fbpx

Monument treinramp Harmelen krijgt stenen met juiste namen

02 mrt 2012 22:09

Een dunne hardstenen plaat moet binnenkort de fouten op het monument voor de treinramp in Harmelen bedekken. De plaat wordt over de huidige steen geplaatst en bevat dit keer de juist tekst. Dat laat de gemeente Woerden vrijdag weten.

Volgens Ed Janson, voorzitter van het Dorpsplatform Harmelen, is nu met zekerheid te stellen dat alle namen kloppen. Hij heeft persoonlijk overlijdens- en geboorteregisters opgevraagd, nabestaanden benaderd en begraafplaatsen bezocht om de juiste gegevens boven water te halen.

De fouten werden kort na de onthulling in januari ontdekt. De treinramp bij Harmelen kostte vijftig jaar geleden aan 93 mensen het leven en is het grootste treinongeluk in de Nederlandse geschiedenis.

De namen van de slachtoffers waren gebaseerd op de overlijdensakten die de politie na de ramp opstelde. Daarin zijn enkele namen anders gespeld dan in hun geboorteakte, die de officiële schrijfwijze bepaalt. De politie beschikte destijds niet over die akten omdat de slachtoffers uit alle delen van het land kwamen.

De herstelwerkzaamheden beginnen zo snel mogelijk. De kosten komen voor rekening van enkele sponsors, waaronder NS en Prorail, die de eerste versie van het monument ook al financierden.

Eerder was het plan om achter elke verkeerd gespelde naam een sterretje te zetten. Onder op de steen zouden vervolgens de juiste namen komen te staan. Hoeveel de correcties kosten, is nog onduidelijk.