fbpx

Minimaal twintig procent Fyra treintickets wordt goedkoop aangeboden

17 okt 2012 16:48

Voor de Fyra Amsterdam – Brussel zullen er veel goedkope treintickets beschikbaar komen. Dat benadrukt een woordvoerder van de Belgische spoorwegen (NMBS). Concreet zal minimaal twintig procent van de treintickets goedkoop worden aangeboden.

Hij doelt daarmee op het Fyra Supersaver tarief. Met dit tarief kan straks voor 25 euro (enkele reis) van Amsterdam naar Brussel gereisd worden. Hoeveel goedkope zitplaatsen de trein precies zal tellen, kon de woordvoerder nog niet zeggen. "Dat zijn we nog aan het uitwerken, maar het zal gaan om een significant aanbod van minstens 20 procent",  aldus woordvoerder Bart Crols. Deze goedkope treintickets zijn gebonden aan één specifieke Fyra. 

Juiste tarieven
Tegenover Dagblad Metro bevestigde Crols eerder dat de Fyra tarieven die dinsdag door Treinreiziger.nl werden gepubliceerd kloppen. Wel merkte de woordvoerder op dat de spoorbedrijven nog wachten op groen licht van de Belgische en Nederlandse overheid.

Kamervragen
Voor de PVV zijn de tarieven aanleiding om Kamervragen te stellen. “Dat de Fyra een derde sneller is, wil niet meteen betekenen dat de kosten een derde hoger liggen. Dat is onwenselijk”, aldus de PVV´er Machiel de Graaf.

Niet blij
NS International en NMBS Europe waren niet blij met de prijsvergelijking van Treinreiziger.nl. Treinreiziger.nl vergeleek dinsdag de flexibele tarieven van de Beneluxtrein met de flexibele tarieven van de Fyra. "Dat is appels met peren vergelijken", stellen de spoorbedrijven. Volgens de spoorbedrijven zijn de tarieven van een hogesnelheidstrein niet te vergelijken met de huidige tarieven. 

Reserveringsplicht
De Fyra krijgt niet alleen kritiek vanwege de prijsstelling, maar ook vanwege de reserveringsplicht voor internationale reizigers. Crols reageert op de kritiek: "We willen de internationale reizigers een gegarandeerde zitplaats aanbieden. We willen vermijden dat internationale reizigers in een hogesnelheidstrein moeten staan, we willen immers kwaliteit en comfort bieden. Dat is trouwens ook wat de klant wil."

Alternatieven
Maar volgens Treinreiziger.nl zijn daar ook andere alternatieven voor. "Wanneer reserveren mogelijk is, maar niet verplicht, kunnen reizigers zelf de afweging maken" stelt redacteur Hildebrand van Kuijeren." Bovendien is het raar dat voor de 38 minuten durende reis Rotterdam – Antwerpen reserveren verplicht is, terwijl je in dezelfde trein tussen Amsterdam en Rotterdam 40 minuten zonder reservering mag reizen."