Wifi in de trein moet een stuk sneller en beter. Regeringspartijen CDA en ChristenUnie willen een miljoen euro steken in het verbeteren van draadloos internet in intercity’s. Te vaak blijkt de verbinding te traag of valt het signaal weg, zeggen de initiatiefnemers. Reizigersorganisaties stellen echter andere prioriteiten.
Reizigersorganisatie Rover vindt het betere wifi ‘een leuke bijkomstigheid’ maar benadrukt dat de prioriteit moet zijn om voldoende zitplaatsen te realiseren. “Laten we geld uitgeven aan wat echt noodzakelijk is”, reageert Chris Vonk namens Rover.
Ook voorzitter Rikus Spithorst van Maatschappij voor Beter OV ziet het geld liefst aan andere dingen besteed worden. “Bijvoorbeeld aan meer comfortabele bankjes op het perron” reageert de voorman. Wel benadrukt dat een miljoen snel op. “Ik heb het niet op mijn bankrekening, maar het is een relatief klein bedrag. Je kan er nog geen meter spoor van aanleggen.” Spithorst denkt dat wifi met de komst van 5G straks overbodig zal zijn. “Maar gezien dat het om een relatief klein bedrag gaat, zullen we niet de barricade op gaan”.
Ook redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl vindt de investering leuk bedacht, maar zou liever andere investeringen zien. “We zien nu al dat het aantal mensen met onbeperkt data abonnement groeit. Voor de toerist is het wellicht het meest handig, maar de meeste treinen hebben nu natuurlijk al wifi.” Hij wijst erop dat er op social media signalen zijn dat het reguliere 3G/4G netwerk de datavraag rond OV-knooppunten niet aankan. “Los dat liever eerst op.” Iets wat CDA en ChristenUnie overigens ook als een probleem zien.
Het plan komt uit de koker van CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch en ChristenUnie-collega Stieneke van der Graaf. De CDA’er wijst erop dat de slechte wifi bij veel treinreizigers een grote ergernis is. “We willen dat NS meer kan investeren in innovaties die sneller internet mogelijk maken.” Stieneke van der Graaf voegt toe: “Als we willen dat mensen de trein verkiezen boven de auto, dan moeten we er ook voor zorgen dat internet in de trein goed, snel en betrouwbaar is.”
Het geld kan volgens de twee worden gehaald uit een bestaand innovatiepotje en moet worden geïnvesteerd in nieuwe ontvangers om de verbinding te verbeteren. Het voorstel kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer, aldus de initiatiefnemers.
© ANP / Treinreiziger.nl
This post was last modified on 27 oktober 2019 10:06
De Tweede Kamer ziet geen enkele verhoging van de prijs van treinkaartjes zitten. Dat bleek…
European Sleeper verwacht in 2026 de nachttrein Amsterdam-Barcelona te kunnen rijden. Aanvankelijk was het plan…
Treinreizigers van NS kunnen sinds afgelopen vrijdag voor het eerst met een elektrische touringcar reizen…
Een grote storing heeft het Duitse treinverkeer vandaag urenlang stilgelegd. De problemen begonnen rond 13:00…
Luchthaven Schiphol stapt naar de rechter om een door vakbonden aangekondigde staking op het spoor…
Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de…