Metro Amsterdam – Almere blijkt goedkoopste en beste oplossing
14 mrt 2011 15:56
De IJmeerlijn, de geplande ov-verbinding tussen Amsterdam en Almere, krijgt de vorm van een metro. De drie ontwikkelaars die de komende tijd hun plan verder mogen uitwerken, geven aan deze vorm van openbaar vervoer de voorkeur boven alternatieven, zoals een magneetmetro, een busbaan en een spoorverbinding. Dat blijkt uit de plannen die de Werkmaatschappij Almere – Amsterdam (WAA) maandag heeft gepresenteerd.
De nieuwe verbinding speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de zogeheten Metropoolregio Amsterdam. Almere moet in de huidige plannen de komende decennia sterk in omvang groeien, maar dat kan alleen als de stad met hoogwaardig openbaar vervoer ontsloten is.
Goedkoper
De nu voorgestelde varianten voor de IJmeerlijn zijn een tot drie miljard euro goedkoper dan de eerder opgestelde variant, die 5,3 miljard kostte. Het rijk had geëist dat het goedkoper moest. De winst wordt onder meer gehaald uit het minder zware materieel, dat bovendien kan worden aangesloten op het bestaande metronetwerk. De metro´s zullen onbemand gaan rijden, waardoor deze in exploitatie goedkoper zal zijn dan bijvoorbeeld de trein.
Amsterdam Zuid
De IJmeerlijn zal Almere met zowel Amsterdam Bijlmer als Amsterdam Zuid gaan verbinden. De metro´s naar Amsterdam Zuid zullen vanaf Diemen Zuid via het bestaande metrospoor rijden. De reistijd van de regiometro naar Amsterdam Zuid zal ongeveer 25 minuten bedragen.
Amsterdam Bijlmer Arena
Naar Amsterdam Bijlmer zal de reistijd uitkomen op circa 18 minuten. Voor de verbinding naar Amsterdam Bijlmer Arena is er ten oosten van Diemen Zuid een nieuwe verbinding van 4 kilometer nodig.
Reizigersprognose
De IJmeerlijn zal naar verwachting dagelijks minimaal veertigduizend reizigers trekken. Op de lijn zullen nieuwe metrostations komen, zoals Almere Centrum, Almere Muziekwijk, Almere Pampus, IJburg en Amsterdam Romeinplein. Het laatst genoemde station zal alleen bediend worden door de metro´s naar Bijlmer Arena.
Besluitvorming
Tot september zullen de drie marktpartijen in Werkmaatschappij Almere – Amsterdam hun plannen nader uitwerken. Die worden daarna gebruikt voor het opstellen van alternatieven, waarover het rijk volgend jaar zijn definitieve standpunt moet bepalen.
Visie Metronet Amsterdam 2030
Beeldmateriaal: Movares