fbpx

Ministerie wijzigt hoofdrailnet vervoersconcessie

28 jun 2010 12:25

 De Nederlandse Spoorwegen moeten voor de vervoersconcessie gaan betalen. Dat staat in de gewijzigde hoofdrailnet concessie. Een andere wijziging is de definitie van een vertraagde trein. Voorheen werd een trein als vertraagd gezien bij meer dan 3 minuten vertraging. Dat is op verzoek van NS 5 minuten geworden.

Tot nu toe was er een concessieprijs van 0 euro opgenomen. Nu is dit gewijzigd naar 10 miljoen euro voor 2009 en 2010, en voor 2012 en 2013 wordt dit € 20 miljoen. Vanaf 2013 geldt er een concessie prijs van 30 miljoen. 

Punctualiteit
Een ander verschil in de concessie is de definitie van punctualiteit. Al enige tijd benadrukt NS vooral de punctualiteitscijfers bij 5 minuten, maar was officieel 3 minuten de norm. Nu is deze norm in de concessie losgelaten. Verder is er een kleine wijziging doorgevoerd in de meetstations. Zo is Duivendrecht geen meetstation meer voor de punctualiteit. In plaats daarvan is Amsterdam Zuid toegevoegd. Concreet betekend de 5 minuten norm dat NS hogere cijfers kan presenteren. Immers: er zijn minder vertraagde treinen bij 5 minuten dan bij 3. Daar staat tegen over dat de eisen bij 5 minuten ook hoger zijn.