fbpx

Merel van Vroonhoven van NS naar AFM

31 jan 2014 15:57

Merel van Vroonhoven, momenteel lid van de Hoofddirectie van de Nederlandse Spoorwegen (NS), vertrekt per 1 april 2014 bij dat bedrijf. Zij is benoemd tot Bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat heeft het spoorbedrijf vrijdag bekendgemaakt.

Vorig jaar leidde Van Vroonhoven de  Fyra Task Force. Eerder werd het directielied (2012) uitgeroepen tot topvrouw van het jaar. Timo Huges president-directeur van NS: “Met Merel verlaat een kundig bestuurder ons bedrijf. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de voorbereiding van de nieuwe hoofdrailnet-concessie en aan het vinden van een alternatief voor de verbinding met België na het wegvallen van de V250-treinen. Wij zijn haar daarvoor zeer erkentelijk en wensen haar veel succes."

Ervaring
Merel van Vroonhoven: “In de afgelopen jaren heb ik van dichtbij mee mogen maken hoe maatschappelijk relevant NS voor ons land is. Mijn ervaring bij NS, dat zo midden in de samenleving staat, evenals mijn ervaring in de financiële sector, gaat mij zeker van pas komen in mijn nieuwe functie. Ik zie het als een prachtige stap om de eindverantwoordelijkheid te gaan dragen voor de AFM."

Vereenvoudigde topstructuur
Waarschijnlijk komt er geen opvolger voor Van Vroonhoven, verwacht de redactie van Treinreiziger.nl. NS schrijft in een persbericht haar strategie herijkt te hebben. Op 14 februari 2014 – als NS haar jaarcijfers zal publiceren – wordt daar meer over bekend. Het gaat volgens het persbericht om een "vereenvoudigde topstructuur".

Ingrid Thijssen
Van Vroonhoven begon op 1 augustus 2009 bij NS. Daarvoor werkte ze 15 jaar bij ING, waar ze onder meer actief was bij het pensioenbedrijf Nationale Nederlanden. De topvrouw werd geboren in 1968. Ze is niet de enige topvrouw die NS verlaat. Ingrid Thijssen – directeur NS Reizigers – maakte vorige week bekend NS te zullen verlaten. Thijssen treedt ze toe tot de Raad van Bestuur van Alliander.

Meer eenvoud
Timo Huges is sinds 1 oktober vorig jaar president-directeur van NS. Hij volgde Bert Meerstadt op die eveneens NS verliet. Huges liet eerder weten dat
NS meer eenvoud en éénheid nodig heeft. Het vereenvoudigen van de topstructuur past bij die visie. Onder het directieschap van Huges zijn de vergaderingen van de NS-directie en de Groepsraad al samengevoegd.