Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het spoor te verbeteren. Het telecombedrijf laat nieuwe zendmasten met extra antennes bouwen langs verschillende trajecten voor snellere internetverbinding.

In totaal pakt Vodafone het mobiele bereik langs 69 spoortrajecten aan. Daaronder valt een aantal van de meestgebruikte trajecten, zoals Groningen-Zwolle, Amsterdam-Utrecht en Utrecht-Maastricht, maar ook een paar rustigere trajecten en nevenlijnen. Bovendien richt Vodafone zich op het optimaliseren van de mobiele dekking in spoortunnels, waaronder de Schipholspoortunnel.

ProRail verheugd

Geert Laureijssen, bij ProRail verantwoordelijk voor de mobiele connectiviteit, laat in een persbericht van Vodafone weten dat hij verheugd is dat het telecombedrijf de internetverbinding gaat aanpakken. “ProRail wil graag dat reizigers zo prettig mogelijk met de trein reizen. Mobiele connectiviteit is daar steeds belangrijker voor. Mooi dat Vodafone concrete stappen zet om bereik en kwaliteit te verbeteren. We proberen hieraan zo goed mogelijk mee te werken door bijvoorbeeld onze masten beschikbaar te stellen voor het plaatsen van apparatuur en antennes van telecomaanbieders. Ook werken we samen met de telecomaanbieders om dekking in onze spoortunnels te creëren.”

Wanneer welk traject precies wordt aangepakt, is nog niet bekend. Vodafone houdt die informatie intern omdat het bedrijf afhankelijk is van externe factoren, zoals de doorlooptijd van vergunningverleningen en de beschikbaarheid van grond en gebouwen om antennes te kunnen plaatsen.

WiFi in de trein

De plannen van Vodafone om het mobiele netwerk langs het spoor te verbeteren, kan ook positieve gevolgen hebben voor de WiFi in de treinen van NS. Daarvoor verzorgt Vodafone namelijk een back-upnetwerk als KPN geen dekking heeft. Wel neemt het wifigebruik op het spoor de laatste jaren af, volgens NS omdat mensen steeds grotere databundels hebben.

This post was last modified on 28 maart 2024 08:31

Share

Recent Posts

Nog tot begin juni geen treinen tussen Maastricht en Luik door noodweer

De herstelwerkzaamheden aan het spoor tussen Maastricht en Luik na de zware regenval van vorige…

3 dagen terug

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

1 week terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

2 weken terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

2 weken terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

2 weken terug

NS doet oproep aan internationale reizigers: stem op Joost Klein

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland deze week op het Eurovisie Songfestival en met zijn hitsong Europapa…

2 weken terug