Metropoolregio Amsterdam: gebruik meevallers voor ov en infrastructuur
29 okt 2024 14:50
De Metropoolregio Amsterdam wil dat het kabinet meevallers gaat gebruiken om afspraken over de aanleg van spoor en wegen na te komen. Het gaat dan onder meer om het verlengen van de Noord-Zuidlijn naar Hoofddorp en Schiphol en het aanleggen van de IJmeerverbinding. De regio schrijft dat aan minister Barry Madlener en staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat.
Volgens de metropoolregio blijven er jaarlijks miljarden euro’s op de plank liggen door onderbenutting. Zo wijst de regio erop dat er in 2023 een tekort van 18,3 miljard op de rijksbegroting werd voorspeld terwijl het tekort uiteindelijk 3,5 miljard bleek te zijn. Omdat er een groter tekort werd verwacht, had het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wel al 1,84 miljard euro uit het gereserveerde budget gehaald voor de doortrekking van de Noord-Zuidlijn.
Bang voor twijfel
’’Achteraf blijkt dat een veel kleiner bedrag had volstaan. Maar het bedrag dat voor de dekking was aangewezen, is later niet meer toegevoegd aan de reservering voor de Noord-Zuidlijn. Dit leidt tot onzekerheid’’, schrijft de regio. In de regio hebben verschillende partijen zich ervoor ingespannen om 1,4 miljard euro bij te dragen. Verschillende overheden hebben geld gereserveerd en de regio is bang dat ze aan het nut van die reservering gaan twijfelen als het nog langer gaat duren met de verlenging van de metrolijn.
Belangrijk voor internationale treinen
De verlenging van de Noord-Zuidlijn is onder meer ook belangrijk voor internationaal treinverkeer. Als de metrolijn doorloopt naar Schiphol, zullen meer reizigers deze lijn naar Schiphol nemen en kunnen op het spoor, en dan met name de Schipholtunnel, sprinters wijken en komt er zo meer ruimte vrij voor internationale treinen.
In de brief staat dat het geld dat het ministerie extra te besteden heeft gekregen in het regeerakkoord, veel te weinig is om alle plannen te verwezenlijken die het met de regio heeft gemaakt. Volgens de metropoolregio is het wel nodig de plannen uit te voeren om de toegezegde 175.000 woningen tot 2030 te bouwen en de regio bereikbaar te houden.
Met kabinet in gesprek
De regio vraagt de minister en staatssecretaris om met het kabinet in gesprek te gaan. Men wil zelf ook graag met de minister en staatssecretaris in gesprek. Op 7 november spreken bestuurders uit de regio de minister en staatssecretaris tijdens een overleg over de plannen voor infrastructuur en vervoer.
De metropoolregio is het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland waarin 30 gemeenten zijn vertegenwoordigd en de vervoerregio Amsterdam. De vervoerregio Amsterdam en de vervoerregio Rotterdam zijn momenteel al met staatssecretaris Jansen in gesprek over de bezuiniging van 100 miljoen euro op die vervoerregio’s in 2026.
© Treinreiziger.nl
Wil je helpen Treinreiziger.nl te verbeteren en te vernieuwen? Beantwoord hier 6 vragen.
Voortvarend!
Nu kabinet nog/ aan zet!
Ik zou de verlenging van de Noord/Zuidlijn zeker toejuichen. Alleen vind ik wel bijzonder dat hiervoor sprinters moeten wijken. Je bezorgt reizigers uit bijvoorbeeld Nieuw-Vennep en Sassenheim wel een extra overstap daarmee.
Het ligt meer voor de hand om na doortrekking van de NZ-lijn te snoeien in sprinters die eindigen in Hoofddorp.
Ik heb wel eens geluiden gehoord over het nog verder doortrekken van de NZ-lijn naar het zuiden.
een beejte langs het bestaande spoor?
Of meer westelijker om meer wijken te bedienen.
De spoorlijn loopt nogal excentrisch langs Hoofddorp en Nieuw-Vennep.
Dat is inderdaad meer logisch, maar dan heb je slechts enkele treinen die je kunt laten wegvallen, enkel een aantal van de Airportsprinters. Ik neem namelijk aan dat ook de verbinding Lelylaan-Amsterdam Centraal behouden moet blijven met minimaal een kwartierdienst.
Nee, die wil men dan laten vervallen, wel 8x per uur Zaandam – Sloterdijk – Schiphol waarvan dan 4x per uur door naar Leiden.
De belangen van een handjevol reizigers uit een kleine plaats wegen vanzelfsprekend niet even zwaar als het belang van vele duizenden andere reizigers.
Noor Zuidlijn kan via Badhoevedorp, Hoofddorp misschien beter naar Haarlem Ijmuiden Strand of Zandvoort aan Zee verlengd worden. Aan de andere kant via IJmeerlijn naar Almere Centrum, Hout en Haven. Maar de Lelylijn, Nedersaksenlijn, Weert Hamont, Terneuzen Gent zijn ook nog ontbrekende schakels voor internationale grens verbindingen.
Noord/Zuidlijn naar IJmuiden? Dat is nou eens luchtfietserij. Als een bustunnel in Haarlem niet haalbaar is, dan is een metro dat helemaal niet.
Verder heeft Weert-Hamont veel minder potentie dan de lijn van Venlo naar Duitsland. Men kan het geld beter besteden de lijn tussen Kaldenkirchen en Dülken (meer) dubbelspoor te geven, zodat hier een echte sneltrein/intercity kan gaan rijden.
Optimistische voorspellingen uitgevoerd in opdracht van de lobbyisten voor een trein Weert – Hamont komen uit op maximaal 800 reizigers per dag. Daar kun je ook een busje voor laten rijden. Overigens gaat er nu geen bus naar Hamont.
Het gaat over de NZ-lijn. Die is ver weg van Hamont en Terneuzen.
Laat Arjan toch gewoon lekker zijn ideeën delen. Ik zie ze niet uitgevoerd worden. Maar Arjan vind het leuk om dit soort dingen te bedenken, die deelt hij vaak. Dus laat hem daar plezier aan beleven, denk ik dan. En realistisch? Nee, dat zijn ze niet.
Ik wil wel eens een betere onderbouwing zien van het verkooppraatje dat een verlengde goed zou zijn voor het internationale treinverkeer. De toekomstmodellen die getoond worden laten namelijk helemaal geen extra internationale paden zien na deze verlenging. Ze laten alleen zien dat de internationale treinpaden die nu naar Amsterdam Centraal lopen verlegd worden naar Schiphol. Dus meer internationale treinen naar Schiphol, maar niet meer internationale treinen naar Nederland als geheel. De vrijgekomen paden worden in de modellen juist gebruikt voor rechtstreekse treinen Schiphol – Alkmaar en nog meer treinen naar Utrecht.
Het is uiteindelijk Amsterdam dat vanwege zijn grote schuldenlast probeert iemand anders op de te laten draaien voor hun ov, het treinverkeer is echt niet hun prioriteit
Denk vooral ook aan werkenden op Schiphol en in Hoofddorp.
Lachwekkend, men bedoelt natuurlijk gebruik de meevallers voor projecten in Amsterdam. Dat de NZ spoor zou vrijspelen is een drogreden uit het grote verzinsel boek.
En, zijn er meevallers.
Helaas ziet de heer Molenaar de verbanden niet.
Nou ja, de lelylein mag het niet voor gebruikt worden, dus tja …
Noord-Nederland: gebruik meevallers voor ov en infrastructuurBijvoorbeeld de aanleg van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn
Zo kan ik mij voor iedere regio een wensenlijstje bedenken. Waarom is Amsterdam zo exclusief?
In de Metropoolregio Amsterdam wonen 2.6 miljoen mensen op een betrekkelijk kleine oppervlakte. Veel mensen uit andere delen van het land willen en moeten daar naar toe. De wegen zijn daar fors uitgebreid, maar de files staan alweer toe. Er moet gewoon iets gebeuren.
Je hebt niets aan een snelle lijn naar het noorden met stedelijke ontwikkelingen langs dit spoor als er in de omgeving van Amsterdam geen ruimte is op het spoor. Dus moeten de NZ-lijn en de IJmeer verbinding lucht geven. Weesp en Almere zijn spoorknelpunten. Helemaal als Almere verder gaat uitbreiden.
Laten de provincies Overijssel, Drenthe en Groningen echt de handen in ineen slaan voor de Nedersaksenlijn.
Aangezien Groningen al 300 miljard heeft afgestaan aan inkomsten van de gaswinning en er nooit iets van terug heeft gezien mag er eerst worden geïnvesteerd in krimpregio s dan alsmaar de beurs opentrekken voor het toch al goed functionerende westen.
Er is alleen al 30 miljard van de gaswinning gebruikt voor projecten als de noord zuidlijn, HSL Zuid en Betuwe lijn. Die niets hebben gedaan voor verbetering van mobiliteit in het noorden.
Het moet niet of of zijn, maar en en. De Lelylijn heeft deze verbeteringen bij Amsterdam gewoon nodig, wil de Lelylijn effect hebben voor het noorden.
Of allebei? Het afschaffen van de dividentenbelasting dit jaar gaat de overheid 2 miljard per jaar kosten. (en we waren al het laagste tarief in europa)
We kunnen ook van dat geld beide projecten aanleggen?
Of van het budget voor de uitvreiding van de a16 en a15?
Voor alle nieuwe snelwegen is er wel ineens geld.
De instroom van snelwegen beperken.
Bodemschatten zijn van het Rijk en niet van de gemeente of provincie. Voorts heeft Groningen in die 50 jaar wellicht zo’n 300 miljard op gemaakt aan werklozen enz die niet naar gebieden willen verhuizen waar wel werk is.
In een eerder rapport over de mogelijke lijnvoering na verlengen NoordZuidlijn was de volgende lijnvoering te zien (doorkoppelingen ter vereenvoudiging weggelaten, genoemde stations zijn dus niet de eindstations maar slechts richtingen):
Hiervan zijn eigenlijk alleen de vetgedrukte treinen nieuw ten opzichte van de referentievariant zonder Noord/Zuidlijn, de overige uitbreidingen zouden sowieso gerealiseerd moeten kunnen worden zodra ERTMS en de Zuidasdok gereed zijn.
Helaas kan het Zuidasdok nog lang op zit laten wachten. Verlenging van de NZ-lijn is niet afhankelijk van het Zuidasdok. De metrosporen liggen er al tot voorbij de brug over het Nieuwe Meer.
Zo’n NZ-lijn zal nog veel langer duren om te ontwerpen en aan te leggen.
heb jij inzicht in het planbureau?
Zodra het 2040 is
Als het belangrijkste voordeel van de Noord-Zuid verlengen, meer capaciteit is bij Schiphol, kan er dan niet het best een extra spoortunnel worden aangelegd? Of kleven daar nadelen aan?
Dat zou kunnen, maar treinen kunnen niet door de aansluitende metrotunnel onder Amsterdam naar het centrum en Amsterdam-Noord.
Er zal geen ruimte meer zijn voor een extra tunnel. Jammer want er is wel veel behoefte aan.
En dan te bedenken dat de NS voor de normen van die tijd ruim gebouwd had. In de jaren 90 leek een 4 sporige tunnel en een station met drie perrons ruim voldoende. Zat steden die het met minder moeten doen.
De stations van die steden die het met minder moeten doen trekken veel minder reizigers Het aantal reizigers via de Schipholtunnel is gigantisch gegroeid.
Station Schiphol is het vierde station van ons land. Was bijna derde geworden (met nog meer reizigers dan het aanzienlijk ruimere Rotterdam Centraal), als Corona er niet tussen gekomen was.
De perrons van station Schiphol zijn krap. Veel reizigers komen kersvers uit de lucht en zijn op onbekend terrein. De toegangen vanaf Schiphol Plaza naar beneden naar de perrons liggen niet in het midden van de perrons. Daardoor verdelen de wachtenden zich niet goed en concentreert de stroom zich aan een kant. Bij drukte moetengeleiders de stromen regelen.
Gewoon een rollenbaan maken aan de voet van de roltrappen, zo verdeel je de mensen over de lengte. Er is ook een gewone trap, lekker rustig.
Is daar ruimte voor zo’n rollend tapijt? Gaat allemaal weer van het perron of.
Vreemd genoeg is Schiphol een vliegtuig en autobedrijf maar verwachten ze wel dat de gemeenschap zorgt voor een spoornet om mensen aan te voeren voor het werk of om van Schipholdiensten gebruik te gaan maken.
De tunnel en het station zijn uitgebreid geworden, het 1e plan was al snel te klein. De uitbreiding rond 2000 heeft tot duizenden storingen en 10.000 uren aan vertraagde treinen gezorgd. Vooral door het personeel dat ieder stofwolkje voor brandmelding gebruikte waardoor men weer fijn in de overuren terecht kwam. De reizigers konden de klere krijgen. Het veelvuldig gebrekkige werk van de installatiemonteurs zal ook wel een financiële reden hebben, die konden ook leuk in een storingsdienst opdraven met dubbele uurtjes tot gevolg.
Wij in Amsterdam adviseren nog meer belastinggeld voor Amsterdam.
Wij in Groningen adviseren meer belastinggeld naar Groningen. Zo heeft iedere regio een wensenlijstje.
Wij, mensen, slachtoffers van CO2 terreur.
Eisen: overheveling van CO2 subsidie naar CO2 minimale mobiliteit.
En o.a. de 25 urige werkweek: bestaanszekerheid voor allen!
Velen werken al 5×5 maar krijgen betaald voor 5×8. Bij de Belastingdienst was dat ook zo’n beetje de basis voor de planning voor projecten. 170 werkdagen uit een jaar met 260 weekdagen. Voor tienen en na drieën geen vergaderingen.
De 25 urige werkweek in 2025.
Nu!
Voor Groningen is een goede verbinding naar de regio Amsterdam (met Schiphol) van belang. Die kan in de toekomst alleen maar goed functioneren, als in de regio Amsterdam maatregelen genomen worden.
GELDVERSPILLING!!! Over het bestaande spoor kan de NS metroachtige sprinters laten rijden.
Het is van de zotte dat het GVB nog meer de overhand krijgt buiten Amsterdam, net zoals in Uithoorn!!
Dus rot lekker op met het GVB en laat de NS en Transdev Nederland ( connexxion ) lekker rijden zoals het nu is.
Trouwens mocht het GVB in Hoofddorp komen moeten we weer een abonnement
op het GVB nemen, extra kosten dus.
Het bestaande spoor via Schiphol zit overvol.
Onzin, GEEN metro naar Hoofddorp, en vooral niet van het GVB!!!
Het spoor zit helemaal niet vol, er is genoeg ruimte voor metroachtige sprinters
en kan uitgevoerd worden door de NS en NIET GVB!!!!
GVB hoort in Amsterdam en niet daar buiten!!!!