fbpx

Minder treinen op tijd door start nieuwe dienstregeling

In de eerste week van de nieuwe dienstregeling hadden relatief veel treinen vertraging. Normaal heeft zo´n elf procent van de treinen drie minuten of meer vertraging, vorige week was zo´n twintig procent van de treinen te laat.

Daarmee kwam de punctualiteit uit op 80,4 procent, zo maakte ProRail dinsdag bekend. Sinds 9 december veranderde één op de drie treintijden. Op een aantal lijnen kwamen andere vervoerders te rijden en daarnaast werd er een nieuwe spoorlijn – de Hanzelijn – geopend. "Veel reizigers zullen het ook hebben gemerkt: er reden wel treinen, maar vaak niet nog volgens de planning. Dat is erg vervelend." merkt de spoorbeheerder op.

Zo had de Fyra een lastige start en was de punctualiteit op een aantal regionale lijnen nog niet voldoende. Een paar kleine kinderziektes zijn altijd te verwachten bij zo’n grote operatie als deze. "Maar we willen dit natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen." schrijft ProRail op zijn website.

De lage punctualiteit is overigens niet volledig toe te schrijven aan de nieuwe dienstregeling. Ook een groot aantal incidenten verstoorde het treinverkeer. Bijvoorbeeld diverse aanrijdingen met personen, stroomstoringen op een aantal cruciale knooppunten en defecte treinen. 

Het Nederlandse spoor is één van de drukste spoorwegnetten van Europa. Alleen het Zwitserse spoor is beter benut. Doordat het spoorwegnet zo druk bereden wordt, is het spoorsysteem kwetsbaar voor ontregelingen.