fbpx

Nieuwe dienstregeling van start

13 dec 2009 18:35

Het spoorboekje 2010 is zondag 13 december van kracht geworden. Met de nieuwe dienstregeling heeft Amsterdam opnieuw een station erbij. Vanaf vandaag zijn Antwerpen en Rotterdam per Thalys slechts 30 minuten van elkaar verwijderd. De eerste rit verliep echter niet geheel vlekkeloos. 

Met de nieuwe dienstregeling wordt ook het Amsterdamse station Science Park in gebruik genomen. Dit station wordt echter bediend door slechts twee stoptreinen per uur; de overige stoptreinen stoppen niet in dit station. Vorig jaar werd Amsterdam Holendrecht geopend. 

De nieuwe dienstregeling staat vooral in teken van "sneller reizen". Op een aantal trajecten is de reistijd met enkele minuten verkort. Door de ingebruikname van het zuiderlijk deel van de HSL-Zuid is vooral Antwerpen, Brussel en Parijs sneller bereikbaar geworden. Vanaf Rotterdam rijdt de Thalys met 300 kilometer per uur richting Antwerpen. De eerste trein liep echter een vertraging op van ruim 30 minuten. Dat kwam door problemen met het beveiligingssysteem.  Als er geen problemen waren geweest, zou de reis Rotterdam – Antwerpen 30 minuten hebben geduurd.

Binnen Nederland zijn er ook een aantal reistijd verbeteringen. Zo gaan er tussen Schiphol en Lelystad intercity´s rijden. Dit was tot nu toe enkel in de spits. Tussen Groningen en Den Haag worden de intercity´s vijf minuten versneld. Het aantal extra treinen neemt maar mondjesmaat toe. Dat komt omdat het Nederlandse net vrij vol is.

Behalve de nieuwe treindienstregeling is er op tal van plaatsen ook een nieuwe busdienstregeling in gegaan. In Groningen en Drenthe is het busvervoer per vandaag overgegaan van Arriva naar Qbuzz. Op tal van plekken zijn er kleine en grotere wijzigingen.

Videofragment NOS: Thalys op hogesnelheid naar Parijs