fbpx

Minder salaris en bonussen voor NS directie

21 dec 2012 17:05

De NS-directie krijgt over 2012 geen bonus vanwege de winterproblemen. Over 2011 krijgt de directie wel een bonus, maar een lagere. In de toekomst gaan nieuwe bestuurders van de Nederlandse Spoorwegen bovendien 35 procent minder verdienen.

Het is niet voor het eerst dat de NS-directie geen bonus krijgt uitgekeerd. Ook in 2010 besloot de Raad van Commissarissen geen bonus uit te keren vanwege de winterproblemen. In 2009 waren de winterperikkelen ook al onderwerp van discussie, toen kregen de directieleden wel een bonus maar besloot topman Bert Meerstadt zijn bonus te doneren aan een hulpactie voor Haïti.

Minder bonus
In 2011 behaalde NS een record op het gebied van punctualiteit en waren er nauwelijks winterproblemen. Toch heeft de Raad van Commissarissen besloten om de bonus met vijfendertig procent te korten, omdat de voorbereidingen op het winterweer onvoldoende waren. Minster van Financiën, Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft met instemming kennisgenomen van de beslissing.

Minder salaris
Dijsselbloem maakte vrijdag bovendien bekend dat nieuwe NS-bestuursleden in de toekomst 35 procent minder gaan verdienen. Oud president-directeur Aad Veenman verdiende 505.000 euro (2007), toen Bert Meerstadt het stokje overnam wilde hij geen salarisverhoging, waardoor hij minder ging verdienen. In 2011 kwam zijn salaris zonder bonus uit op 480.000 euro. De opvolger van Meerstadt zal dus opnieuw moeten inleveren.

Toekomst verdere versobering
Ook de bonussen worden voor bestuurders meer dan de helft lager. De bonus wordt bovendien in sterke mate gekoppeld aan het op tijd rijden van de treinen en het oordeel van de reiziger. Als zich grote verstoringen voordoen, bijvoorbeeld als gevolg van winterweer, krijgen de bestuurders helemaal geen bonus.

Hoge eisen
"De NS heeft een sleutelrol in de bereikbaarheid van Nederland", zegt Dijsselbloem. "Daarom stel ik hoge eisen aan de NS. Door dit beloningsbeleid staat de reiziger, en niet financiële prestaties, voorop, aldus Dijsselbloem. De nieuwe regels voor de bonussen worden direct van kracht. De nieuwe regels voor vaste salarissen gelden alleen voor nieuwe bestuurders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *