Nachttrein naar Praag: alle details op een rij

Heb je ooit gedroomd van een reis naar Praag, maar zag je op tegen de lange treinreis of lange autorit? Dan is er nu een oplossing: de nachttrein naar Praag van European Sleeper. Deze nachttrein rijdt drie maal per week. Vanuit Nederland kun je instappen in onder andere Roosendaal, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Amersfoort en Deventer.

Bijzonder is dat dit geen initiatief is van de Nederlandse, Duitse of Tsjechische spoorwegen, maar een particulier ondernming. European Sleeper is een coöperatie van en voor treinreizigers. De nachttrein naar Praag rijdt sinds maart 2024. Je kunt behalve in Nederland ook in België opstappen want de trein begint in Brussel Zuid, en rijdt vervolgens via Antwerpen naar Nederland. In de nachttrein zijn verschillende typen rijtuigen. Tickets zijn te koop via European Sleeper.

Treinrondreis biedt pakketreizen aan met de nachttrein. De heenreis is per nachttrein. In Praag verblijf je dan in het goed gewaardeerde Grandium Hotel. De terugreis gaat vervolgens per dagtrein, met overstap in Berlijn. Zie: Stedentrip Praag per Nachttrein.

Slaapplaatsen (slaaprijtuig)

Voor wie comfort en privacy hoog in het vaandel draagt, zijn de slaapplaatsen de ideale keuze. In elke coupé kunnen drie bedden gecreëerd worden. De coupés worden daarom aangeboden als single, double of triple. De coupé, die van binnen af te sluiten is, beschikt over een wastafel, terwijl de toiletten zich elders bevinden.

Overdag is de coupé uitgerust met zitplaatsen en een tafeltje, ‘s nachts wacht een comfortabel opgemaakt bed met fijn matras, dekbed, hoofdkussen en lakens. Reizigers in deze coupés kunnen beschikken over een handdoek en toiletartikelen, een oplaadpunt voor apparaten en een klein ontbijt. Een coupé kun je ook gedeeld boeken, dan zijn er women-only plaatsen beschikbaar. Extra drankjes en snacks zijn tegen betaling beschikbaar.

Slaapcoupé in de nachtopstelling

Slaapcoupé in de dagopstelling

Ligplaatsen (ligrijtuig)

Als een middenweg tussen comfort en budget heeft de slaaptrein naar Praag ook ligplaatsen. Overdag dienen deze coupés als zitplaatsen en ‘s nachts als ligplaatsen. De standaardoptie biedt plek aan zes personen. Deze coupés zijn vrij ruim, maar ook vrij oud. Ze hebben geen airco. Alle reizigers krijgen een deken, laken en hoofdkussen en er is een stopcontact. De ligplekken in het ligrijtuig zijn vrij hard. De coupé kan zowel privé als gedeeld geboekt worden.

Een losse ligplek op de route Rotterdam – Praag of Amsterdam – Praag is te boeken vanaf 69 euro. Een privé coupé is al te boeken vanaf 229 euro.

De nachttrein naar Praag heeft ook zogenoemde comfort coupés in het ligrijtuig. Deze rijtuigen hebben wel airco en bieden plek aan maximaal vijf personen, en ook hier zijn de ligplekken vrij hard. De onderste twee ligplekken zijn vrij smal, circa 60 centimeter breed. Ook deze coupés kunnen privé geboekt worden en bieden een women-only optie. Ook hier is voor iedereen een deken, laken en hoofdkussen inbegrepen. Was- en toiletruimtes zijn op de gang. Mineraalwater is inbegrepen en ontbijt is beschikbaar tegen een extra vergoeding. Een privé comfort standaard is op de route Amsterdam – Praag beschikbaar vanaf 279 euro. Een gedeelde ligplek is beschikbaar vanaf 89 euro, via European Sleeper.

Goed om te weten, maar dat geldt eigenlijk ook voor het slaaprijtuig (en ook voor andere nachttreinen): de kussens in de nachttrein zijn vrij klein en bieden veel minder comfort dan een kussen thuis of in een hotel.

Zitplaatsen (zitrijtuig)

Voor de budgetbewuste reiziger zijn er de zitplaatsen. Elke coupé heeft zes zitplaatsen en kan ook privé geboekt worden. Een zitplaatsreservering is inbegrepen en toiletten zijn beschikbaar op de gang, ook hier is het ontbijt niet inbegrepen. Een plek in het zitrijtuig is beschikbaar vanaf 39 euro per persoon. Een privé coupé is te boeken vanaf 129 euro.

Het ontbijt is voor 14 euro per persoon bij te boeken, en bestaat uit een pakje sap, kopje warme drank, een houdbare croissant en een kopje yoghurt. De doos op de foto is al leeggehaald, flesje water is inbegrepen, maar staat los van het ontbijt.

Tarieven nachttrein Brussel – Amsterdam – Praag

Bij de European Sleeper hangen de tarieven voor een reis af van verschillende factoren. Ten eerste speelt de route een rol; instappen in België kan bijvoorbeeld leiden tot een iets hogere prijs, terwijl een reis die eindigt in Berlijn in plaats van Praag mogelijk minder kost.

De dynamiek van vraag en aanbod heeft ook een significante invloed op de prijs. Op dagen waarop een hogere vraag wordt verwacht, zoals vrijdagen, kunnen de tarieven stijgen. Doordeweeks, zoals dinsdagen en woensdagen, kun je makkelijker goedkope tickets vinden. Tijdens de vakanties betaal je vaak al snel meer.

Daarnaast zijn er de tariefvoorwaarden die impact hebben op de prijs van het treinkaartje naar Praag. Niet-annuleerbare tickets zijn meestal het voordeligst. Wil je echter meer zekerheid en de optie hebben om je ticket te kunnen annuleren, dan is dat ook mogelijk tegen een hogere prijs. Natuurlijk speelt ook mee welk rijtuigtype je kiest. Een plekje in het zitrijtuig naar Praag is een stuk goedkoper dan in het slaaprijtuig. Treintickets kun je kopen via de website van European Sleeper, of boek je pakketreis voor een stedentrip Praag via Treinrondreis.

Dienstregeling nachttrein Brussel – Praag

Let op, vanwege werkzaamheden wordt de dienstregeling regelmatig aangepast. De getoonde dienstregeling is een indicatie. De nachttrein naar Praag rijdt maandag, woensdag en vrijdag. Voor de terugreis kun je instappen op dinsdag, donderdag en zondag.

Heenreis (ma, wo, vr)Terugreis (di, do, zo)
StationVertrekStationVertrek
Brussel Zuid19:22Praag hl. N.18:04
Antwerpen Centraal20:01Praha Holešovice18:14
Roosendaal20:44Ústí nad Labem hl.n.19:21
Rotterdam Centraal21:22Děčín hl.n.19:39
Den Haag HS21:42Bad Schandau19:59
Schiphol Airport22:11Dresden Hauptbahnhof20:30
Amsterdam Centraal22:34Dresden Neustadt20:37
Amersfoort Centraal23:12Berlin Ostbahnhof22:45
Deventer23:52Berlin Hauptbahnhof22:56
Bad Bentheim1:10Bad Bentheim4:00
Berlin Hauptbahnhof6:18Deventer5:09
Berlin Ostbahnhof6:27Amersfoort Centraal5:46
Dresden Neustadt8:20Amsterdam Centraal6:26
Dresden Hauptbahnhof8:29Schiphol Airport
Bad Schandau8:56Den Haag HS
Děčín hl.n.9:18Rotterdam Centraal7:27
Ústí nad Labem hl.n.9:37Roosendaal8:12
Praha Holešovice10:45Antwerpen Centraal8:43
Praag hl. N.10:56Brussel Zuid9:27

Geniet van het Uitzicht: langs de Elbe

Meestal kun je bij een nachttrein niet genieten van het uitzicht. Dat is anders bij de nachttrein naar Praag want het mooiste deel van de route (Dresden – Praag) leg je in de ochtend of avond af. De trein rijdt hier langs de Elbe, en dat levert een prachtig uitzicht op.

This post was last modified on 23 april 2024 21:02

Share

Recent Posts

Bizarre beelden: hoog water hindert (trein)verkeer naar Zermatt

Zwitserland kampt met overstromingen door hevige regenval en smeltwater. Vanwege de weersomstandigheden is het treinverkeer…

9 uur terug

Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan…

17 uur terug

Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt…

1 dag terug

Vervoerregio Amsterdam steekt 111 miljoen in toegankelijkheid ov

De Vervoerregio Amsterdam gaat in drie jaar tijd in totaal 111 miljoen euro steken in…

3 dagen terug

Deze week wordt er gewerkt (met een zachte G) aan het spoor tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg/Boxtel

Door werkzaamheden bij Vught rijden er van dinsdag 18 juni t/m zondag 23 juni geen…

4 dagen terug

Trein Hengelo – Bielefeld valt nog steeds vaak uit

Nog steeds valt de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld veel vaker uit dan gemiddeld. Dit…

4 dagen terug