen vanuit Amsterdam via Brussel naar Parijs. De nachtbus stopt in Brussel echter op een ongunstige tijd (2 uur ´s nachts). De bussen naar Parijs doen er 7,5 uur over. Tot slot rijdt er een keer per dag een bus naar Keulen. Niet via de snelste route, maar via Rotterdam, Antwerpen en Brussel. De reistijd tussen Amsterdam en Keulen bedraagt bijna 7 uur, vrij lang dus. In Londen, Parijs en Keulen zijn er aansluitende verbindingen. Zo kan er in Parijs worden overgestapt voor Toulouse en Barcelona, en in Keulen voor Stuttgart en München. In Londen zijn er heel veel aansluitingen.

Eindoordeel Megabus
Het comfort van Megabus is redelijk tot goed. Zeker als je niet te lang bent. Als beenruimte erg belangrijk is, dan is iDBUS een betere keus. Zijn de tarieven belangrijker voor je? Dan heb je bij Megabus een grote kans dat je de voordeligste tickets vindt, tenminste in de richting van België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Al met al is er volgens Treinreiziger.nl sprake van een goede prijs – kwaliteitverhouding en beoordelen we Megabus daarom met goed.