Nieuwe brug in Rotterdam krijgt tramverbinding
Over de nieuwe stadsbrug tussen Rotterdam Noord en Zuid gaat een tram rijden. Dat hebben de gemeente Rotterdam, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de ministeries voor Infrastructuur en Waterstaat en voor Volkshuisvesting besloten.
De nieuwe brug, die nog geen naam heeft gekregen, wordt – naast de Erasmusbrug en de Willemsbrug – de derde Rotterdamse brug over de Nieuwe Maas. Aan de noordkant begint de brug bij de Nesserdijk in Kralingen, aan de overkant komt de brug uit bij de Olympiaweg nabij stadion De Kuip. De bouw moet volgens plan tussen 2030 en 2035 beginnen.
Ook nieuw treinstation bij De Kuip
In het project voor de nieuwe stadsbrug zit ook de bouw van het nieuwe treinstation Stadionpark bij stadion De Kuip. Nu de keuze is gemaakt voor een tram over de brug, gaat het projectteam Stadsbrug samen met ProRail het ontwerp maken voor het nieuwe treinstation. Er komen nieuwe sporen, tramhaltes en een oversteek over de sporen en de stationsomgeving. De brug en het ov zijn belangrijke voorwaarden voor de bouw van ongeveer 30.000 nieuwe woningen aan de oostkant van Rotterdam.
In vijftien minuten van Kralingse Zoom naar Zuidplein
De tram moet reizigers binnen vijftien minuten van ov-knooppunt Zuidplein naar ov-knooppunt Kralingse Zoom brengen. Voor de brug was er de keuze voor een tram of een snelle bus over een vrije busbaan. Ov-experts, wijkraden en bewoners gaven de voorkeur aan een tram. Wethouder Tim Versnel van Rotterdam zegt blij te zijn dat ’alle partijen eensgezind voor de tram kiezen’. ’’De tram past bij het karakter van Rotterdam, het past goed in het bestaande ov-netwerk, biedt meer capaciteit en is makkelijker uit te breiden als het aantal reizigers in de toekomst groeit.”
Op de nieuwe brug zal ook plek komen voor fietsers, voetgangers en autoverkeer.
(c) Treinreiziger.nl
Ik vraag me af hoe de RET dit traject in een kwartier gaat afleggen met trams.
Nu doet de metro er 20 minuten over, waarvan 4 minuten overstaptijd op Beurs. Dat is dus 16 minuten zuivere rijtijd. Het lijkt me dat een tram zoiets moeilijk haalt, ondanks de waarschijnlijk kortere afstand van de nieuwe verbinding. Misschien zou het lukken via de Breeweg en de Strevelsweg?
De tram moet een gemiddelde snelheid van 24km/u halen voor die reistijd. De tram in Utrecht haalt nu ruim 27km/u tussen de haltes Jaarbeurszijde en P+R Westraven, dus met een volledig vrije trambaan zonder onnodig scherpe bochten is het niet ondenkbaar.
In Amsterdam gaat de tram op sommige routes denk ik rond de 50km/u of sneller.
Tussen Lelylaan en meer en Vaart gaat ie echt snell.
En op sommige andere routes
Het gaat om de gemiddelde snelheid, niet op de topsnelheid. Dus inclusief halteren, wachten voor verkeerslichten en afremmen voor bogen en wissels. Zelfs metro’s blijven gemiddeld zo rond de 30 à 35km/u steken ondanks een veel hogere topsnelheid. Alleen de RandstadRail tussen Rotterdam en Den Haag haalt een gemiddelde van 50km/u op het stuk tussen Meijersplein en Leidschenveen.
De afstand tussen Kralingse Zoom en Zuidplein is met de nieuwe tramverbinding fors korter, ongeveer 6 km; met de Metro is het 8 km. Dat is nu ook juist de bedoeling van deze nieuwe verbinding; korter en dus sneller. Plus dat de vervoersstroom buiten het drukke centrum omgaat.
Laten we leren van het verleden: Géén bus of tram over de nieuwe brug Alléén een metro heeft voldoende capaciteit (max frequentie per 2 minuut) om grote groepen forenzen te vervoeren.
Stop dom denken en kies voor slim!
Misschien rijden de trams met minstens 70 km/u en met gekoppelde tramstellen om voldoende capaciteit te genereren. Metro’s, hebben voldoende capaciteit, daar was ooit sprake geweest voor een derde oeververbinding, maar die is natuurlijk duurder en schijnbaar moeilijker in het straten patroon van de stad in te plannen en de route te wijzigen dan een tram. Een metro was ook ooit gepland van Zuidplein naar Ridderkerk, maar dat ging niet door en kreeg Ridderkerk een tram.
SPOOK
Ook ligt er onder NS station Lombardije nog een SPOOK METRO halte met liftschacht en perrons, zag ik op YouTube en ligt er nu ongebruikt bij en er waren meer Metro verbindingen die niet gerealiseerd zijn in Rotterdam zoals een doortrekking van Spijkenisse naar Hellevoetsluis, men koos voor onder andere verdichting rondom de stations en Holy, maar die zijn of vertramd of kreeg in Spijkenisse De Akkers de eindhalte.
De Rotterdamse stadstrams type Citadis 302 van Alstom zijn smal en hebben een 1+2 zitplaats indeling, terwijl de Utrechtse en Haagse Regio Citadis 2+2 zitplaats indeling en dus meer capaciteit.
Eén- of twee richting trams
EN naast de recente verbouwing van het Winkelcentrum Zuidplein en omgeving zal er dus een tramhalte moeten worden aangelegd, maar de vraag is waar en worden het één- of twee richting trams, dat laatste heeft als voordeel dat men geen keerlus hoeft te maken en is slechts kopmaken om weer verder of terug te rijden voldoende…
BRT
Als het een bus was geworden zou het een Bus Rapid Transit systeem moeten zijn zoals men die in o.a. Jakarta tegenkomt en wellicht in gelede uitvoering.
Dus mogen we ons opmaken voor een nieuwe brug en zal mij benieuwen: A) hoe die er uit komt te zien, en B) welke (bij)naam het krijgt, maar daar moeten we dus even menig nachtje voor slapen tot 2035…
Een Metro is domweg veel te duur. Gezien de beschikbare ruimte, met name in Zuid, zou een metrolijn alleen maar ondergronds kunnen, dus niet over een brug. De bedoeling van de brug is, dat er ook ander verkeer over heen kan; fietsers, voetgangers en auto’s, of eventueel lijnbussen. Daarnaast bied de brug de mogelijkheid om tramlijn 1 en of 11 door te trekken. Een brug is dus veel goedkoper en beidt een duidelijk grotere variatie aan vervoersoplossingen.
Heb vanuit een interne RET’er te horen gekregen, dat er een tramlijn 9 gereserveerd staat voor de nieuwe tramverbinding. Dit wordt dus waarschijnlijk geen doorgetrokken tramlijn 1, 7 of 11 maar een opzichzelf vrijstaande tramlijn, die als extra tramlijn wordt toegevoegd.
Uiteraard is de volledige route nog niet bekend, wellicht dat deze vanaf CS via Kralingen (Kralingse Zoom) naar Zuidplein gaat rijden?
Ben heel erg benieuwd hoe de routing van deze nieuwe tramlijn eruit komt te zien.
Aangezien het hier om een tangentiële lijn gaat, lijkt het me niet logisch dat een metro qua capaciteit noodzakelijk zou zijn. Het gaat hier ook om een betrekkelijk kort traject, met weinig mogelijkheden tot logische metro-verlengingen (bijvoorbeeld naar voorsteden), dus de snelheidswinst van een metro weegt niet op tegen de extra kosten.
Er zijn wel mogelijkheden tot verlengingen van de tram: er wordt al gesproken over een nieuwe tram in de verdere toekomst in het gebied rond de A16 ten noorden van Kralingse Zoom vanwege woningbouwplannen in dat gebied. Die zou dan gekoppeld kunnen worden aan het traject Zuidplein-Kralingse Zoom.
De omwonenden hadden liever een tunnel gehad en dan was de metro waarschijnlijk de verstandigste keuze geweest. Nu de keuze op een brug is gevallen is een tramverbinding waarschijnlijk toch de slimste. Een interessante column over deze keuzen is;
https://nieuwssite.duurzaam-mobiel.be/en-de-metro-werd-een-tram/
Als de brug er uiteindelijk ligt, zou het best wel eens een sneltram(Metro) kunnen worden.
Bij Kralingse Zoom over het metronet door naar station Alexander. Tussen Kralingse Zoom en de Nesserdijk is op de kaart ruimte voor een vrijliggend spoor. Na de brug en station de Kuip is er wat minder ruimte, maar zou die als normale tram kunnen rijden.
Denk niet dat er voor een sneltram (metro) voldoende geld beschikbaar is in het budget. Dan zou je dus op Zuid stations moeten aanleggen met een hoge instap, want de metro heeft op de rest van het netwerk alleen maar hoge instap perrons vanwege de voertuigen zelf. Dat wordt dus duurder. En daarnaast zou je of auto rijbanen moeten schrappen en die 2×1 maken zodat de sneltram meer ruimte krijgt voor een vrijliggende baan op de Strevelseweg, de auto baanen volledig verwijderen op de Strevelseweg en het trace volledig ov + fiets + voetgangers maken en automobilisten omleiden via andere wegen of je moet de sneltram ondergronds laten rijden vanaf Breeplein. Dus ik denk dat het een gewone tramlijn gaat worden met mogelijk twee richting trams die als sneltram gaat rijden over een groot deel aan vrijliggende trambanen.
Met de tram van Kr zoom naar Zuidplein?,op zuidplein en Kr Zoomheeft nog nooit een tram gereden.
Bus is veel goedkoper en sneller via busbaan.
De capaciteit van een bus is veel lager: als je veel vaker een bus moet laten rijden dan een tram zou moeten rijden, is het opeens niet meer zo veel goedkoper.
Zolang het traject grotendeels verkeersvrij is met flauwe bochten (wat gezien de ambitie van 15 minuten reistijd nodig zal zijn), lijkt het me niet dat een bus sneller zal zijn dan de tram.
Daarnaast hebben mensen over het algemeen een voorkeur voor een tram: een bus trekt gewoon minder mensen, ook al is de reistijd exact hetzelfde.
Ten slotte is een busbaan van asfalt, terwijl een tramsporen op gras kunnen liggen, wat mee heeft gewogen voor de keuze voor een tram.
De nieuwe brug begint bij de Nesserdijk in Kralingen, eindpunt van de huidige tramlijnen 1 en 11, bij de Esch, m a a r Metro station Kralingse Zoom is weliswaar een OV knooppunt voor bus en metro, maar heeft G E EN tramhalte, dus zal er eerst een tramlijn naar dit metro station moeten worden aangelegd of de huidige lijnen worden doorgetrokken alvorens het daarna de brug over de Nieuwe Maas kan oversteken naar Zuidplein.
…Gratis parkeren versus eiland bedrijf…
Metro station Kralingse Zoom biedt automobilisten naast de metro stations Slinge en Alexander in Rotterdam de mogelijkheid om de auto er GRATIS in de nabij gelegen parkeerplaats te parkeren, indien men daarna met het OV verder reist.
Aldus kunnen automobilisten t.z.t. dus hun auto hier g r a t i s parkeren en met de tram naar de Kuip gaan. Kijk maar op de website van de RET naar de gratis parkeer mogelijkheden in Rotterdam en handig als men ook nog als men een dagkaart van de RET erbij neemt hebben mijn broer en ik ervaren.
Als men het artikel zo leest zou men haast denken dat de nieuwe tramlijn een EILAND BEDRIJF is of wordt omdat het begin niet genoemd wordt en op Zuid niet aansluit op bestaande tramlijnen en dat zou uit onderhoudstechnisch oogpunt onverstandig en onpraktisch zijn. Stadion Feijenoord heeft wel een tramhalte en zal dus aangepast moeten worden.
Het kan ook zijn dat er alleen een verbindingslijn tussen Nesserdijk en Kralingse Zoom komt, waar passagiers dan p a s in Kralingse Zoom de tram in kunnen stappen voor een ritje naar Zuid.
Bedenkt dat er ook een verbindingsboog bestaat tussen Metro station Leuvehaven en Blaak om de Noord-Zuid en Oost West metro lijn met elkaar te verbinden, wat veel mensen niet weten overigens, zo’n verbindingsboog of lijn is dus niet nieuw in Rotterdam. Jaren geleden las ik in een artikel dat Rotterdam wel aan het overwegen was om een derde noord zuid metro lijn aan te leggen, alleen de plaats was onduidelijk en de lijnen A en B in zuidelijke richting doorgetrokken kan worden, maar nu wordt het toch een tram.
Ridderkerk heeft geen metro of tram wel de aanpalende Rotterdamse woonwijk Beverwaard waar thans tramlijn 3 rijdt van en naar Beurs en Rotterdam Centraal. Daar was weken sprake van, maar nog steeds niet gerealiseerd.
Er was toch een station bij de Kuip?🤔