fbpx

Merwedelingelijn trekt 50 procent meer reizigers

19 dec 2013 14:32

De afgelopen zeven jaar is de Merwedelingelijn (Dordrecht – Geldermalsen) veranderd van een zieltogend boemeltje naar een succesvolle regionale spoorlijn. Het aantal reizigers is gegroeid van 2,2 miljoen naar 3,3 miljoen. Het aantal kilometers dat reizigers afleggen is met vijftig procent gestegen naar 59,6 miljoen. Dat meldt de provincie Zuid-Holland tegenover Treinreiziger.nl.

"Dat is een flinke stap in de richting van de beoogde 100% reizigersgroei in 2018", reageert woordvoerder Gerard Hofstede van de provincie Zuid-Holland. De provincie werd zeven jaar geleden concessiehouder van de spoorlijn en verleende de concessie aan Arriva. Hofstede: "Vanaf dat moment is het hard gegaan en heeft de Merwedelingelijn zich ontwikkeld tot een snelle en comfortabele hoogwaardige treinverbinding".

In vergelijking met zeven jaar geleden is het aantal treinen verdubbeld en rijdt er ieder kwartier een trein tussen Dordrecht en Gorinchem. Ook de nieuwe Spurt-treinen dragen bij aan het succes. Bovendienm mag de fiets op de spoorlijn ook gratis mee. Verder is de stiptheid is fors toegenomen tot 96% bij drie minuten. Volgens het contract mag maximaal acht procent van de treinen vertraagd zijn. In de OV-klantenbarometer van KpVV waarderen reizigers de lijn met een 7,5. Dat is beter dan het landelijk gemiddelde.

Vorig jaar zijn er drie nieuwe stations langs de lijn bijgekomen: Sliedrecht Baanhoek, Hardinxveld Blauwe Zoom en Boven-Hardinxveld. Het station Hardinxveld Blauwe Zoom trekt nog weinig in- en uitstappers (circa 160 per dag) en daar wordt ook maar tweemaal per uur gestopt. Sliedrecht Baanhoek doet het van de drie nieuwe stations het beste en trekt circa 860 in- en uitstappers per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *