fbpx
InterRail
Foto: Kike Fernandez/Shutterstock.com

Nieuwe ronde voor gratis InterRail 18-jarigen

18 okt 2018 14:38

Achttienjarigen uit EU-landen maken binnenkort weer kans om gratis door Europa te reizen. Afgelopen zomer konden al zo’n 15.000 jongeren een trip maken met een gratis InterRail pas. Deze keer zijn er 12.000 tickets te vergeven. Voor de eerste ronde kwamen meer dan 100.000 aanvragen binnen. Ongeveer één op de tien kwam uit Nederland, waarvan er 501 werden toegekend.

Gratis InterRail aanvragen vanaf 29 november

Vanaf  29 november gaat de tweede ronde van start.  Aanmelden kan vanaf dan via deze pagina. Achttienjarigen hebben dan tot 11 december om een poging te wagen. Wie nog geen achttien is, maar later dit jaar achttien wordt, kan ook meedoen. Om in aanmerking voor het zogenoemde DiscoverEU-programma moeten ze wel vragen beantwoorden over bijvoorbeeld de Europese verkiezingen. De reis mag maximaal dertig dagen duren, in principe met de trein, maar soms ook per bus of boot. De winnaars krijgen medio januari bericht en mogen dan op pad tussen 15 april en 31 oktober.

Relatief veel aanvragen uit Nederland

Tijdens de eerste ronde kwamen de meeste aanvragen binnen uit Duitsland, gevolgd door Spanje en Nederland. Daarmee is in Nederland de interesse relatief groot. Hoeveel passen er per land verdeeld zou worden, was al vooraf vastgesteld. Door de grote interesse uit Nederland grepen relatief veel jongeren naast. Slechts 5% van de aanvragen kon gehonoreerd worden. In Groot-Brittannië was de slagingskans het grootst. Daar werd ruim de helft van de bijna 4.000 aanvragen goedgekeurd.

Enthousiast

DiscoverEU is in juni opgestart met een budget van 12 miljoen euro in 2018. De Europese Commissie is erg enthousiast en heeft voorgesteld er tot 2027 700 miljoen euro in te steken. Als dat wordt goedgekeurd, kunnen er tussen 2021 en 2027 1,5 miljoen jongvolwassenen aan deelnemen, ofwel 250.000 per jaar. Met het weggeven van gratis InterRail-pas wil de Europese Commissie jongeren persoonlijk laten ervaren hoe het is op Europeaan te zijn.

© ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
5 jaren geleden

leuk, wordt die 18 jaar strikt in acht genomen. Graag zou ik vragen zoals bij dagkaarten wanneer de einddatum 9 december of ik dan op 10 december ook nog met de kaart mag reizen.

Denzel bevelander
5 jaren geleden

Gisteren achttien geworden. Lijkt me leuk.

Denzel bevelander
5 jaren geleden

Leuk veerjaardagskado