fbpx

Na 57 jaar weer reizigerstreinen naar Veendam

01 mei 2011 11:51

Zondag is de spoorlijn Zuidbroek – Veendam na 57 jaar weer in gebruik voor reizigerstreinen. Arriva directeur Anne Hettinga en ProRail directeur Jan Mulder hebben de spoorlijn samen met de betrokken burgemeesters en gedeputeerde weer in gebruik genomen. Over de lijn rijdt overdag (uitgezonderd zondag) twee keer per uur een trein.

De reactivering is niet van zelf gegaan. "Voor de reactivering hebben wij 62.150 meter kabel gebruikt, 10.001 meter nieuw spoor aangelegd, 15 nieuwe wissels, 8391 dwarsleggers vervangen, 25.592 ton nieuwe ballast gebruikt" zegt ProRail regiodirecteur Jan Mulder. In totaal is er ruim 15.000 manuur in de reactivering gestoken.

Snel
Arriva directeur Anne Hettinga is erg tevreden over de snelle reactivering. "De reactivering is gebeurd zonder tussenkomst van Den Haag, anders had het waarschijnlijk wel 30 jaar langer geduurd. Het is een topprestatie van alle betrokken partijen" zegt hij.

Reizigersaantallen
Hettinga: "Ik verwacht dat 2.500 reizigers per dag van het stukje spoor naar Veendam gebruik zullen maken." Waarom de Nederlandse Spoorwegen geen interesse meer hebbent in de Noordelijke nevenlijnen snapt hij niet. "Wij hebben hier een reizigersgroei van veertig procent gerealiseerd. Het is kinderactig om te zeggen dat dit komt omdat wij subsidie krijgen. Dat doet geen recht aan onze prestatie. Voordat Arriva de Noordelijke lijnen overnam werd er 12 miljoen euro subsidie bijgelegd, dat is nu nog maar 5 miljoen euro."

Emmen
Als het aan Hettinga ligt is de reactivering tot Veendam de eerste stap. Hij hoopt dat ook het deel naar Stadskanaal wordt gereactiveerd en vervolgens wordt doorgetrokken naar Emmen. Of dat dit ook echt gebeurd, hangt af van de (provinciale) politiek. De wil lijkt aanwezig. Vanaf Emmen gaat Arriva vanaf volgend jaar het spoor naar Zwolle exploiteren.

Dienstregeling
Voorlopig rijdt de trein in elk geval in 30 minuten van Groningen naar Veendam. De trein rijdt overdag van maandag t/m zaterdag 2x per uur. Zondag en in de avonduren rijdt de trein 1x per uur. De Qliner tussen Gronningen en Veendam is door de trein overbodig geraakt. Enkele andere buslijnen zijn aangepast. De bussen bedienen in Veendam nu ook het station.

 

Bij de ingebruikname was onder andere de burgemeesters van Veendam en Zuidbroek aanwezig. Ook Henk Bleker, Arriva Directeur Anne Hettinga en ProRail Regiodirecteur Jan Mulder waren aanwezig. Net als gedeputeerde Mark Boumans (Provincie Groningen).

Ook een stoomtrein van de STAR was bij de opening aanwezig.

O.a..Anne Hettinga in de eerste offciële trein naar Veendam

 

De trein met genodigden onderweg naar Veendam

De trein naar Veendam op station Groningen. De CTA-borden geeft Zuidbroek nog als eindbestemming aan. 

 

Veendam loopt uit voor de opening.

De kaartautomaat op station Veendam is nog niet in gebruik. Ook bij de NS kaartautomaten is Veendam nog niet opgenomen in het assortiment.

Station Veendam