Nachttrein naar Franse wintersportbestemmingen (en Franse stranden)

European Sleeper gaat samenwerken met Sunweb om duurzaam reizen voor een breed publiek aantrekkelijk te maken. Dat hebben beide organisaties in een persbericht bekendgemaakt. De inzet is dat komende winter de eerste nachttrein naar de Franse alpen gaat rijden.

Eindbestemming onduidelijk

Of die planning haalbaar is, moet de komende twee à drie maanden blijken. “Het is een ambitieuze planning” bevestigt mede-oprichter Chris Engelsman van European Sleeper. “We zien nu geen belemmering, maar het is niet ondenkbaar dat de start uitgesteld wordt.”

Veel details zijn nog onduidelijk, bijvoorbeeld wat de eindbestemming van de trein wordt. Bourg-Saint- Maurice is een optie, maar ook een bestemming als Modane, richting de Italiaanse grens, is een optie. “We kijken met Sunweb enerzijds naar de vraag en anderzijds naar de capaciteit op het spoor” legt Engelsman uit. De gedachte is dat de nieuwe nachttrein ten minste één keer per week naar de Franse wintersportbestemmingen gaat rijden. “Zaterdag is een drukke dag, we weten op dit moment nog niet of er op zo’n dag voldoende capaciteit is voor deze nachttrein.”

Start trein naar Praag onduidelijk

Gesprekken met de Franse en Belgische spoorwegen zijn gaande en verlopen volgens European Sleeper constructief. De nachttrein zal ten minste gaan bestaan uit ligrijtuigen; of er ook slaaprijtuigen of zitrijtuigen ingezet gaan worden is onduidelijk.

Het is de verwachting dat de nachttrein naar de Franse wintersport eerder zal gaan rijden dan de eerder aangekondigde nachttrein naar Praag. Opmerkelijk, want naar Praag is er al wel een dienstregeling. Dat de slaaptrein naar Frankrijk sneller gerealiseerd kan worden, hangt volgens Engelsman samen met de urgentie van Sunweb. Wanneer de trein naar Praag gaat rijden is nog onduidelijk.

Franse stranden

De bedoeling is dat er volgend jaar zomer ook een nachttrein gaat rijden naar de Franse stranden. Voor de zomer is de Middellandse Zeekust de meest logische optie. Of het dan de Côte d’Azur of meer richting Perpignan naar het westen wordt, is nog niet duidelijk, aldus Engelsman. European Sleeper verwacht dat die planning goed haalbaar is, en voorziet bij de zomertrein geen kans op vertraging of uitstel. Al moet ook hier de capaciteit nog aangevraagd worden, buiten de jaardienstregeling om.

Touroperators

Sunweb maakte vorige week bekend om meer in te zetten op treinreizen. “Doordat wij als grote reisorganisatie nu ook treinreizen en cruises aanbieden, maken we deze manieren van reizen toegankelijker voor veel meer mensen”, meldde Mattijs ten Brink, CEO bij Sunweb toen. Via Eliza Was Here wordt er bijvoorbeeld een 12-daagse treinvakantie aangeboden naar het Italiaanse Puglia. Vorige week sprak de CEO van Sunweb al de verwachting uit dat dit jaar ook wintersportbestemmingen per trein aangesloten zouden worden.

Sunweb is niet de enige touroperator die inzet op treinreizen. TUI maakte eerder bekend te gaan samenwerken met Green City Trip. Treinreiziger.nl biedt sinds vorig jaar treinreizen aan via Treinrondreis.nl. Recent is er ook nog een nieuwe aanbieder gestart: Op Reis, met treinreizen naar onder andere Noorwegen en Schotland.

This post was last modified on 13 juni 2022 11:04

Bekijk reacties

  • Je zou de trein naar de Middellandse Zee ook in Avignon kunnen splitsen: een deel gaat door naar Cannes, Nice, Monaco en Ventimiglia en een ander deel naar Nîmes, Montpellier, Narbonne, Perpignan en Portbou. In deze Spaanse plaats net over de grens eindigt het normaal spoor. Er is een groot emplacement. Met deze trein kun je dus ook het noordelijk deel van de Costa Brava bedienen. Met een goede samenwerking met reisorganisaties krijg je deze trein wel aardig gevuld. Een belangrijk aandachtspunt lijkt mij de mogelijkheid om fietsen te vervoeren in deze trein.

    • Is er een markt voor fietsen in een nachttrein? Gevoelsmatig heb ik het idee dat je dan in een niche van een niche opereert.

      • Er is aardig wat belangstelling voor fietsen in de nachttreinen. De fietsplaatsen in de bestaande nachttrein doen het goed. Ook de fietsplaatsen in de CityNightLine deden het goed.
        De Fietsplaatsen op de nieuwe bootverbinding van de Eemshaven naar Noorwegen waren voor komende zomer al snel volgeboekt.
        Door Frankrijk lopen een aantal populaire fietsroutes naar het zuiden. Zoals: Onbegrensd fietsen naar Barcelona, de Groene Route naar de Middellandse Zee, de Veloroute du Soleil. Ook de Provence is een populair fietsgebied met als hoogtepunt de Witte Reus met de naam Mont Ventoux.
        Voordeel is dat veel fietsers ook buiten het absolute hoogseizoen er op uittrekken.

        • In de nieuwe generatie TGV's die voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024 op de rails moeten staan komen per stel 8 fietsplaatsen. Vaak bestaat een TGV in Frankrijk uit twee stellen, dus per trein 16 fietsplaatsen. Bovendien kunnen in de vakantieplaatsen tijdelijk extra fietsplaatsen worden gecreëerd.

        • neem contact met Jan Wagtendonk van http://www.fiets-mee.nl
          Voorheen deed hij de fietsboekingen van de Treinreiswinkel, maar tegenwoordig heeft hij zijn eigen bedrijf. Hij heeft het nu wel ontzettend druk.

        • Het gaat natuurlijk om het bepalen hoe je het vloeroppervlak van een trein indeelt. Dat kan op veel verschillende manieren. Bij een recentelijk artikel op deze site was volgens mij de consensus dat ligplaatsen het goed doen in een nachttrein. Dan lijkt het me logisch om meer ligplaatsen te creëren. Daarnaast lijkt me dat hetzelfde materieel ingezet wordt in de zomer en de winter en het lijkt me dat in de winter niemand zijn fiets meeneemt naar wintersport.

          En iemand die zijn brood verdient met het verkopen van fietstickets zal natuurlijk altijd ijveren voor meer fietsplaatsen in de trein.

        • @joost2: je hebt gelijk. In de winter kan er overigens wel vraag zijn naar extra ruimte voor ski spullen enzo. Mijn inziens moet je geen ligrijtuig maken met fietsplekken. Wellicht wel een ouder zitrijtuig meenemen met bagage afdeling. Maar heeft niet de hoogste prioriteit.

        • Volgens de Treinreiswinkel die vele boekingen heeft gedaan voor de CityNightLine, waren het juist de fietsers, die meer comfort boekten in de nachttreinen, dus in de slaapwagens en de ligwagens en niet in de zitrijtuigen.
          In de nachtrein naar Bazel zijn de fietsplaatsen redelijk verdeeld over de trein. Veel van deze fietsplaatsen zijn voor de komende zomer volgeboekt.
          Gelukkig zien de DB, de NMBS, de SNCF en de ÖBB, SBB het belang van fietsenvervoer wel in. Er komen steeds meer fietsplaatsen in hun treinen.

        • @Joost2
          in de zomer ruimte voor fietsen. In de winter ski's en snowboards. De eigenaren slapen op de ligplaatsen of in de bedden.

        • Ik heb eens gezocht naar die faciliteiten die daarvoor nu zijn in de nachttrein. Alles staat daar gewoon open en blood. Ik vraag me af welke doelgroep daar gebruik van maakt. Als ik een goedkope fiets heb, dan huur ik wel iets op bestemming in plaats van die helemaal mee te zeulen. Een dure fiets zou ik nooit onbeheerd laten staan, terwijl ik zelf slaap. Om nog maar te zwijgen over ski's. Makkelijker wordt het niet voor criminelen.

        • @Joost
          Er worden veel dure vakantiefietsen in de trein vervoerd. Er zijn geen cijfers bekend over diefstal van fietsen vanuit de trein. Ik neem regelmatig mijn fiets mee in de trein en hoor ook van anderen dat er geen fietsdiefstallen bekend zijn. Wel zijn er regelmatig zakkenrollers en tasjesdief actief op treinen, maar blijkbaar vinden zij fietsen te groot om even gemakkelijk mee te nemen.

  • Hoe zou die trein moeten rijden? In Parijs zijn namelijk alleen maar kopstations. Of kun je er ook omheen rijden?

    Bovendien, wat zou de prijs moeten zijn? Als je kijkt naar bijvoorbeeld de Alpentrein van Treinreiswinkel zie je dat de prijzen bij zo'n seizoen trein erg hoog zijn, dus is het voor sommigen niet interessant.

    Over de eindbestemming: Je zou ook naar Briançon in de winter rijden. In de zomer misschien treinen splitsen in Avignon, een helft gaat naar Nice/Menton/Ventimiglia en de andere via Montpellier en Carcassonne naar Toulouse.

    • Het Parijs deel: je kan via de luchthaven rijden, als dat toegestaan is met niet-hogesnelheidstrein, dan rij je er om heen

    • Parijs kun je prima omheen: dat doet de Thalys naar Disney en die naar Zuid-Frankrijk ('s zomers) en de Franse Alpen ('s winters) ook.

    • Het is al ruim 150 jaar mogelijk om treinen om Paris heen te laten rijden. In eerste instantie via de Petite Ceinture, inmiddels gesloten, later via de Grande Ceinture. Nachttreinen via de Grande Ceinture waren normaal. Lang geleden heb ik zelf wel eens met zo'n nachttrein gereisd van Brussel naar Port Bou. Inmiddels bestaat ook de LGV Interconnexion Est, een hoge snelheidslijn die de verschillende van Paris uitgaande LGV's met elkaar verbindt.

    • Er zijn meerdere routes die naar Rome gaan, ook naar de Franse Alpen. Wellicht wil men via Luxemburg. Om Parijs heen is ook een spoorlijn, in hoeverre die 's nachts geopend is en in hoeverre daar nachttreinen over mogen, vraag ik mij af. Ik verwacht zelf via Luxemburg

      • Ik ben diverse keren via deze by pass ten oosten van Parijs langs gegaan. Ik vond de trein daar niet echt snel rijden, dus volgens mij is het geen HSL-spoor. Tijdens nachtelijke uren gaat in Frankrijk de stroom van het HSL-spoor af.

        • Bij mijn weten sluit het spoor rond Marne la Vallée vooral aan op HSL spoor, ook al kunnen treinen daar niet op hoge snelheid rijden. Bij mijn weten is dat spoor om Parijs heen ook relatief nieuw en bestond dat 50 jaar geleden niet. Ik vraag mij af of de treinen naar Zuid-Frankrijk destijds via Parijs gingen. Ik dacht het niet. Weet het niet zeker.

        • Heb gelezen dat tussen Marne la Vallée Chessy - Aeroport Charles de Gaulle TGV via LGV Interconnexion 210 - 270 km p/u maximaal wordt gereden.

          Als je het linkje leest lijkt de LGV berekend op 300 km p/u.

          Maar dat relatief kleine stukje tussen Marne la Vallée Chessy - Aeroport Charles de Gaulle TGV met 210 km p/u of 300 km p/u maakt relatief weinig uit.

          Op de Diabolospoorlijn kan in principe ook met 200 km p/u gereden worden. Maar er schijnt toch vooral met 160 km p/u gereden te worden. Ook met de Thalys. Beter voor het milieu vanwege minder energieverbruik.

      • Er hebben gedurende vele jaren nachttreinen gereden van Amsterdam naar Ventimiglia V.V.
        Deze treinen gingen via de oude lijn naar Brussel en Parijs. In Parijs om de stad heen richting Dijon en Lypn via het Rhônedal naar het zuiden. Dit traject zouden deze nachttreinen ook kunnen volgen.
        Er gingen ook Autoslaaptreinen van 's Hertogenbosch en Luik-Bressoux daar werden weer autorijtuigen aangekoppeld en vervolgens ging het via Namen en Charleroi en Maubeuge naar Parijs.

        • Klopt. Langs deze route ben ik zowel op 8 april 1970 als op 30 juni 1981 van Nederland naar Marseille gereisd.

    • Naar Briançon lijkt me niet zo handig omdat die lijn niet geëlektrificeerd is. Een locwissel midden in Frankrijk is nou niet bepaald snel, en bovendien zou een stukje diesel afbreuk doen aan het groene imago van de nachttrein. Naar Briançon rijdt trouwens al de Intercité van de SNCF, als Nederlandse reiziger is het dan mss interessanter om eerst naar Parijs te rijzen en daar op die trein naar Briançon te stappen.

      • Helaas is dat overstappen in Parijs van het ene station naar het andere een vervelend gedoe. Vooral met bagage

  • Ik hoop op succes maar wel met slaaprijtuige.
    Couchette rijtuigen is niet comfortabel reizen.
    Ik hoop dat de Talgo 4,5 en 6 kan gaan gebruiken. Veel succes.

  • Gezien het resultaat van GCTrip qua treinpaden was samenwerking van ES met deze zaak wellicht goed idee. En Ventimiglia via Frankrijk als keerpunt voor de Italie lovers?

  • Het idee is mooi, maar gezien de huidige resultaten is het de vraag of dit voorstel niet te hoog gegrepen is.

    Buitenlandse treinen door Frankrijk laten rijden, daar zullen ze nog een stevige dobber aan hebben gezien de houding van de Franse (spoorwegen) tegenover buitenlanders.

    Vraag is ook of er genoeg materieel is om te kunnen rijden.

    We kunnen altijd blijven dromen.

    • In het verleden werd de slaaptrein van Brussel-Zuid naar Portbou door NMBS gereden, maar het zou inderdaad nu een probleem kunnen geven. De tijden in spoorwegland zijn veranderd en de grote Europese ‘spoorfamilie’ bestaat niet meer.
      Ik maak me meer zorgen over een opleving van het virus.
      Slapen met een mondkapje lijkt me waardeloos en ik hoor vanuit de spoorwereld ook niets over HEPA-filters of UV-reiniging van airco- of verwarmingslucht.
      Dromen is leuk, duimen is misschien beter.

      • Talgo heeft wel aanpassingen aan de airco
        gedaan. Er hebben zelfs speciale treinen
        rondgereden om covid patiënten te
        transporteren.

        • In Spanje hakte Covid er flink in. Noodgedwongen moeten ze in Spanje aanpassingen maken.

          Goed dat Talgo daar voor zorgt.

    • Ik vraag me af of de SNCF ook zo gekant is tegen overduidelijk supplementair vervoer. Het is niets zoals le Frecce, een directe concurrent met de SNCF (althans, met Sunweb lijkt het een pakket reis, en is instappen in Frankrijk waarschijnlijk onaantrekkelijk). Dit is letterlijk een soort toeristenchartertrein uit Nederland, en heeft ongeveer nul impact op het monopolie. Misschien staan ze daarom inschikkelijker in de zaak.

    • De Franse (en Belgische) overheid maakt nu wel serieuzer werk van de liberalisering van het spoor dan de Nederlandse overheid. Laatstgenoemde probeert vooral de invoering van het nieuwe Europese spoorpakket te saboteren, terwijl de SNCF zich aan het opmaken is voor concurrentie met de TGV (en als een malle zoveel mogelijk oud materieel naar de sloop te brengen om verkoop te voorkomen: eigenlijk een bedreiging voor de democratie). Dus over de Franse factor hoeven we ons geen zorgen te maken.

  • Eerst maar materieel vinden en gereed maken.
    Daarna zou het wel leuk zijn.

  • Weer zo'n charterding met allerlei speciale voorwaarden.

    Zorg eerst nu maar eens voor gewoon openbaar vervoer, waar gewone
    kaartjes geldig zijn (met bijbehorende rechten), en waar je niet al
    maanden van te voren voor hoeft in te tekenen (en betalen). Dat is niet
    moeilijk en je haalt niet al die nadelen van vliegtuigverkeer binnen.

    Hildebrand, even goede vrienden: maar, kun je misschien wat
    realistischer zijn over dit soort besloten vervoer? Dit is weinig anders
    dan een school of bedrijf dat een trein afhuurt voor een uitje. Behalve
    dat je dan, als je heel lief betaald, mee mag. Het minste wat je m.i.
    kunt doen, is het woord "charter" in de titel opnemen. Dan weten lui
    als ik, die gewoon op een normale manier met de trein willen, ten minste
    meteen dat het gejubel niet geheel op z'n plaats is.

    • Ik ben blij met ieder initiatief en met iedere ondernemer die zijn nek durft uit te steken in deze moeilijke tijden. Voor mij heeft dit zeker nieuwswaarde op Treinreiziger.nl
      Bij gedurfde initiatieven is nu eenmaal de kans aanwezig dat het niet lukt. Daarom juist mijn respect voor deze initiatiefnemers. Met zeurkousgedoe komen we niet vooruit.

      Het zou beter echter zijn als de regeringen van Nederland, België, Frankrijk en Spanje, de spoorwegmaatschappijen NS,NMBS/SNCB, SBCF en de RENFE en de betrokken railbeheerders de koppen bij elkaar staken om te komen tot een een samenhangend net van snelle dagtreinen en comfortabele nachttreinen naar het zuiden via Nederland, België en Frankrijk. De benodigde infrastructuur ligt er voor het overgrote deel.

      • Ik vind een besloten trein echt geen verbetering. Daar kan ik niet
        zomaar in instappen, daar zijn de gewone kaartjes niet in geldig, en ik
        moet maar hopen dat het allemaal een beetje redelijk is geregeld bij een
        vervoerder die ik nooit echt zal kennen (want ik maak niet bepaald elke
        dag zulke reizen).

        Wat jij "beter" noemt, noem ik het minimum. Daarvoor zijn de
        grote vervoerders er immers: om een basisdienst aan te bieden. Voor mij
        horen eenvoudige slaaptreinen daar gewoon bij. Commerci"ele
        aanvullingen zijn leuk, maar dat is extra. Dat er nu op een verbinding
        waar veel op wordt gereisd, heel misschien pretty-please een
        (waarschijnlijk besloten) commercieel slaaptreintje komt, ter vervanging
        van nota bene het vliegtuig, is in dat licht een zwaktebod. Er is immers
        niet eens een basisdienst!

        Nieuwswaarde? Misschien. Een zwaktebod kan zeker wel nieuwswaarde
        hebben. Maar positief is het in dat geval niet...

    • Ik zou bijna zeggen je doet je naam eer aan. 🤪 Maar zonder dollen: of het een charter trein wordt is helemaal niet duidelijk. Die conclusie is veel te vroeg.

      • Ben ik eens een keer wat milder, wordt er meteen naar m'n nick gewezen.
        Dat moet ik dus maar eens wat vaker doen =)

        (Vroeger zeurde ik extra veel om maar geen vijanden te maken.
        Tegenwoordig is m'n kritiek behoorlijk direct en dan zijn veel mensen
        niet meer zo lief. Die willen kitiek immers best accepteren, zolang het
        maar niet al te terecht in de oren klinkt...)

        Wat betreft het chartergehalte: we wachten af. Ik wordt graag positief
        verrast.

  • Ik ben jaren geleden vanuit parijs montparnasse met de nachttrein naar Barcelona gereisd. In latour de carol overstappen en heerlijk in de frisse ochtend met met de Spaanse trein naar Barcelona! Vertrekken om 21.00 uit Parijs en om 9.00 in Barcelona. Gewoon een zitplaats genomen want die is leeg. Bovendien een aangenaam tarief. Ik weet niet of dat nu nog kan!

    • Ja hoor, er hangen maar drie wagons aan de locomotief als je aankomt in Latour de Carol, maar het is nog steeds helemaal mogelijk. Op een groot deel van de Spaanse lijn is het spoor zelfs gelegd met dwarsliggers die voorbereid zijn op 1435mm spoorbreedte. Of dat ooit gaat gebeuren is maar de vraag, maar het kan allemaal wel.

    • Ja, er gaat nog wel een nachttrein vanaf parijs die kant op, inderdaad vrij goedkoop. Maar volgens mij haalt hij Barcelona niet. Bij Toulouse of Narbonne moet je tegenwoordig volgens mij in de ochtend rond 06-07:00 overstappen op een reguliere treindienst naar Barcelona.

      Ik zat eens te kijken, omdat ik naar Granada moet in September. Die reis red je niet overdag, dus moet je ergens overnachten. Dat kan dan net zo goed in de trein. Maar ik neig nu toch de nachtbus te nemen van Bordeaux naar Madrid, dat is uiteindelijk sneller.

  • Mooie nieuwe initiatieven om nieuwe nachtverbindingen te realiseren. Bourg ST Maurice is thans alleen nog met een zeer vroege SKi Thalys verbonden, wat voor het gros van Nederland, bijna niet te doen is. Als er meer verbindingen komen naar Zuid Frankrijk en Noord Spanje is het lastige overstappen op de Parijse kopstations voorbij. Port Bou en Ventigmiglia kenden vroeger ook directe nachtverbindingen, dus weer een revival van oude treinverbindingen. Fietsvervoer zal een mooi idee zijn, dat deden ze vroeger ook al, maar ook deelfietsen als extra bij aankomst op nieuwe of hernieuwde bestemmingen zullen het aanbod van reizigersgroei alleen maar stimuleren. Denk maar aan een OV fiets idee, wat hier in Nederland al meer dan een succes is, zal in het buitenland toch ook kunnen? Zet dat ook in de info, net als aansluitingen op ander OV verkeer, zodat je niet lang zoeken moet naar tram, bus, metro of aansluitende trein. Naarmate de Covid maatregelingen minder worden ( wel of geen verplicht koffiefilter of mondmasker) en dit ook bij de reisinfo wordt verteld, dan voorspel ik een mooie tijd voor de huidige en nieuwe (nacht) treinverbindingen!

Share

Recent Posts

Trein naar Berlijn, vanaf € 10 met GoVolta: een betaalbare reiservaring

Vanaf 1 mei 2024 wordt reizen naar Berlijn een stuk toegankelijker en betaalbaarder dankzij de…

20 uur terug

Denkend aan Zwitserland of liever Reizend naar Zwitserland?

Terwijl het televisieprogramma "Denkend aan Zwitserland" van Omroep Max de harten van vele Nederlanders verovert,…

1 dag terug

Vakantie Zwitserland per trein? Tips en tricks

Zwitserland, bekend om zijn adembenemende landschappen, knusse bergdorpjes en efficiënte treinnetwerk, is de perfecte bestemming…

1 dag terug

Nieuw vervoersplan bij extreem winterweer moet ervoor zorgen dat deel van alle treinen kan blijven rijden

Een nieuw collectief vervoersplan van treinvervoerders moet ervoor zorgen dat zo'n 15 procent van alle…

2 dagen terug

Bijna helft van alle IC Direct-treinen op HSL vertraagd door werkzaamheden en problemen op spoor

De afgelopen maand was 47 procent van alle IC Direct-treinen op de HSL (Breda-Rotterdam-Amsterdam) vertraagd,…

3 dagen terug

Reserveren verplicht voor de ICE Amsterdam – Frankfurt / Basel

Wil je met de trein naar Duitsland? Als je gebruik maakt van de ICE Amsterdam-…

3 dagen terug