fbpx
Foto: Stefan Verkerk

Nieuwe RegioExpres Arnhem – Winterswijk stap dichterbij

De RegioExpres tussen Arnhem en Winterswijk is een stap dichterbij gekomen nu Provinciale Staten in Gelderland op woensdag het inpassingsplan voor de uitbreiding van het spoor heeft goedgekeurd. Door het besluit blijft de planning dat de eerste RegioExpres in 2028 tussen Arnhem en Winterswijk rijdt.

De RegioExpres is een geplande sneltrein van Arnhem naar Doetinchem die vanaf Doetinchem als stoptrein verder rijdt naar Winterswijk. Nu rijdt Arriva alleen stoptreinen over het traject, dat met 21.000 reizigers per dag een druk regiotraject is. De RegioExpres gaat als extra trein over het traject rijden.

Volgens onderzoek straks minder treinherrie

In het inpassingsplan zijn de herrie van de treinen en de gevolgen voor het milieu van de extra treinen onderzocht. Omwonenden van het spoortraject vrezen dat ze meer last krijgen van lawaai en schade aan hun huis door trillingen. Voor de komst van sneltrein RegioExpres moet het bestaande spoor uitgebreid worden.

Volgens het inpassingsplan wordt de geluidsoverlast juist minder omdat het spoor wordt uitgerust met raildempers die het geluid van de treinen verminderen. Er gaan wel meer mensen last krijgen van trillingen maar volgens het onderzoek zijn die trillingen niet sterk genoeg om schade te veroorzaken aan huizen. Om bewoners te ontzien, zijn geplande werkterreinen en bouwwegen verplaatst.

Tijdswinst voor reizigers

De RegioExpres verkort de reistijd tussen Arnhem en de Achterhoek met dertien minuten. Door een betere aansluiting op de intercity’s naar de Randstad en Nijmegen loopt de winst in reistijd zelfs op tot 26 minuten.

Ook voordeel voor ICE’s

De uitbreiding van het spoor heeft ook voordelen voor de ICE’s die versneld kunnen worden, en voor de verbinding tussen Nijmegen en de Randstad. De kosten van het hele project bedragen naar verwachting 150 miljoen euro waarvan provincie en Rijk ieder de helft ophoesten.

Van 6 juni tot 17 juli is het nog mogelijk om beroep aan te tekenen tegen de plannen bij de Raad van State. In de voorlopige planning is een eventuele bezwaarprocedure al meegenomen. Spoorbeheerder ProRail moet voor de aanleg van extra spoor nog grond aanschaffen. Als ook de rest volgens plan verloopt, begint het werk in 2027 en rijdt de eerste RegioExpres in 2028.

(c) Treinreiziger.nl

4.2 6 stemmen
Artikel waardering
32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wim Lubbers
23 dagen geleden

Hoera! Eindelijk geen 28 minuten meer wachten in Arnhem op en van de IC uit uit Den Bosch.
Dat wil zeggen, toch ook in het weekend, hè?

Bestse
23 dagen geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

kunnen ze niet kijken of die hele ic Zwolle-Roosendaal niet met 10 minuten verschoven kan worden??
Ik wist niet af van die overstap, maar van de sprinter Eindhoven-Den Bosch op de IC naar Nijmegen is ook berucht. die is namelijk rond de 20 minuten! In de toekomst wanneer deze trein doorrijdt naar Vlissingen is de overstap op Roosendaal ook minder belangrijk!

Daan
23 dagen geleden
Antwoord aan  Bestse

Nee, want dan mis je de aansluitingen in zwolle, kom je in deventer in de knoop met de ic’s van twente naar de randstad én je zit met de stukken enkelspoor tussen deventer en olst, én bij ravenstijn. Plus de andere flessenhalsen (arnhem nijmegen, tilburg breda) waar het ook nog tussen moet passen

abel
23 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Vergeet de aansluitingen in Zutphen niet!

Wim Lubbers
23 dagen geleden
Antwoord aan  Bestse

Tussen Den Bosch en Zwolle kan makkelijk een halfuur af. Maar niet zolang je met 2 stukken enkelspoor zit: bij Ravenstein en Olst. Verder komt Zutphen met de huidige dienstregeling een perron tekort waardoor de IC richting Zwolle pas na vertrek van de IC richting Arnhem het station op kan. Daar moeten dan de treinen richting Apeldoorn, Winterswijk en Oldenzaal weer op wachten.

Antoine BERBEN
23 dagen geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

@ Wim Lubbers: die twee stukken enkelspoor zitten er nu nog en ik las nog niets over het opheffen van het stuk enkelspoor aan de Wijchense kant tot aan de Maasbrug.

Wim Lubbers
23 dagen geleden
Antwoord aan  Antoine BERBEN

@Antoine,
Ik beweer nergens dat de stukken enkelspoor verdwijnen. Dat moet je nog maar eens teruglezen.
Wat ik begrepen vindt ProRail spoorverdubbeling niet nodig. Die komen niet verder dan lagereschoolsommetjes: als een van de twee treinen later vertrekt kunnen ze elkaar op een stuk dubbelspoor passeren. Als het aan ProRail lag was half Nederland nog enkelspoor.

Peter
23 dagen geleden

Als het artikel nou ook zou benoemen *wat* en *waar* er aanpassingen aan het spoor gaan plaatsvinden… 😉

Laatst bewerkt op 23 dagen geleden door Peter
Michiel
23 dagen geleden
Antwoord aan  Peter

Voornaamste aanpassing zal zijn dat het straks tot en met station Doetinchem De Huet dubbelsporig wordt. Er blijft een klein stukje enkelspoor over tussen De Heut en Doetinchem, waarschijnlijk omdat het verdubbelen van de spoorbrug te duur is.

Bert Sitters
21 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

Voor brug van de A18 was wel geld. Die is daar niet beperkt tot slechts een rijstrook.

visseling
23 dagen geleden
Antwoord aan  Peter

Ervaringsweetje uit de makelaarswereld: dat soort klachten-en die komen echt altijd bij elk plan van elke overheid mbt bouwen etc.: eigen huis bezitters. Altijd als de dood voor misschien wie weet wellicht mogelijke schade aan hun veels te dure eigendom-dat er ook vooral is om nog lekker verder in waarde te stijgen. Schrijft deze ook eigenhuis=klein flatje bezitter.
Da aanpassingen komen dus waar de meeste huizeneigenaren hun sreuwerd opentrekken. OF als er weer ´s een lokalepartij is die fel is op deze stemmentrekkers.

Martijn
23 dagen geleden

Nu nog een boog om vanaf Nijmegen rechtstreeks “linksaf” te mogen naar Ede!

Erno-Berk
23 dagen geleden
Antwoord aan  Martijn

Denk dat de boog bij Oosterbeek een flinke verslechtering kan betekenen voor het spoorvervoer. Van Nijmegen direct naar Ede en Utrecht zou hooguit 2x per uur worden aangeboden, in tegenstelling tot de huidige 4x per uur via Arnhem. Bovendien is er een forse vervoersstroom Nijmegen-Arnhem(-Doetinchem) en die verbinding gaat er fors op achteruit als er een directe trein Nijmegen-Ede-Utrecht komt zonder stop in Arnhem.

Michiel
23 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Inderdaad, tenzij je Arnhem – Nijmegen viersporig maakt (wat peperduur zal zijn vanwege de spoorbruggen en het tracé door dichtbebouwd gebied) zou zo’n boog een onmogelijke puzzel in de dienstregeling opleveren waar waarschijnlijk meer mensen nadeel van ondervinden dan voordeel. En zelfs met viersporigheid is het de vraag of zo’n verbinding wel rendabel is.

Laatst bewerkt op 23 dagen geleden door Michiel
Daan
23 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

Nou ja, vanwege hoe druk het spoor gebruikt wordt zou je eigenlijk utrecht-arnhem-nijmegen en utrecht-den bos-boxtel (en eigenlijk ook woerden-gouda) allemaal viersporig moeten maken.

Maar ja dat kost allemaal flink geld. En vooral arnhem nijmegen en utrecht-den bos zijn duur door de bruggen die nodig zijn.

Bert Sitters
23 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

Of weer een spoorbrug bij Rhenen bouwen en een directe Intercity via Utrecht -Veenendaal – Nijmegen. Als je Arnhem – Doetinchem elektrificeerd en geheel dubbelsporig maakt kunnen intercity’s via Utrecht naar Arnhem doorrijden tot Deutekom.
Niet meteen afdoen met dooddoeners: “Dat lukt nooit, of daar is geen geld voor.” Gewoon vrijuit denken volgens de filosofie van Jules Verne: het onmogelijke mogelijk. Dit is een forum voor treinreizigers en niet voor aan hun stoel vast gekleefde ambtenaren.

Bert Sitters
23 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

Puzzels zijn er om op te lossen. Hoe moeilijker de puzzel, des te groter de uitdaging.

Bert Sitters
23 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

Je kunt de Sprinters tussen Arnhem en Nijmegen ook vervangen door lightrail. Er zijn tussen de Rijn en de Waal zovel woonkernen ontwikkkeld, dat deze beter bediend kunnen worden door lightrail. Trouwens, de Stadsregio Arnhem-Nijmegen leent zich voor de ontwikeling van een lightrailnet. Op de John Frostbrug in Arnhem en de Waalbrug van Nijmegen kan het autoverkeer ruimte inleveren voor lightrail. Er kan dan ook een lightrailtak komen langs de N235 van Nijmegen naar Kleef. Die route is veel korter dan het voormalige spoortje via Groesbekistan.
Kijk met een beetje fantasie naar de tram van het Franse Straatsburg die de Rijn oversteekt naar het Duitse Kehl.

Annemiek
23 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Krijgen we nu naast de Krabbenbos-lijntjes ook de Sitters-plannen, voor projecten die toch nooit worden uitgevoerd?

Bert Sitters
22 dagen geleden
Antwoord aan  Annemiek

Het zijn geen “plannen” maar dagdromen op een sombere Hemelvaartsdag. Soms moet een mens zijn fantasien de vrije loop laten gaan.
Zonder brainstorm gebeurt er vaak niks.

Bert Sitters
23 dagen geleden
Antwoord aan  Martijn

Het gaat hier over een RegioExpes van Arnhem naar Deutekom.

Andre
21 dagen geleden
Antwoord aan  Martijn

Herstel de spoorbrug rhenen-kesteren , dan heeft nijmegen weer zijn directe spoor met utrecht terug van voor de oorlog

S Poor
23 dagen geleden

Mooie ontwikkeling! Nu de rest van de provincie een degelijke dienstregeling. Want anders zou ik toch echt willen voorstellen om de NS van alle sprinters in de provincie te halen en het aan te besteden. Ik ben geen fan van aanbestedingen, maar Arriva biedt wel een veel betere dienstregeling van de NS in de provincie doet.

Arjan krabbenbos
23 dagen geleden

Als de regionale sneltrein er komt kunnen Doetinchem en de plaatsen naar Winterswijk die er tussen liggen nog sneller zonder extra overstap verbonden worden. Alleen zal station Doetinchem De Huet een extra perron en spoor moeten krijgen, net als het station Emmen Zuid aan de Arriva spoorlijn Zwolle Emmen v.v. Apeldoorn heeft ook een doorgaande sneltrein welke na Zutphen stoptrein wordt van en naar Winterswijk. De trein Oldenzaal , Zutphen zal moeten worden doorgetrokken als stoptrein naar Apeldoorn, zodat de tussengelegen stations ook een betere verbinding krijgen voorbij Zutphen, waardoor er nog een extra overstap vermeden kan worden.

Bert Sitters
23 dagen geleden
Antwoord aan  Arjan krabbenbos

Emmen ligt niet aan de lijn Arnhem-Winterswijk.

Bert Sitters
22 dagen geleden
Antwoord aan  Arjan krabbenbos

Er ging ooit een trein van Winterswijk naar Duitsland.Wellicht een nieuw grensboemeltje-idee? Hahaha.

Bert Sitters
23 dagen geleden

Met 21.000 reizigers per dag werd dat wel hoog tijd.
Waarom niet meteen dubbelspoor en elektrificatie tussen Arnhem en Deutekom?
De snelweg A18 ligt hier al vele jaren. Zoals vaak hobbelt het spoor er achteraan.

Mark H
23 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Of elektrificatie tot aan Winterswijk, kan ook de Regio Express straks daar gebruik van maken

Michiel
23 dagen geleden

Alle documenten zijn trouwens te vinden op https://gelderland.stateninformatie.nl/modules/19/Statenstukken/1032390
Met 63 bijlages waaronder een bijlage van 68 pagina’s over het geluid van het omklappen van een wissel. Ik begin wel te begrijpen waarom dit soort projecten zo’n lange voorbereidingstijd nodig hebben in dit land.

Travelmarcel
23 dagen geleden

Ik heb begrepen dat deze RegioExpres niet op Arnhem Velperpoort gaat stoppen. Dat lijkt me jammer, omdat je daar al.dicht bij het centrum van Arnhem bent. Voor Arnhem Centraal moet je dan eerst verder meerijden, en dan weer een eind terug (lopen, met de bus, of met de stoptrein) als je in het oostelijke deel van Arnhem (centrum of algemeen) wilt zijn. Hier in Groningen stopt de sneltrein vanuit en naar Winschoten ook op Groningen Europapark. (een station vóór Groningen Hoofdstation) , wat heel handig is voor als je in het zuiden van Groningen-stad moet zijn.

Bert Sitters
23 dagen geleden
Antwoord aan  Travelmarcel

Het wordt een RegioExpes en geen “regioboemel”!

Andre
21 dagen geleden

Volgens mij is knooppunt arnhem Oost de bottleneck, wordt dat aangepast (met provinciaal geld)?