fbpx
Foto: Shutterstock

Metro Parijs bestaat precies 115 jaar

19 jul 2015 8:43

Zondag bestaat de metro van Parijs precies 115 jaar. De eerste metrolijn in de Franse hoofdstad liep van Porte Maillot naar Porte de Vincennes. Deze lijn was gebouwd door de Belgische ondernemer Edouard Empain.

De afgelopen 115 jaar is de metro in Parijs fors uitgebreid. Zo zijn er nu maar liefst 16 lijnen met een totale lengte van 215 kilometer en 301 stations. Jaarlijks wordt de metro in de Franse hoofdstad door zo´n 1,5 miljard reizigers gebruikt, stellen Franse media. Daarmee is de ondergrondse in Parijs uitgegroeid tot wereldwijd de nummer negen voor wat de reizigersaantallen, de nummer drie inzake aantal stations en de nummer tien voor het aantal kilometers.

Parijs was één van de eerste steden ter wereld met een metro. De oudste ondergrondse is die van Londen: die werd in 1863 in gebruik genomen. Nadien volgden Boedapest, Glasgow en Wenen. Parijs kwam 37 jaar later met een eigen metro, naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van 1900.

De metro in Parijs had dus lange tijd een Belgisch tintje. Tien jaar later kreeg de Belgische ondernemer weliswaar concurrentie van een Frans bedrijf, maar dat bedrijf raakte twintig jaar later door de vele investeringen in financiële problemen. Het werd toen overgenomen door CMP, het bedrijf van Edouard Empain.

Het aantal reizigers van de ondergrondse bleef maar groeien, zo weet Wikipedia. In 1929 bediende de metro 400 miljoen reizigers, in 1940 waren dat er 700 miljoen. Deze stijgende lijn bleef zich nadien ook voortzetten. 

Huidige OV-netwerk Parijs (inclusief RER-lijnen en enkele tramlijnen)