fbpx

Nieuwe website voor verloren OV-chipkaarts

26 dec 2012 11:41

Woensdag is de website OVkwijt.nl na een testfase officieel gelanceerd. Naar eigen zeggen ontvangt de organisatie nu al 350 tot 1.100 verloren OV-chipkaarten per week. De organisatie schat dat er 15.000 OV-chipkaarten per maand kwijtraken.

Officiële cijfers zijn daar echter niet van bekend. Volgens initiatiefnemer Clemente Valli doet geen enkel vervoersbedrijf de moeite om gevonden kaarten terug te brengen bij de rechtmatige eigenaar. De website hoopt nu dat vervoerders verloren OV-Chipkaarten naar OVkwijt.nl gaan sturen, die de chipkaarten vervolgens opneemt in een database. De rechtmatige eigenaar kan de kaart voor 3,50 euro terugkrijgen.

De initiatiefnemer wijst er op dat een nieuwe OV-chipkaart aanvragen veel duurder is. Als NS-klanten een vervangende OV-chipkaart willen, betalen ze 11 euro. Dit terwijl een nieuwe OV-chipkaart 7,50 euro kost.

Vali startte eerder TotalOV, dat updates verzorgt over controles, vertragingen en storingen. Die website heeft veel kritiek gekregen omdat die zwartrijden zou promoten. In een eerder interview met Parool ontkende de initiatiefnemer dat. "In regio´s waar wij actief zijn, stijgt de kaartverkoop en daalt het aantal zwartrijders,´ stelde hij. Zijn verklaring: ´Als ze zien hoeveel er wordt gecontroleerd, besluiten ze toch een kaartje te kopen.´ Toch heeft hij de schijn tegen, alleen al omdat de dienst ooit startte onder de naam ZwartrijdenOV.