Na 25 jaar dienst heeft de ICE 3M afscheid genomen van Nederland
13 apr 2025 19:10
Met een laatste rit door Nederland en Duitsland is zaterdag afscheid genomen van de ICE 3M. De speciaal voor het rijden op buitenlands spoor gebouwde Intercity-Express (ICE) 3M, ook wel bekend als Baureihe 406, was in 2000 de eerste ICE op het Nederlandse spoor.
De drukke afscheidsrit van Baureihe 406 vertrok zaterdagochtend vanuit Hannover, wat in 2000 de eerste buitenlandse bestemming was van ICE International. Er werd zaterdag met twee gekoppelde treinstellen gereden; treinstel 4601 Europa en treinstel 4651 Amsterdam. In Nederland stopte de trein op de stations Almelo, Deventer, Amersfoort Centraal, Amsterdam Bijlmer ArenA, Amsterdam Centraal, Den Haag HS, Rotterdam Centraal, Dordrecht en Sittard. De rit ging daarna in Duitsland verder naar Keulen en eindbestemming Frankfurt.
Opgevolgd voor ICE 3neo
NS International heeft vier ICE 3M-treinen aangeschaft. De ICE 3M werd ingezet op de verbindingen tussen Amsterdam en Frankfurt en Amsterdam en Basel. Ook is er in 2006 met de trein tussen Amsterdam en München gereden, een verbinding die dit jaar is teruggekeerd. Na 25 jaar dienst is de ICE 3M inmiddels vervangen door de ICE 3neo. De laatste jaren kregen de ICE 3M-treinen steeds vaker te maken met storingen. De afscheidsrit verliep zonder problemen.


Hamburg in de bovenstaande tekst dient Hannover te zijn.
Ik vond het ook al vreemd, nooit van gehoord. Hamburg zou wel een goede bestemming zijn, vooral met doorreizen naar Kopenhagen. Maar NS/DB zien dat niet zo erg.
De dsb wel, die willen een dagtrein amsterdam, hamburg, kopenhagen opzetten.
Probleem is talgo is traag met de bestelde treinen leveren
Deutsche Bahn wil juist vaker gaan rijden tussen Hamburg en het Ruhrgebiet en als Deutsche Bahn zijn wensen inwilligt, dan past er geen trein naar Amsterdam meer tussen. Bovendien wil Flixtrain ook vaker gaan rijden tussen Hamburg en het Ruhrgebiet.
Dsb gaat via hannover rijden, omdat osnabruck net zoals duivendrecht een station met meerder niveaus is (en je alleen via een goederennboog om het station heen vanaf amsterdam naar hamburg kan ‘afslaan’)
Via Hannover is gewoon een flink stuk omrijden en ook Hannover-Hamburg zit al compleet volgestouwd met ICE’s (1x per uur Hamburg-Nürnberg-München+1x per uur Hamburg-Frankfurt+1x per 2 uur een regionale ICE), regionale treinen en goederentreinen. Maar ja, het hele project SFS Hannover-Hamburg/Bremen is weer afgeblazen.
De capaciteits verdeling tussen Hamburg – Osnabrück/Hannover zal na de ingebruikname van Kopenhagen – Fehmarnbelttunnel – Hamburg door DB Netz en Banedanmark opnieuw ingedeeld worden.
Want dan stijgt het aantal goederentreinen tussen Duitsland – Scandinavië. Zie ervan komen dat de Ausbau/NBS Kopenhagen – Fehmarnbelttunnel – Hamburg geïntegreerd wordt in het Duitse ICE net.
Er is ook nog een boog die van het onder-station naar het boven-station en vica versa gaat. Resteert alleen kop maken in het boven-station.
Op die verbindingsboog in Osnabrück kunnen ook reizigerstreinen rijden.
Ze kunnen het deels ook doortrekken naar Kopenhagen in samenwerking met DSB. Hoeven ze de treinen niet allemaal laten keren op Hamburg Hbf.
Vergelijk het met Amsterdam Centraal. Niet alle treinen eindigen op Amsterdam Centraal. Genoeg treinen die doorgetrokken worden naar Alkmaar/Den Helder/Enkhuizen.
En de Talgo is ook niet bepaald een comfortabele trein. Begrijp niet, dat men voor zoiets heeft gekozen.
Ik denk dat als vanaf december de ICE3Neo tussen Amsterdam en Berlin gaat rijden, dat dat gewoon een blijvertje wordt. De mindere capaciteit en de hogere ticketprijzen worden voor lief genomen, aangezien de ICE3Neo wel een comfortabele en betrouwbare trein is. De ICE L verhuisd dan vooral naar lijnen waarvoor geen ICE3(Neo) of ICE4 nodig is en dat zijn nu de lijnen waarop klassiek Intercitymaterieel, IC-Dosto, ICE1 en ICE-T rijdt. Kernassen worden door ICE3(Neo) en ICE4 gereden.
Het is nog steeds de bedoeling dat de ICE L ingezet gaat worden tussen Berlijn en Amsterdam en de inzet van de ICE 3neo op dat traject dus tijdelijk is. Tussen Berlijn en Amsterdam is de inzet van de ICE 3neo ook niet echt noodzakelijk. De ICE 3neo wordt in de toekomst vanuit Berlijn ingezet naar München en ook daar onderhouden waarvoor het personeel geschoold moet worden; de tijdelijke inzet naar Rheine (en Amsterdam) i.p.v. München is daarom geen weggegooid geld. Tussen Rheine en Amsterdam wordt de trein gereden door NS personeel dat reeds geschoold is voor de ICE 3neo (hetzelfde personeel rijdt ook naar Frankfurt). Ook daar zijn dus geen extra kosten voor de scholing noodzakelijk.
Snap ik, alleen denk ik dat de toelating van de ICE L in Nederland nog lang op zich laat wachten en dat Deutsche Bahn dan eerst op een aantal binnenlandse treinseries de ICE L gaat inzetten. Bovendien als de ICE3Neo tussen Amsterdam en Berlin gaat rijden dan raken de reizigers ook gewend aan het comfort en de betrouwbaarheid van de ICE3Neo en dan is de ICE L toch een flinke stap naar beneden.
Adieu ICE 3.(classic)
Reizen op het binnenlandse traject van Amsterdam via Utrecht C naar Arnhem is met de ICE mogelijk met een enkele reis toeslag van Euro 3,00, en geldig vervoerbewijs, dus kan men als men geen tijd of zin heeft om verder met deze trein naar Duitsland te reizen nog steeds kennis maken met de z’n opvolger de ICE 3neo om zo het verschil uit te proberen wat er aan comfort verbeteringen is gedaan. Ik maaktte weleens een rit van Amsterdam naar Arnhem met toeslag voor de ICE3 en vond de trein een nogal wiebelig en zweverig treintje, De stoelen waren best oké ook in de tweede klas, maar dat wiebelen dat kon ik niet echt thuisbrengen, lag het soms aan de vering, het draaistel of baanvak of beide, ik weet het niet, net zoiets als oude Amerikaanse auto’s van de jaren zestig, die benzine slurpers.
ICE3 neo toeslag vrij…
Nu de ICE3 neo de plaats inneemt lijkt mij een “try-out” met deze trein geen gek idee, m a a r zolang als de ICE3 neo de plaats in neemt van de ICE L kan men de ICE 3 neo dus ZONDER toeslag uitproberen van Amsterdam naar Hengelo.
Voor Amsterdam naar Arnhem v.v. geldt natuurlijk wel een toeslag,
Het is te hopen dat de ICE3 neo een wat prettiger minder zweverig weggedrag laat zien…
Gezien de beperkte capaciteit van de ICE 3Neo is het eerder te verwachten dat er op meerdere momenten (niet alleen in de zomer, maar ook in de overige vakantieperiodes) een verplichte reservering zal gelden, als dat de trein toeslagvrij zal worden binnen Nederland.
Qua comfort zal het verschil tussen een ICE 3Neo en een ICE L klein zijn; alleen wat betreft de topsnelheid is er een groot verschil (320 km/h voor de ICE 3Neo en 230 km/h voor de ICE L). Tussen Amsterdam en Berlijn kan vooralsnog maximaal 250 km/h worden gereden waardoor het verschil in reistijd minimaal zal zijn tussen een ICE 3Neo en een ICE L op dat traject. Zodra de ICE L in Nederland toegelaten is, wat overigens nog wel even kan gaan duren, wordt de ICE 3Neo vervangen. De ICE 3Neo kan op andere lijnen veel meer tijdwinst boeken t.o.v. een ICE L en daarmee een stuk rendabeler worden ingezet.
De Denen hebben in het verleden ook ‘Fyra’s’ besteld bij AnsaldoBreda die vergelijkbare problemen hadden als de Nederlandse versie. Ze hebben ze gedemonteerd en zelf opnieuw in elkaar geschroefd. Ze zullen misschien een ‘avontuurlijk’ aankoopbeleid hebben en degelijk maar ‘stom’ vinden.
Het kan natuurlijk dat ze de Talgo rijtuigen alleen getrokken gebruiken, daar is het concept destijds ook voor uitgevonden en dat zal de loopeigenschappen ten goede komen. Men gebruikte in Spanje keerlussen om met één loc te kunnen rijden zonder ‘kop’ te hoeven maken.
DSB heeft naar aanleiding van het debacle met IC 4 (Deense Fyra) daarom dezelfde visie als NS. Schaf beproefde treinen aan. Opmerkelijk dat DSB en NS beiden de Coradia Stream aanschaffen. Bij beiden zijn de levering van Coradia Stream sterk vertraagd.
DSB heeft eerst Talgo rijtuigen+ DSB Vectron aangeschaft. Die waren in sandwichformatie. Daarna kwam er een tweede order waar de DSB Vectron de Talgo rijtuigen duwt/trekt:
https://www.talgo.com/en/dsb-unveils-talgo-intercity-trains-to-serve-international-routes
Is ook tamelijk nieuw. Talgo moet de kinderziektes bij Talgo rijtuigen en Talgo AVRIL er nog uit werken.
Zo was het ook met de ICE 3 (International). Die werd destijds geheel nieuw ontworpen. En had destijds vele problemen. De doorontwikkeling van ICE 3 met Velaro en ICE 3 NEO waren/zijn wel een groot succes. Die zijn specifiek gemaakt door Siemens. ICE 3 werd ontwikkeld door Siemens en Adtranz. Adtranz werd overgenomen door Bombardier.
Is aangepast.
Ik zou met een eerste rit naar de Wereldexpo in Hannover reizen. Als kennismaking rit. Het was een niet-rijden-rit want de airco van de machinist deed niet en dan kan de trein niet rijden. Dat vond iedereen bij NS heel normaal. Hoezo geld terug. De idioten.
https://www.arboportaal.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/wat-is-te-warm
Iets met wetten en plichten richting personeel.
@ Molenaar
Als u naar de stand en grootte van de frontruit kijkt en uzelf realiseert dat de machinist daar recht onder zit begrijpt u misschien wel dat de betrekkelijk kleine cabine zonder airconditioning al snel verandert in een broeikas. Het materieel is ook niet geschikt om met een open raampje te rijden.
In 2000 zou ik ook naar Hannover Messe Laatzen reizen vanaf Amersfoort. Bleek dat het ICE-treinstel vervangen was door een locomotief met Ferienexpress rijtuigen erachter. Een dag later de terugreis wel met een ICE-treinstel gedaan. Ik weet nog dat er technisch personeel van DB mee reed en dat één van hen in paniek door de trein rende tijdens een stilstand in Bad Bentheim.
Wel gek dat de trein wél Almelo aandeed en niet Hengelo? Hengelo is toch het CS van Twente en de DB IC stopt ook op Hengelo.
Een gekoppelde ICE 3M van 400 m past in Hengelo niet langs het perron en in Almelo wel; vandaar dit afwijkende stoppatroon.
Overigens het mooie aan deze rit was: In Amsterdam Centraal stonden de ICE 3M Europa naast de ICE 3Neo Europa. Ook al was het eigenlijk mooier geweest als het de ICE 3Neo Amsterdam was.
Jammer dat ICE3Neo betrekkelijk weinig stiltecoupé in de 1e klas heeft (waarvan een aantal zitplaatsen op een kozijn uitkijken, ook weer zoiets!). Ik dacht dat 1e klas bedoeld was om rust te creëren voor wie daar behoefte aan heeft. SNCF komt tenminste met dubbeldeksstellen waar tenminste veel plaats is en stoelen die veel gerieflijker zitten, al vind ik de TGV Océane-stellen weer duidelijk een flop!
Ten opzichte van een ICE 3M (BR 406) zijn er 6 zitplaatsen minder in een stiltecoupé bij een gelijkblijvend totaal aantal 1e klas zitplaatsen in een verbouwd treinstel (99) en in totaal 93 zitplaatsen 1e klas in de niet verbouwde treinstellen (hier zijn er naar verhouding nog minder zitplaatsen beschikbaar in een stiltecoupé). Of deze zes stoelen het verschil maken is twijfelachtig.
Wat betreft de zitplaatsen die voornamelijk uitzicht geven op een wand; dit zijn naar mijn mening de rustigste zitplaatsen in de trein; zeker die aan het eind van de trein. Er lopen niet of nauwelijks mensen langs en ook van buiten is er veel privacy; niet voor niets bevinden zich de zitplaatsen in een Rolls-Royce zich zoveel mogelijk achter de C-stijl.
Heb ook even de laatste groet gebracht op Amersfoort Centraal. Samen met enkele leden van Spoorgroep Luxemburg, waar we na het treinspotten bij NVBS met een kwartier vertraging aan onze jaarvergadering begonnen. Het was uniek om in deze treinen mee te kijken in de stuurrijtuigen met de machinist. Dat kijken toen is jammerlijk niet meer mogelijk bij hun opvolgers de ICE Neo, wat een betrouwbaarder treintype is dan deze BR 406 of ICE 3 M. Vooral bij het wisselen van de bovenleidingsspanningen waren er met deze oudere treinen problemen. Een keer Störung, Störung gehoord in de oude 3M te Köln Hbf. Doorrijden naar Frankfurt Main ging daarom niet door, dus toendertijd extra overstappen bij Köln Messe Deutz op de volgende ICE naar Frankfurt Main. Over belangstelling te Amersfoort Centraal was niet te klagen, wat een hoop treinhobbyisten op de perrons daar! En met het mooie zonnige weer, was dit een meer dan geslaagd afscheidfeestje. Nu rijden ze nog van Frankfurt Main Hbf naar Basel SBB en terug, maar hoe lang weet ik niet!
Ik zag vanavond een blauwe ice rijden vanuit heerlen richting sittard.
Is dat de terugrit?
Was omleiding dacht ik. Problemen tussen Eindhoven en Venlo als het goed is.
Met ICE3Neo onderweg naar Brussel.
ICE16, hij is punktlich.
Prima-ICE’s die ICE3Neo.
Zo goed als geen uitval.
En veelal punktlich of zelfs eerder dan dienstregeling.
Met dank aan Rot-Gruen.
Er werd gestaakt.
Alleen de IC naar Rotterdam stond niet op het bord en was aldus uit de dienstregeling gehaald.
Gisteren on 16.10 u. De ICE Frankfurt – flughafen – Limburg – Montabauer – Siegburg Bonn – Koeln Hbf aan perron gezien. Ik geloof dat dat een ICE 3M trein was.
Daar ik de open ruimte achter de machinist zag.
Gelijk de tot vorig jaar rijdende ICE’s op traject Frankfurt – Brussel v.v.
Ik dacht toen, ik ga die trein toch eens gebruiken daar ik het Traject Frankfurt – Keulen een interessante vind, als ik zicht op het spoor heb.
Die ICE 3M treinen die van NS waren of althans van NS logo zijn voorzien rijden nu op binnenlandse trajecten. Kortgeleden was ik op het station van Essen en kwam er een voorbij op een binnenlandse rit naar ik meen Berlin Gesundbrunnen